Skocz do zawartości
IGNORED

Co to za lampa TELEFUNKEN?

NeC

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, znalazłem wczoraj taką lampe w swoich gratach, niestety ma pościerane napisy a z resztek wyczytałem tylko że jest produkcji Telefunken, a poniżej jest dopisek DRP lub DPR. W dolnej częsci napylany getter, Ile takie coś jest warte?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-127-100009843 1203251743_thumb.jpg

post-127-100009844 1203251743_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/40251-co-to-za-lampa-telefunken/

Mogę wysłać zdjęcia lepszej jakości na maila gdyby ktoś mógł pomoć. Z tego co szukałem na własną ręke jest ona podobna do lamp z serii AZ, ale żadnej jakoś nie umie dopasować. Zależy mi na tym bym wiedzieć bo zamierzam ją sprzedać i ciekaw jestem ile ta lampa jest warta. Pozdrawiam

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

To jest na 90% AZ1. Identyczny cokół ma również AZ4, ale tej ostatniej nie produkowano z anodami "siatkowymi".

Jest ona tyle warta, ile ktoś za nią zapłaci. Jeśli to jest tzw. NOS czyli lampa nowa ze starych zapasów, to jej cena powinna dobić do...

GM

• 2 tygodnie później...

no właśnie, jako super początkujący posiadacz lampowca na EL-34 (prima luna) mam pytanie o tego typu lampy telefunkena, naczytałem się, że to była jedna z lepszych firm że, są dość drogie i dają brzmienie dosyć ocieplone (oczywiście zdaję sobie sprawę, że wpływ lamp na dzwięk jest niewielki, aha podałem lampy mocy ale pytanie dot. chyba ważniejszych wyściowych, też typowe 12AX7 czy 12AU7 zawsze zapominam, które są wyjściowe a które sterujące,

pytanie: gdzie to można kupić i w jakich cenach? jak wiadomo przy braku rozeznania można nieźle wtopić w tym zakresie tj. przepłacić lub kupić coś zwykłego

hazardzista5, 3 Mar 2008, 11:31

>dają brzmienie dosyć ocieplone

To chyba nieporozumienie biorące się z utożsamiania dobrego brzmienia z "ociepleniem". Telefunkeny "ciepłe"? No nie wiem...

>12AX7 czy 12AU7 zawsze zapominam, które są wyjściowe a które sterujące,

A które koła w samochodzie są napędowe? Zależy jak sobie konstruktor umyślił...

>pytanie: gdzie to można kupić i w jakich cenach?

eBay, koledzy z różnych forów takich jak to.

A ceny to już zależą od typu, odmiany, stanu.

dudivan,

trzeba było nic nie pisać zamiast takich popisów, czyżby zakładka lampa była zamknięta dla nowych

właśnie pytam o konkretne oferty, bo, że gdzieś coś można kupić to każdy..... wie,

twierdzenie, że są ocieplone padło na tym forum, powtórzyłem, poza tym mam prawo w to wierzyć bo tamtem autor wypowiadał się rzeczowo a jego celem nie byl jedynie idiotyczny popis, jeżeli nawet masz rację mogłeś się ograniczyć do wpływu tych lamp na brzmienie,

poza tym skąd wiesz jaki mam cel w moim systemie, chodzi mi o ogranicznie efektu ostro remasteryzowanych płyt i dlatego są kolumny dynaudio, lampa i w tym stylu ma być cd, i sam dobór lamp we wzmaku.

Ty za bardzo hazardzista jesteś.

Dostałeś prawdziwe odpowiedzi. Lampy Telefunkena nie brzmią ciepło (może wszystkie jak leci, byle z tym logo?) a pomysł na "ueufonicznienie" ostro brzmiących nagrań za ich pomocą można włożyć między bajki.

W ogóle kwestia "brzmienia" lamp jest bardzo przesadzona.

Na jednym i tym samym typie lampy, nawet z pieczątką Telefunken na bańce, np. E130L można zbudować świetnie grający wzmacniacz - pod warunkiem że będzie to push-pull I TU BĘDZIE TO WSPANIAŁA LAMPA albo niewiele wartą wytwornicę zniekształceń I TU TA SAMA LAMPA BĘDZIE DO D***.

więc co brzmi, co gra? Lampa? Czy układ?

Z kołami napędowymi też dobra analogia - nie ma czegoś takiego jak "lampa sterująca" i "wyjściowa", zwłaszcza w obrębie typów 12AX7 - 12AU7.

Nawet typowo do bólu wyjściowa EL84 może być sterująca.

Na pytanie o ceny też nie ma prostej odpowiedzi, bo inną cenę ma lampa używana inną NOS a jeszcze inną podróbka (bo te lampy są najczęściej na świecie podrabiane), inną 12AU7 (ECC82) z gładkimi anodami, inną z anodami żebrowanymi.

tych "oryginalnych" telefunkenów już mi się trochę odechciało jak zobaczyłem ceny (w Polsce jedna firm sprowadza z USA za 400 zł/szt. - do primaluny to byłby przerost formy nad treścią,

to, że same lampy mocy mają niewielki wpływ sam też wyżej napisałem, bo to już wyczytałem w Waszych specjalistów od lamp wpisach, o tych sterujących i wyjściowych dowiedziałem się teraz od Ciebie, ale właśnie dla nauki jest m. in. to forum (w chwili urodzenia też nie wiedziałeś nic o lampach),

w trazystorach łatwiej sobie coś uporządkować, wyrobić opinię (tu mi nikt kitu nie wciśnie - bo wiem czego chcę) ale świat lamp i wzm. lapowych do prawdziwa dżungla (NOSY, podróbki itp.) więc dlatego pytam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.