Skocz do zawartości
IGNORED

nbox i Sharp X20 po HDMI

Empas

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj próbowałem podłączyć n box do telewizora Sharp 42X20E kablem HDMI i nic z tego nie wyszło - odbiornik cały czas twierdzi, że podawany jest niekompatybilny sygnał. Czasem są chwilowe przebłyski (ale nie wiadomo czego), co chwila na ułamek sekundy pojawia się dźwięk.

Po podłączeniu kablem component sam ustawił się na 1080i i na SD obraz jest niezły, na HD bardzo ładny.

Zależy mi, żeby działało po HDMI - zawsze to o cztery kable mniej wiszące na ścianie.

Czy ktoś może ma doświadczenie z tym telewizorem i nboxem i podpowie co może być źle ustawione.

Pozdrawiam.

Może trzeba zmienić tryb pracy złącza HDMI ? Jak naciśniesz przyciks RES na 2-3 sekundy to zmieni się tryb na DVI. Wtedy powinno już działać.

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Przyciskałem, próbowałem przełączać SD1-SD2-itd. Być może faktycznie nie przytrzymałem na dłużej, poćwiczę ten sposób. Gdzieś słyszałem również, że choć kable HDMI nie są kierunkowe (no bo niby jak?) to czasem tak się może zdarzyć, że trzeba zmienić kierunek. Też to sprawdzę.

Witam

Wszystko się zgadza z wyjątkiem dźwięku. Przy trybie DVI jest przesyłany tylko sygnal video. Dla audio należy poprowadzić osobny kabek z RCA w N boxie do odp. wejścia w TV ( rożnie to jest - musi być aktywne przy ustawieniu TV na odbiór HDMI) np mały jacuś lub RCA. U siebie stwierdziłem to doświadczalnie i działa tylko mini jack, ale ja mam inny TV. Pozdrawiam i nie martw się. N-ka ma problemy z hdmi z wieloma TV - sprawa HDCP.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.