Skocz do zawartości
IGNORED

B&W 805S czy Joseph Audio RM7si MK2?

hakki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, powoli przymierzam się do wymiany moich monitorów B&W CDM1 na coś nieco lepszego. Nie miałem możliwości słuchać wielu monitorow, ale B&W 705 odpadły od razu. Bardzo podobał mi się model 805S, ale nie miałem go jeszcze w domu. Mam pytanie: kto z Was miał do czynienia z monitorami Joseph Audio RM7si MK2? Nigdy tego nie słuchałem i nie mam zdania na ten temat. Chcę w tym tygodniu porównać te 2 modele kolumn podstawkowych w połączeniu z Sony CDPX339ES + Marantz PM 68 i PM 78. Interconect Groneberg Quattro Reference + głośnikowe 10-io żyłowa plecionka ze srebra w teflonie. Wiadomo, że jak sam posłucham, to będzie to dla mnie najlepsza możliwość oceny, ale ponieważ nie mam aż takiej styczności z dużą ilością sprzętu, chciałbym poczytać trochę Waszych opinii na ten temat. Co to za firma Joseph Audio i czego należy oczekiwać? Tak to wygląda: Muzyka podczas testu: Dead Can Dance, Jordi Savall, Garbarek, AM Jopek, Depeche Mode, Carla Bruni, Sade, Dire Straits.

Pozdrawiam. Tak wyglądają:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/40061-bw-805s-czy-joseph-audio-rm7si-mk2/

Powierzchnia około 25m, pokój prostokątny, głośniki na granitach 130kg na stronę, skierowane obecnie ku środkowi pokoju, ale to, oczywiście, kwestia regulacji. Powierzchia odsłuchowa krótsza, bo moje monitory stoją w oddaleniu od siebie 2,6 m, a kanapa welurowa jest w podobnej odległości od kolumn, żeby był prawie idealny trójkąt równoboczny. Słuchałem też w nieco większym oddaleniu.

Pewnie masz rację, ale ja 805S słuchalem w sklepie na moim sprzęcie. Miałem tam też moje CDM1 i słuchałem ich chwilę wcześniej. Różnica była słyszalna i dlatego tak mi się podobały te 805. Teraz jestem ciekaw, jak to zagra u mnie w domu i chcę to pożyczyć. Mam taką możliwość i chcę popróbować. na pewno przy lepszej elektronice można z nich jeszcze więcej wyciągnąć, ale cóż... na razie mam to, co mam i muszę przyznać, że jestem zadowolony, bo akustyka mojego pomieszczenia jest dość fajna. Dziękuję za opinię

Kolega disco ma rację ...

Jaki jest sens łączenia drogich kolumn z 8 razy tańszą elektroniką ???

Moim zdaniem kolumny pójdą na 50% możliwości albo mniej ...

Czy 25m2 to nie za dużo jak na monitory ?

Za 5-10K można kupić świetne kolumny podłogowe.

Lepiej kupić tańsze kolumny i zainwestować w resztę sprzętu.

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio, dzięki za opinię. Nie twierdzę, że nie masz racji, ale to działa chyba w obie strony. Jaki jest sens kupować znacznie droższą elektronikę, jeśłi wtedy B&W CDM1 będą do niej za słabe? Tyle tylko, że być może dysproporcje cenowe będą mniejsze. Co do wielkości pokoju dla monitorów też pozwolę sobie na odmienne zdanie. Pokój nie jest kwadratowy, ma 3,80x 6,40, kolumny stoją na krótszej ścianie, w prawie metrowym oddaleniu od ścian z tyłu i około 0,5m od bocznych. Powierzchnia odsłuchowa jest skrócona, choć - wiadomo- nie zmniejsza to kubatury pokoju.

Powtarzam: słuchałem B&W 805S na własnych kablach, na moim Marantzu, tylko cd był sklepowy - marantz, ale nie pamiętam modelu. Zabrałem też swoje CDM1 dla porównania. B&W 705, czyli następca moich (5600zł) wypadł wyraźnie gorzej niż moje własne na tym zestawie. Byłem zaskoczony. Natomiast przy tym samym zestawie 805S zagrały znacznie lepiej. Nie wiem, ile dało się tym z nich wyciągnąć, na pewno macie rację, że lepsza elektronika potrafiłaby więcej, ale ta różnica była jednak słyszalna.

No i czy ktoś mi może coś powiedzieć na temat tych Joseph Audio?

Staram się podchodzić racjonalnie do rzeczy. Jeśli masz zamiar w najbliższej przyszłości upgrade-ować resztę sprzętu to twoje działanie jest racjonalne - od czegoś trzeba zacząć... Podobno B&W 805S są uważane za jedne z lepszych monitorków. Ja wychodzę z założenia, że poszczególne elementy systemu powinny być w podobnej klasie (cenie). Jak coś jest o kilka klas lepsze to reszta toru ogranicza możliwosći tego elementu. Po co więc wydawć pieniądze ? Ja przyjąłem założnie, że zmiany wprowadzam stopniowo - po kolei wymieniam każdy element na lepszy. Ale zawsze z tej samej klasy cenowej.

Pokój masz naprawdę duży - wiem z doświadczenia, że jak się słucha tylko monitorów to bas wydaje się być ok. Jest go mało ale jakoś to nie przeszkadza. Dopiero po posłuchaniu podłogówek okazuje się, że basu brakuje ...

Nie ma szans, żeby monitory zeszły tak nisko jak podłogówki ....

Osobiście zanim bym podjął decyzję o kupnie drogich monitorów sprawdziłbym jak grają podłogówki - tak dla spkoju duszy ...

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

No z tym 99 % to przesadziłeś,ale rzeczywiście najważniejsze jest pomieszczenie i głośniki.Myślę że 80%.Dlatego wymiana głośników to racjonalny wybór.

Znam jedne i drugie głośniki.Prezentują odmienny sposób grania,dlatego bez odsłuchów nie da rady.

Josephy są duuużo łatwiejsze do wysterowania,nawet przez słabą lampę.Bowersy żeby zagrały potrzebują sporo prądu.

Musisz posłuchać.Oba monitory są bardzo dobre.

Pozdr.

W

Piopio - zgadzam się z Tobą, że wszystkie elementy powinny reprezentować podobną klasę, ale nie mogę sobie pozwolić na wymianę wszystkiego, dlatego też - podobnie jak Ty - chcę to robić stopniowo. Różnica polega na tym, że ja to chcę zacząć od kolumn, bo one są elementem wyjściowym i nawet Mark Levinson by mi nie zagrał, gdyby nie miało to którędy wyjść. Przyjdzie też czas na resztę. Mój Sony CDPX339ES jest już prawie pełnoletni i hula na 2. laserze, ale KSS272A jest niedostępny i obawiam się, że jak ten się skończy, to trzeba będzie zmienić odtwarzacz cd. Co do wzmacniacza, mam Marantaza PM 68 i on sobie nieźle poradził z 805S, choć nie poradziłby sobie raczej z Dynaudio. Nie wiem co zrobi z tymi Joseph Audio. Na pewno jest mnóstwo wzmaków czy końcówek, które zrobiłyby to znacznie lepiej. Być może uda mi się go zamienić na PM 78, choć wiem, że to bardzo niewielka różnica. Może jakiś tuning u McGyvera?

Wojtek r100r - dzięki za opinię, o to mi właśnie chodzi. Ja tych Joseph Audio nie widziałem nawet na oczy i w ogóle nie wiem, jak to gra. Odsłuch - mam nadzieję - już w tym tygodniu. Zobaczymy, co przyniesie.

Dzięki wszystkim i pozdrawiam.

Przy na tyle uczciwej powierzchni odsluchowej pod monitory i swobodzie ich ustawienia odsluchalbym dodatkowo Dynki Focus 140 i Contour S 1.4. Koniecznie wygrzane.

Nb. polecam test porownawczy Focus 110 vs. 805S w Soundstage.

hakki, 10 Lut 2008, 14:25

>Ale PM 68 i PM 78 nie dadzą sobie raczej rady z Dynaudio.

No to jest kurcze fakt. Ze zbyt slabym wzmakiem brzmienie bedzie ociezale i powolne. Niemniej wielkosc pomieszczenia jest jakby stworzona pod monitory D, ktore lubia oddech sporych metrazy

No, jutro zaczyna się jazda. Posłucham, ocenię. Prawdopodobnie do tych 805s i monitorów Joseph Audio dołączą jeszcze Dynaudio Contur 1,3 se, podobno rzadki model. Dostanę jeszcze Marantza PM 14 MKII, może da im radę, ale to już raczej ciekawostka, bo nie jestem w stanie obecnie udźwignąć jeszcze tego wzmaka, nawet w takiej cenie, jaką mi oferują. Najpierw kolumny.

Jeszcze raz dzięki za wszystkie wpisy.

Pozdrawiam

>>>dołączą jeszcze Dynaudio Contur 1,3 se, podobno rzadki model. Dostanę jeszcze Marantza PM 14 MKII, może da im radę, ale to już raczej ciekawostka,

1.3 SE posluchaj z tym Marantzem, pokaza wiecej mozliwosci niz z Onkyo. Generalnie Dynki lubia dlugie odsluchy.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Co nie tak? Hm... Chyba czas powiedziec prawde... Marantz PM 68 to wzmacniacz ktory zaczyna grac dopiero po gruntownym tuningu ale i wtedy jest zbyt kiepsko zeby podlaczyc Bowersy 805... Sony CDP X 339 ES to mul nad muly ktory gra bardzo rozlazlym dzwiekiem z malo kontrolowanym basem. Owszem jest ocieplony ale trudno o nim mowic detaliczny. Wiem bo mialem. Bardzo dawno temu mialem tez rozne Marantze. Powyzej byla mowa o PM 78 i PM 14. Ten pierwszy juz taki zly nie jest ale to wciaz IMHO za malo na Bowersy. Ten drugi zas to konstrukcja z zupelnie innej bajki. Swietny piec moim zdaniem lepszy niz PM 16. Ale to zupelnie inna linia i inna polka. Rzadko przyznaje racje Rolandsingerowi ale tym razem musze. CDM 1 NT to i tak za duzo na ta elektronike. Gdybys ja zmienil i zostawil swoje Bowersy moglbys byc bardzo zdziwiony. 805 potrzebuje bardzo mocnego wydajnego pieca na ich poziomie i wydaje mi sie ze niezly bylby np Krell (znam polaczenie CDM 7 NT i KAV 300i). Natomiast PM 68 i 805 to jest.... Mezalians. I jeszcze jedno: czasem bywa tak ze wiele lepsze i drozsze kolumny zagraja gorzej z tansza elektronika niz tansze ktore beda maskowac jej niedociagniecia. Wez to pod uwage. Pozdrawiam. R.

>hakki

Najlepszym sposobem na stopniową poprawę dźwięku w twoim pomieszczeniu wydaje sie być wymiana wzmacniacza na coś z dużą praktyczną (a nie teoretyczną) wydajnością prądową. Można tez trochę zainwestowac w adaptację akustyczna pomieszczenia (przy braku oporów środowiskowych).

B&W i Dynaudio to inny głośnik wysokotonowy i inne brzmienie. Z Contourów miałem (mam) 1.3 MKII, 1.3 SE no i Craffty. Contury 1.3 SE są kontrowersyjne o czym było dużo na Forum. Craffty to zupełnie inna szkoła dźwięku.

Ale w przypadku Dynaudio wymiana wzmacniacza to konieczność w Twoim przypadku.

Musisz więc trochę pomyśleć, choć myślenie jak wiadomo szkodzi!

Pozdrawiam,

Jarek.

jareks,

nie wiem, czy dokładnie czytałeś, co napisałem. Dynaudio praktycznie nie biorę pod uwagę, bo do nich naprawdę trzeba mnóstwo prądu. Wezmę je przy okazji, podobnie jak Marantza PM14MkII, jako dodatek, ciekawostkę, bo mam taką możliwość. Chcę tego po prostu posłuchać.Testował będę przede wszystkim B&W 805s i Foseph Audio.

discomaniac71 - tak, Marantz PM 14MKII to na pewno inna półka niż PM 68 czy 78, przede wszystkim cenowa. Dlatego też chcę go posłuchać w miom zestawie z CDM1 zamiast PM 68. Może okaże się, że jest, jak mówisz i ciekawiej zagra zestaw PM14 z CDM1 niż PM68/78 z 805S. Po to chcę testować. Nie wiem jeszcze, na co się zdecyduję. A może padnie na Joseph Audio? Co do CDPX339ES nie mam takiego wrażenia jak Ty, ale nie mam też takiego doświadczenia i osłuchania jakTy, dlatego nie polemizuję. Uważam, mimo wszystko, że nie jest to zły odtwarzacz, a innego akurat pod ręką nie mam. Zaproponowano mi Marantza 17MKII w zestawie z tym PM 14, ale słyszałem różne opinie na jego temat. Może też wezmę i posłucham, kto wie? Generalnie chodzi przecież o to, jaki kto lubi dźwięk. Sugestie bardziej osłuchanych są ważne, dlatego o nie proszę, ale w efekcie końcowym wezmę to, co zagra najlepiej dla moich uszu. Kumpel ma podłogówki robione przez tego gościa z Jawora i cd oraz wzmak Musical Fidelity, zdaje się z serii 3. Gra to ładnie, zwłaszcza środkiem, ale zupełnie inaczej niż mój obecny zestaw. I moje monitory dla mnie lepiej grają dolem niz jego podłogówki. Nie twierdzę, że ogólnie moje lepiej czy gorzej - zupełnie inaczej. Kwestia, jakiej muzyki się słucha i jaki rodzaj dźwięku się lubi.

Dzięki za krytyczne uwagi na temat mojej elektroniki, na pewno wezmę Twoje rady pod uwagę.

Jeśli podoba mu się brzmienie 805S na jego sprzęcie to bardzo dobrze i niech je kupi, a za jakiś czas jak zechce wyciągnąć coś więcej z dźwięku to będzie wiedział że przyszedł czas na resztę toru (np. wzmacniacz).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.