Skocz do zawartości
IGNORED

z czym zagra tannoy arden

Jasku

Rekomendowane odpowiedzi

jestem szesliwym posiadaczem 30-sto letnich TANNOY ARDEN do ktorych chcialbym dokupic pozadny wzmacniacz

w granicach 7000 do 8000 zl. potem przyjdzie czas na CD player (narazie mam marantz 7300 ktory musi mi chwilowo wystarczyc do czasu az uzbieram nastepna pule pieniedzy)

myslalem o wzmacniaczu lampowym bo te podobno graja z tymi gosnikami najlepiej.

muzyka jaka slucham to pop, rok.

Bardzo prosze o pomoc, byc moze sa jeszcze na forum uzytkownicy tych glosnikow lub ludzie ktorzy dluzej ich sluchali, prosze o opinie i rady.

https://www.audiostereo.pl/topic/40017-z-czym-zagra-tannoy-arden/

Tannoy Arden

foto

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

pokoj to 25 m2 moze troche maly jak na te glosniki ale.... jak one graja mmmmm.

obudowy sa z gory przypalone wiec beda szlifowane i lakierowane na wysoki polysk (kolor bialy plus czarny przud i czarne cokoly)

nadal nie mam pojecia jaki wzmak bylby dla nich odpowiedni i jakie mam wypozyczyc do odsluchu. W sklepie proponowano mi lampe LUNA,

prosze o rady.

oraz troszkę inny sonicznie MA KT 88

Ukryta Zawartość

jeden i drugi są hitami i odkryciami ubiegłego roku, niejedno dobre słowo zostało o nich napisane na forum.

Ukryta Zawartość

czy ktos sluchal tego??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te kolumny mają jedne z najlepszych spotykanych wysokich tonów (i mają ich ilościowo dużo - tak jest w naturze), potrzebują czegoś, co da koloryt i swobodę średnicy oraz przede wszystkim utrzyma w ryzach bas (ten jest przesadnie miękki i lekko rozlewający się - miękkie zawieszenie i duża membrana mają swoje wymagania). Wzmacniacz o dobrej kontroli dołu zabierze naturalną średnicę, a z kolei względnie tania lampa zapewni dobry środek, ale nie będzie wystarczająca dla basu tych kolumn. Ciężkie zadanie do 8 000 zł za nowy wzmacniacz.

Mój typ do sprawdzenia, to firma Quad - ogłada, spokój, dobra wydajność i co najważniejsze: w ramach wzmocnienia można sprawdzić kilka kombinacji (integra, pre + końcówka, pre + 2 x mono). To klasa przynajmniej integr Krella za lepszą cenę.

No i gratuluję bardzo dobrego, legendarnego głośnika.

• 3 tygodnie później...

czy ktos moze sluchal i moze sie wypowiedziec na temat koncowek mosy: "Audion Silver Night 300B"

Ukryta Zawartość

jak to zagra z tanoy arden i jaka cene mozna za nie dac?

Ukryta Zawartość

wszystkie pytania w tym watku dotycza praktycznie lampy wic nierozumiem tego co piszszesz, chyba ze chciales stwierdzic fakt oczywisty. mimo to dziekuje chc mi nie pomogles.

ponawiam pytanie :

czy ktos moze sluchal i moze sie wypowiedziec na temat koncowek mocy: "Audion Silver Night 300B"

Ukryta Zawartość

jak to zagra z tanoy arden i jaka cene mozna za nie dac?

Ukryta Zawartość

No właśnie, trochę jak kolega wyżej pisze...

Sam się wyraziłeś: "myslalem o wzmacniaczu lampowym bo te podobno graja z tymi gosnikami najlepiej". Podobno grają najlepiej. Trzeba trochę potachać sprzętu i posprawdzać samemu - podobno to najlepsza metoda :-) Lampa niekoniecznie da Ci dobry bas z 15-to calowego głośnika, a na pewno nie przypadkowo zestawiona. A tym bardziej, że jak mniemam tak naprawdę nie znasz możliwości tego głośnika, więc i tak nie będziesz wiedział na ile % one graja w danym zestawieniu.

To są wielkie skrzynie i trudno z nich uzyskać koherentny dźwięk. I chcesz ponadto znależć osoby, które tak rzadkie kolumny - jak Arden - słuchały z jeszcze bardziej kosmicznym wzmacniaczem. Spytaj o bardziej popularne zestawienie... a też będzie ciężko o rzeczowy wpis.

Mogę zaproponować odwiedziny u mnie i posłuchanie z hybrydą podstawkowych Tannoy Eaton z tej samej linii koncentryków. Ponieważ Ardeny, to wyższy model, więc powinieneś zadowolić się dopiero, gdy dźwięk u Ciebie będzie lepszy niż u mnie. Proponuje Ci ustalenie punktu odniesienia dla możliwości tego rodzaju przetwornika i to w bardzo dobrze i starannie dobranym zestawieniu.

Jeśli będziesz się zdawał tylko na opinie i znów kupisz coś w ciemno, to będziesz zmuszony wciąż zakładać nowe wątki, bo nigdy nie zagra. A masz BARDZO wymagające kolumny... i potrafiące wspaniale zagrać.

koledzy ze mna to nie tak do konca jak piszecie poprostu pytam poniewaz owe monobloki ciesza sie dobra opinia w niemczech i myslalem ze moze jednak ktos ich sluchal.

Pytm bo kto pyta nie bladzi...

no i pytam jeszcze dlatego poniewaz w nastepnym tygodniu jade z moimi ardenami okablowaniem i cdekiem do salonu audio na odsluch wzmacniaczy i chce wiedziec jakimi wzmakami mam sie interesowac jakie podlaczyc itd.. a ze z lampa to juz dawno wiadomo tylko z ktora, (wiem pewnie powiecie ze to nie to samo bo w domu inaczej zagra ) a no sek w tym ze 6 wzmakow do domu mi nie dadza wiec przeslucham co moge w salonie wylonie powiedmy dwoch lub trzech faworytow i wlasnie wylonione odslucham ponownie w domu. Mysle ze to dobra strategia.

macie racie niewiem na co stac te glosniki i gdzie sie koncza ich mozliwosci dlatego tu jestem i pytam i zawracam wam glowe glupotami bo moze ktos z forumowiczuw a raczej napewnoma wiecej pojecia niz ja i da mi jakies cenne rady ktore mi pomoga w wyselekcionowaniu faworytow.

no i dziekuje za zaproszenie ale obecnie mieszkam w Niemczech i to jest eaczej nie mozliwe.

Uzbieralem troche wiecej kasy i mysle ze okolo 2800 euro moglby na wzmak wyszarpac, co do zrudla to obecnie mam cd SONY CDP XA30ES i narazie musi mi wystarczyc . z czasem dokupie do niego jakis pozadny D/A wandler najlepiej na lampach i mysle ze wtedy bedzie miod.

prosze o rady i pomocne wpisy z gury dziekuje

tomasz

No, to już wiadomo skąd tak wspaniałe głośniki w Twoich rękach - w Niemczech o taki rarytas zdecydowanie łatwiej. Podziwiam też zamiar przemieszczania tych olbrzymów do salonu audio - niezłe wyzwanie.

Jeśli w ogóle mogę coś zasugerować, to oprócz kilku lampiaków (raczej o zdecydowanie większej wydajności, niż mniejszej) sprawdź przynajmniej dwa tranzystory, w tym niech będzie jeden o dużej mocy. Jeśli da się (a można) osiągnąć wrażenie grania muzyki w skali, jak na żywo, to właśnie np. z takimi Ardenami.

I koniecznie napisz o efektach i wrażeniach z przesłuchania. Powodzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.