Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa z dobrym basem

dave37

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam opinii na temat wzmacniaczy lampowych ,ktore oprocz walorów dzwiekowych typowych dla lampy dysponują niskim i znakomicie kontrolowanym basem.Oczywiscie chciałbym poznac Wasze opinie bo testy w magazynach hifi nie zawsze sa rzetelne.Zamierzam kupic lampe jako alternatywny dzwiekowo piec bo mój mini krell zostanie ze mna do końca.Kiedyś słuchałem jakiegoś Cayina ale grubo pow 10 tys i dzwiek mnie pozytywnie rozwalił....Teraz szukam jakiejś słodko brzmiaco lampy ale nie zamulenie(nie wiem czy da sie polaczyc piekny lampowy dzwiek z perfekcyjna kontrola i przejrzeystoscia)Jezeli znacie takie lampy do 2,5 - 3 tys(nowe lub uzywane) to z gory dziekuje za rady

https://www.audiostereo.pl/topic/40644-lampa-z-dobrym-basem/

w zasadzie to masz niewiele opcji - Music Angel na kt88, teraz jest jeszcze WAD na kt88 na allegro (też warty zainteresowania) i to by było w tej cenie na tyle ze sprawdzonych wzmacniaczy które na pewno zagrają.

Słucham tylko muzyki.

Osobiście mam bardzo dobre doświadczenia z lampą Sun Audio 2A3 a właściwie końcówką mocy i choć może wydać się to śmieszne bo lampaka ma tylko 3,5W to nie ma się za bardzo do czego przyczepić. Inna sprawa, że do tego potrzebne są też odpowiednie głośniki, u mnie każda kolumna oprócz tub ma 2 ponad 30cm drivery.

Z silniejszym lampowym piecem, który u siebie niedawo testowałem otrzymałem jedynie większe natężenie dźwięku i wypełnienie ale za to pod względem przyjemności z odsłuchu silniejsza lapa nie była już taka dobra. A więc kompromis chyba udany. Oczywiście mówimy tu o wzmacniaczach z określonego przedziału cenowego, czy klasy. Jeśli ktoś poszukuje w miarę neutralnego wzmacniacza lampowego, któremu tak naprawdę niczego nie brakuje polecam posłuchać własnie tej lampki. No chyba, że w grę wchodzi słuchanie wyłącznie dużych składów symfonicznych to w tym wypadku poszukałbym czegoś silniejszego.

->Koobal,

Oczywiście, przeczytałem o jaką kwotę chodzi ale niedawno forumowicze zamawiali KIT-y coś kole 1000EUR, więc może warto przemyśleć raz jeszcze planowany wydatek? Za 3kz z półki wiele nie nawojuje, zwłaszcza przy swoich wymaganiach.

Żeby było jasne podam jeszcze przykład sklepowy - nowe to cokolwiek chińskiego na KT88, używane Spark.

Jest jeszcze alternatywa, którą na miejscu kupującego bym rozważył - wzmacniacz Rock Sound Art-u, mieli kiedyś używane za 3kz. Byłem kiedyś jego posiadaczem i zawsze będę go polecał tym, którzy za niewiele mogą mieć już dość wiele.

Pozdrawiam

->pwit1,

Jak polecam to chyba dobre nie? Zresztą można na forum znaleźć trochę opinii tego wzmacniacza, podkreślę raz jeszcze niedocenianego i z lekka zapomnianego już. Chińskie alternatywy nijak się mają do niego, oczywiście generalizuję nieco ale chodzi mi o maszynki z podobnego przedziału cenowego.

A tak na marginesie jak ktoś chce mieć dobry wzmacniacz za moim zdaniem rozsądne pieniądze, żeby nie powiedzieć dobre to niech się kopnie i posłucha nowych wzmacniaczy D.Kuleszy. Wiem, wiem zaraz mnie ktoś zakrzyczy, że robie reklamę naszemu megakonstruktorowi, że jest taki i owaki ale mam to w tyle, bo nie zmiania to faktu, że udała mu się nowa zabawka w odróżnieniu od poprzednich.

-->Profil

Spokojnie, potraktuj to jako żart. Nigdy nie miałem okazji zetknąć się z Rock'iem, więc złego słowa nie mogę o nim powiedzieć (no, dobrego na razie też nie;-). Fajnie zabrzmiało o tym połączeniu cech, nie mogłem się powstrzymać...

kolega dargips

sprzedaje za 2tys. MA na KT88

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

artPaw, 3 Mar 2008, 16:33

>kolega dargips

>sprzedaje za 2tys. MA na KT88

>

Ukryta Zawartość

Dziwię się że mu nie szkoda

Ukryta Zawartość

Wiem,ze pewnie szukam niemozliwego w tej cenie(jesli chodzi o lampe to stawiam pierwsze kroki) i przyjety przeze mnie zakres cenowy to pewnie absolutne minimum dobrego dzwieku jaki mozna uzyskac.Pamietam test w hifi i muzyka lub audio pewnego lampowca,abstrakcyjnie drogiego,ktory mial trafa nawiniete srebrem i chyba na lampach 300B.Pamietacie moze co to było?Jakis Audio Note?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a może trochę dołożyć:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dave37, 3 Mar 2008, 22:38

popatrz, całkiem sporo osób z forum używa już aniołków. Zastanów się , przecież nie myślisz chyba że mamy przytępiony słuch :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten spark 710 z allegro jest godzien uwagi. bas super, średnica przepiękna. góra lekko wycofana.

o ile tylko, wszystko z nim OK.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

ja bym sie nad tą lampa zastanowił słuchałem jej pieknie gra i z wysterowaniem kolum nie bedzie problemu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomysle nad Sparkiem czy jakims Cayinem.Music Angel odpada.Słuchałem dwóch modeli i nie zrobiły na mnie wrazenia,ot takie plumkanie dobre do jazzu,bez uderzenia czy niskiego basu,dzwiek zamazywał sie przy głosniejszym słuchaniu.Potrzebuje wzmaka,który sprawdzi sie w kazdym repertuarze,nie tylko w dżezowym pitoleniu

dave37, 6 Mar 2008, 16:16

>Pomysle nad Sparkiem czy jakims Cayinem.Music Angel odpada.Słuchałem dwóch modeli i nie zrobiły na

>mnie wrazenia,ot takie plumkanie dobre do jazzu,bez uderzenia czy niskiego basu,dzwiek zamazywał sie

>przy głosniejszym słuchaniu.Potrzebuje wzmaka,który sprawdzi sie w kazdym repertuarze,nie tylko w

>dżezowym pitoleniu

pewnie grały w trybie triodowym. Jeżeli tak, to faktycznie pitolenie a nie granie, kopa i basior co się zowie toto ma tylko w trybie pentodowym. Z tym, że jak się zrobi tylko modyfikację wg. Fikusa ze strony lampizator, a nie wprowadzi się korekty globalnej pętli sprzężenia zwrotnego, to będzie to w trybie pentodowym bardzo darło ryja na wyższej średnicy zagłuszając bas, i przy większych głośnościach właśnie zamazując wszystko. W trakcie modyfikacji mojego egzemplarza też tak miałem. Zatem jeżeli robić modyfikacje, to z głową.

Ja bym dopisał Amplifona wt-40 (nowa wersja z transformatorami z trafberu). Potezny bas i dobrze kontrolowany w dobrej konfiguracji zagra lepiej niz cayn za 12 tys (porównywałem zestaw cayna

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i zestaw amplifon wt-40 + amplifon tacd01 (we wzmacniczu i cd zamiast standardowych lamp były wstawione lampki mullarda). Grało to razem z kolumnami audio physic new tempo (impedancja 4 ohm). W obu przypadkach zagrało lepiej w podłączeniu pod 8 ohm. Efekt jest taki ze we wtorek odbieram cd amplifonka. A i jeszcze jedno zestaw cayina musze pochwalic za dynamike w tym jednym aspekcie był lepszy ale muzykalnosc po stronie amplifona.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ten Cayin wygląda mi na face-lifting znanego A88T. Jeżeli tak jest w istocie, to jest to cholernie upierdliwy wzmacniacz, zgrywa się dobrze tylko z niektórymi kolumnami, i nie należą do nich Audio Physici. Z wieloma kolumnami potrafi zagrać zupełnie nielampowo, chudo, przenikliwie i jazgotliwie. Za to jak mu się dobierze odpowiednie kolumny, to mamy wszystko co trzeba. W zestawieniu z innymi kolumnami wynik odsłuchu tego wzmacniacza mógłby być zgoła odmienny.

• 4 tygodnie później...

Panowie - najpierw pod uwage trzeba brać dobre źródło (CD) bez tego żaden wzmak nie zrobi furory. Mam lampę od roku (hand made) i brakowało mi mimo całego jej pieknego grania trochę dynamiki i basu. I to dostałem kupując dobre cd creek classic player-i na esa vivace 3 kolumnach dostałem czego chcialem. Teraz wiem, żę całą resztę okrasze jeszcze srebrnymi kablami (z sonusa z Oliwy) i lepszymi IC. I będzie bajka nad bajkami! :) Podkreślam zacznijmy system od źródła.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.