Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka hinduska a świat.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Tydzień temu wróciłem z arcyciekawej wycieczki do Indii i Nepalu i w związku z tym naszła mnie następująca refleksja.Jaki był i ewentualnie jaki jest obecnie wpływ muzyki z subkontynentu na muzykę światową?

Wiadomo,że był on największy około 1968r ale czy istnieje nadal?Najwyrażniejszy był w jazzie,rocku i popie ale czy zaznaczył się również w muzyce poważnej?Może jakieś przykłady?

https://www.audiostereo.pl/topic/40245-muzyka-hinduska-a-%C5%9Bwiat/

Bolywood wypuszcza ponad 700 filmów rocznie czy tego nie słychać,nie dociera? choćby np Shakrurukh Khan i piosenka Chalyaa Chalyya zaistniała już w kinie amerykańskim

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gratuluję zwiedzenia ciekawego kawałka świata!

Muzyka hinduska jest niesamowicie bogatą inspiracją.

m.in. Kronos Quartet, który bardzo lubię, nagrał kiedyś taką miłą płytę. Polecam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17176-100009899 1203234124_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

a np bill laswell ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie chodziło mi o muzykę z Bollywoodu,która jest imitacją światowego popu.Chodzilo mi o oryginalną,tradycyjną muzykę hinduską i tradycyjne instrumentarium hinduskie i jego wpływ na muzykę światową.

Przywołam w tym momencie takich muzyków jak Coltrane(India ),Alice Coltrane,Pfaroah Sanders( Karma),Don Cherry,Garbarek( Madar,Ragas and Sagas),John McLoughlin (Machavishnu Orchestra,Shakti),Santana ( nagrania z J.Mc. Illuminations i Love Devotion Surrender),Scofield( Uberjam) oraz nagrania muzyków hinduskich takich jak Shankar,Zakir Hussain i Trilok Gurtu z Amerykanami i Europejczykami.

W muzyce pop i rockowej takie wpływy można stwierdzić w twórczości The Beatles i Led Zeppelin czy np. w musicalu Hair.Natomiast jeżeli chodzi o muzykę poważną to nic takiego nie przychodzi mi do głowy.

Czy w muzyce współczesnej można takie wpływy potwierdzić?

We współczesnej muzyce również mozna znaleźć elementy muzyki indyjskiej, zwłaszcza jeśli chodzi o instrumentarium. W linku przykład takiego nagrania: Ravi Shankar & Philip Glass- Passages. Jest tu bansuri, sitar i również tabla. Mnie ten album jakoś nie przekonuje do końca- za dużo typowo 'kinowych' orkiestracji, chociaż sa bardzo ciekawe momenty, kiedy robi się bardziej indyjsko niż orkiestrowo ;)

Ukryta Zawartość

Z tego co wiem Ravi Shankar napisał kiedyś koncert na sitar i orkiestrę.

Ukryta Zawartość

>wojciech iwaszczukiewicz

od lat wielu słucham muzyki indii...oryginalnej...choć eksperymentuje (-wało) z nią wielu...McLaughlin, Lockwood, Menuhin...rzeczy to dziwne, często ciekawe...nierówne...mam sporo...

z koneksji klasycznych...posiadam tylko jedną; Ravi Shankar -"Sitar concertos"....nie skomentuję ...cena nieduża, płyta dostępna...proszę może spróbować...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja z lenistwa przeszedł bym się do sklepów z towarami indyjskimi,płytek tam ci potrafi być dostatek ale czy to będzie ta "poważna muzyka" nie sadzę raczej to co słucha ponad 700milionowa populacja nad G i B. Mimo wszystko Bollywood czerpie garściami z całego świata i miesza w jednym kotle, jak widać omijanie praw autorskich ma pewne plusy we "wtórnych" realizacjach, które o dziwo potrafią być nawet lepiej wykonane od oryginałów.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• 8 miesięcy później...

Jaki był i ewentualnie jaki jest obecnie wpływ muzyki z subkontynentu na muzykę światową?

A dokładniej dopytujesz się Wojciechu o wpływ na muzykę współczesną.

Ja słucham wiele lat klasycznej muzyki hinduskiej i współczesnej. Moim zdaniem nie ma tu wpływów czy związków. Przykładowo, na Warszawskiej Jesieni 2008 był utwór Mauricio Sotelo "Chalan" z tablą (partia solowa napisana dla Triloka Gurtu) i ktoś może powiedziec, że tu mamy przykład na wpływ. Ale naprawdę nie ma tu wpływu, tylko użycie hinduskiego instrumentu jako rekwizytu. Takich przykładów jest wiele w muzyce pop, ale to nie jest tak naprawdę wpływ, tylko zapożyczenie pewnych elementów, bez głębszego zrozumienia innej kultury.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.