Skocz do zawartości
IGNORED

obraz full HD po kablu component

sp_1976

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

jak pisałem w innym wątku padł mi wkuty w ścianę prowadzący od DVD do projektora kabel HDMI (a dokładnie coś nie styka w końcówce tego kabla) co oznacza, że jestem skazany na kable component, też wkute w ścianę. Myślę o zakupie odtwarzacza Blu-ray (skoro mamy koniec wojny formatów).

Moje pytanie: czy odtwarzacze Blu-ray puszczają obraz full HD po componencie? Z tego co pamietam w specyfikacji HD jest zapis, że powinien. A jak jest w rzeczywistości? Ma ktoś odtwarzacza Blu-ray i może coś podpowiedzieć?

https://www.audiostereo.pl/topic/40389-obraz-full-hd-po-kablu-component/

mam samsunga BD-P1400 i nie probowałem jaką rozdzielczość daje po componencie ale patrząc w instrukcję wynika że:

- 1080p, movie frame(24Fs)-wyłączony - component 1080i

- 1080p, movie frame(24Fs)-włączony - component 1080i

- 1080i, movie frame(24Fs)-wyłączony - component 1080i

- 720p- component 720p

mundi21 a próbowałeś porównać jakość HD po HDMI i component? Na DVD wcale nie było oczywiste, że po HDMI obraz jest lepszy, jestem ciekaw jak ma się to z obrazem HD.

Testowałem obraz z n-ki po HDMI i component i różnicy nie zauważyłem (na kanale Discovery HD).

Normalne płyty dvd skaluje do wyższej, ale tylko przez hdmi i np w ustawieniu 1080p skaluje film do 1080p/60f.Wiele kiedyś naczytałem się o głośnej pracy niebieskich i w przypadku tego odtwarzacza mogę stanowczo stwierdzić że mi nic podczas oglądania cichych scen w filmach nie przeszkadza. Drażniące może być to że do załadowania płyty trzeba trochę poczekać, kwestia przyzwyczajenia. Obraz ostry, wszystko rysowane w dokładny sposób,nasycony kolorami, zwykłe dvd wypada lepiej niż puszczane na odtwarzaczu np dvd denona 1920/ bo tylko takie porównanie miałem/. Wyjście hdmi jest 1.3 i tylko tym wyjściem obsługiwany jest amp, to ułatwia sprawę ponieważ jednym kablem idzie dźwięk i obraz. Jeśli rozchodzi się o jakość dźwięk to nie narzekam. W tym przedziale cenowym nie ma co marudzić.

Czyli niestety muszę ciagnąc dodatkowy kabel. Chyba, że ten upscaling to pic na wodę. HDMI w ampli to dla mnie kwestia kilku lat, ze swojego jestm bardzo zadowolony i wolę trochę jeszcze poczekać ze zmianą.

Ten czas ładowania płyty trochę mnie wkurza, myślałem, że to tylko w Sharpie którym się bawiłem tak jest.

Upscaling nie jest picem na wodę.

Obraz z dobrego skalera można naprawdę docenić. I choć oczywiście to dorabianie pixeli jest sztuczne i na siłę to efekty potrafią zadziwić a różnica jest bardziej niż widoczna.

Oczywiście do filmu z HD-DVD(niech spoczywa w pokoju) czy BR i tak jest daleko ale czym chata bogata... ;)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Kolega wyżej dobrze gada, bawiłem się skalerem przepuszczałem przez niego N-television i jakieś materiały z twardego testowe i dopiero wtedy można było zobaczyć co to znaczy oglądać obraz wysokiej rozdzielczości.

PS. Skaler był droższy niż kilku letni abonament w N

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.