Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowa kolumn Ostinato- problem

ciechu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie do szanownych forumowiczów. Mam zamiar zbudować sobie kolumny na bazie projektu Ostinato 2000 (podłogowe dwudrożne). Poczytałem bardzo dużo informacji ale jednak pare rzeczy nie rozumiem. Mianowicie jak budujemy obudowe to którą płytę (ściankę) przyklejamy (przymocowujemy ) ostatnią - czy boczną po wcześniejszym wytłumieniu? Czy zwrotnice wkładamy przez otwór na głosnik i montujemy za głośnikiem (bynajmniej taka pozycja widnieje w projekcie tych kolumn). To są pytania łopatologiczne ale ważne. Teraz zapytam o pojemność bo poczytałem iż wiele osób zmniejsza obudowe do tej zwrotnicy czy ma ktoś przykład z dokładnymi wymiarami. Za pomoc z góry dziękuję

https://www.audiostereo.pl/topic/40645-obudowa-kolumn-ostinato-problem/

Obojetnie ktora plyte montujesz na koncu, ja koncze na frontowej, bo tak mi wygodnie. Zwrotnice umieszcza sie w miejscu dobrze dostepnym (zeby mozna bylo ewentualnie cos w niej zmienic). Czesto spotyka sie rozwiazanie ze zwrotnica umieszczona za glosnikiem niskotonowym. Mozna umiescic ja takze w osobnej komorze na dole kolumny. W takim wypadku zazwyczaj potrzebne sa dluzsze przewody do podlaczenia glosnikow ze zwrotnica. Rozwiazania sa rozne, kazde ma swoje plusy i minusy. U mnie M18WH siedzi w 22 l strojone na 38 Hz (rurka o srednicy ok 60 mm i dlugosci 20 cm). Zwrotnice umiescilem tak jak w ostinato. Objetosc obudowy nie ma wplywu na zwrotnice z Ostinato2000. Zachowana powinna byc geometria przedniej scianki taka jak w ostinato (scianka bez pochylenia, podobna szerokosc i uklad glosnikow, odleglosci od siebie, podfrezowania). Wewnetrzna komora glosnika niskotonowego powinna miec nierownolegle przeciwlegle scianki w celu wyeliminowania ewentualnych fal stojacych (tak jak jest to w ostinato).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.