Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze SONY.

EQALISER

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem zainteresowany zakupem jakiegoś wzmaka marki SONY. Upatrzyłem sobie kilka tańszych modeli na allegro, np.: TA-A300, Ta-F120, TA-F420, TA-F170... Wszystkie ich moce wahają się w granicach 50 - 90 W na kanał zdaje się przy 8 Ohmach. Moje pytanie dotyczące tych wzmacniaczy brzmi po pierwsze: który z tych czterech wymienionych modeli jest najbardziej godny uwagi albo jaki inny SONY w przedziale cenowym 250 - 400 PLN? Drugie pytanie brzmi: Kolumny o jakiej mocy i o jakiej impedancji najlepiej będzie dobrać do zaproponowanego modelu? Teoretycznie wiem, że dobiera się je na zasadzie "moc kolumn równa 2x moc wzmacniacza i taka sama impedancja", prawda?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Miałem kiedyś TA-F220, solidna obudowa ale grał średnio. Jak uzbroisz się w trochę cierpliwości to za 400zl jest szansa kupić Sony 500ES,530ES,550ES,570ES,590ES. Wszystkie biją wspomniane przez Ciebie modele na głowę. Swoja drogą ostatnio wzmacniacze Sony potwornie podrożały. To że Esprity drożeją to jeszcze mogę przeboleć, ale najniższe modele za 300-400zl chodzą - paranoja????

wczoraj , 550ES poszedł na allegro za 400zl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , tylko sprzedawca trochę niepewny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To teraz cierpliwość mierzymy w PLNach? Do czego to doszło...

Piękny model. Ja po za parametrami muszę mieć sprzęcik, który będzie mi się podobał kolorem, kształtem czy ułożeniem przycisków czy potencjometrów. Ten jest idealny. Trafia prosto w mój gust. Zawsze mogę dołożyć kilka groszy i zakupić inny model niż któryś z tych przeze mnie sobie zaproponowanych. Zanim to jednak nastanie proszę o odpowiedź na dręczący mnie temat z tymi impedancjami i mocami gdyż ja zawsze kupowałem miniwieżyczki, gdzie głośniki były w zestawie i nie dotykał mnie ten problem.

Pozdrawiam.

>patkos

Ukryta Zawartość

Byłem zainteresowany tym wzmacniaczem i grzecznie poprosiłem mailem sprzedającego " promocjusz " o fotki tranzystorów. Co mi gość odpowiedział przytaczał nie będę. Dość powiedzieć, że sprowadzało się to do krótkiej formuły "pocałuj mnie w d...";).

Od razu zostałem z zainteresowania jego aukcją"wyleczony".

Dziwne, że wystawia po raz kolejny. Wcześniej wzmak poszedł chyba za wyższą cenę aniżeli cena w tej licytacji. Ktoś z jakiegoś powodu nie odebrał. Może wina kupującego ...a może nie.

Może to przypadek, ale jak poprzednio kupiłem wzm. 505ES którego zwróciłem bo okazało się, że przeżył spalenie tranów w końcówce mocy to oba konta (sprzedającego tego 550ES i tego 505ES którego ja kupiłem) zarejestrowane są na miejscowości znajdujące się od siebie "rzut beretem".

Ukryta Zawartość

A propos sprzedającego " promocjusz " dodam jeszcze, że jego odpowiedzi na moją prośbę które sprowadzały się do tego o czym wspomniałem powyżej były - delikatnie mówiąc - mało kulturalne. Nie ukrywam, że forma odpowiedzi jakiej mi udzielił bardzo mnie zaskoczyła;). Dziwni są niektórzy sprzedający.

Tu raczej nie będzie słuchane techno...

Słuchałem nuty na przeróżnych wzmakach i przeróżnych kolumnach. Wiem, jak różnie potrafi to brzmieć, jak zależy to od akustyki pomieszczenia, rozstawienia kolumn itd. Tu wiele kwestii sprzętowych ogranicza kasa, bo ja bardzo chętnie zakupiłbym sobie jakiegoś Technicsa SU-A1000 czy SU-A9000... Ale nie stać mnie zwyczajnie. na początek chcę złożyć ładną wieżę, która będzie lepsza od miniwieży z supermarketu.

Pozdrawiam.

A ten się opłaca?

Ukryta Zawartość

Prosze o odpowiedź.

Ukryta Zawartość

EQUALISER

Opis tej aukcji naprawde mnie rozbawił.

Sprzedający twierdzi, że to wysoki model o audiofilskim brzmieniu.

Najgorsze jest to, że są ludzie, którzy się na teki opisy nabierają.

A tak poważnie.

Nie dziwi Cię to, że jest kilkanaście godzin do końca aukcji i nikt nie skorzystałz opcji "KUP TERAZ"??

Nie kupuj nic od handlarzy, bo to naciągacze czekający na jeleni.

Gdyby ten wzmak kosztował 100-120 zł to ok.

Equalizer,

Jeśli nie masz funduszy na ES to może pomyśl nad tą aukcją:

Ukryta Zawartość

To jest TA-F490, według oznaczeń najwyższy model przed ES, które rozpoczynają się od 500ES wzwyż.

Ale fajerwerków bym się nie spodziewał, ponieważ jest ok 3-4 kg lżejszy od 500ES.

Najlepiej jakbyś poprosił sprzedawce o fotki wnętrza i wkleił na forum.

Ukryta Zawartość

>>clo2

Dyskusja toczy na temat tej samej serii wzmacniaczy sony, mniej więcej równych wiekowo. Wszystkie maja prawie identyczne obudowy poczynając od F120 po F870. Tylko ten pierwszy jest trochę pusty w środku i waży jakieś 7 kg a ostatni wypełniony prawie na całą obudowę pewnie z 23kg :). Waga nie bierze się z niczego. Cięższy ma więcej elektroniki, porządny masywny radiator i trafo, wiecej kondensatorów i o większej pojemności. Ponadto w ES zastosowane są drogie kondensatory np Elna Silmic. Nie twierdze że waga wzmacniaczy ma bezpośrednie przełożenie na jakość dźwięku np. taki GainClone dużo nie waży. Jednakże w tej serii Sony jakość dźwięku przybywa wraz z masą :).

posród tanich wzmacniaczy SONY trudno o cos dobrego, lub w miare dobrego. w cenie 200-350zł są DWA modele grające przyzwoicie. Ta-f300 oraz starszy ta-a300. 110, 120, 220 itd itd zwłaszcza nowsze plastikowe zabawki to przy nich, hm, no wlasnie, ZABAWKI. niedwano miałem wlasnie ta-a300, i poza brzydkim wyglądem niczego nie mozna mu zarzucic.

Są takie jeszcze na przykład:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.