Skocz do zawartości
IGNORED

Rippowanie płyt do FLAC, AAC na Viście

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czysto praktyczne. Przy okazji wymiany HDD pokusiłem się o instalację Visty. OS całkiem przyjemny, paradoksalnie przyspieszył i ustabilizował pracę lapka, instaluje się i ładuje 3-4x szybciej niż XP, poza tym komp wyraźnie mniej się grzeje. Ogólna wydajność maszyny w najbardziej wypasionym interfejsie (Aero Glass) również znacznie lepsza niż na XP z Vista Transformation Pack (notebook Acer Core2Duo 1.66 2MB L2 cache, 2GB RAM, HDD 10GB 7200rpm,ATI RadeonX1800). Wydaje się, że źle go oceniają wydajnościowo tylko Ci, którzy dysponują maszynami z lekka vintage. Dla Visty 2GB RAM, Core Duo i 512MB na grafie to absolutne minimum.

Ale przechodząc do rzeczy - po kłopotach ze sterami do wszystkich możliwych ustrojstw w laptopie (np. port ExpressCard nadal nie działa), przyszedł czas na programy do rippowania płyt do formatów bezstratnych: interesuje mnie głównie FLAC i AAC Lossless (tu proszę mi nie sugerować iTunes, bo ta aplikacja w jakiś tajemniczy sposób obniża poziom sygnału plików tak by było ciszej - i zdaniem producenta - pewnie bezpieczniej, ale ja podziękuję, tak, chcę być niedosłyszący na starość).

Używane z wielkim powodzeniem na XP: dBPowerAmp 12cośtam i CDex 1.71 Beta2 nie chodzą na nowym wynalazku Billa.

Czy są jakieś równocenne alternatywy? Proszę także nie sugerować EACa, dla mnie to aplikacja dla linuksiarzy -którzy sięgają do lewej kieszeni prawą ręką pod udem stojąc na głowie, a rezultat jakościowy - na moje ucho - identyczny w porównaniu z aplikacjami o znacznie przyjazniejszym GUI.

Nie rozumiem problemu, na Viscie ripuję EAC-iem (bardzo prosty program w obsłudze - konfigurujesz go tylko raz - zaraz po instalacji, potem nic nie musisz grzebać - wybierasz folder docelowy i ripujesz) do wave, potem programem FLAC Frontend robię konwersję do FLAC-a. Identycznie postępowałem pod Windowsem 2000 i XP, zmiana OS nie wpłynęła w tm przypadku na zmianę softu :)

<><

EAC dla linuksiarzy?:) przecież on sam się konfiguruje, trzeba tylko klikac dalej i włożyć płytkę audio do napędu. wcześniej zainstalowac FLACA i APE. Co do wydajnosci wisty to zapewniam Cię, ze twój laptop to minimum dla visty. Miałeś skrewione XP:)

Astaroth, 4 Mar 2008, 02:57

>Próbowałeś Emacsem przez Sendmail

heh.. kiedys kiedys, jeden user wyslal plyte CD ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Jesli chodzi o OS przyjazny dla muzyki. To tu komputery apple delikatnie mowiac kopia tylki pc;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

maq73, 4 Mar 2008, 10:43

>Ja podaje w EAC-u ścieżkę do zewnętrznego kodeka ( FLAC Frontered) i potem wystarczy tylko jeden

>przycisk i zgrywa sie i koduje do flac w tle.

A ja właśnie tak nie robię - ripuję do wave i w takim formacie jest sobie płyta jakiś czas na dysku, po jakims czasie decyduję czy to sobie skompresuje stratnie (mp3, ogg, mpc), czy bezstratnie (flac, ape). No ale to jak komu wygodnie :)

PS. Frontend, nie frontered. Myślę że określenie "Frontend" tyczy się interfejsu, a kodek to po prostu FLAC - mam np. tez podobny programik Lame Frontend - czyli kodek Lame, interfejs Frontend.

<><

Panowie, dla jasności sprawy, ja nie zamierzam rippować do FLAC dla zaoszczędzenia miejsca na HDD - w lapku siedzi 160GB + zewnętrzny dysk Toshiby 500GB, na którym trzymam filmy DVD i muzykę bez kopresji. Kompresja jest mi potrzebna do plejerka przenośnego (VediaV39), który najlepiej gra z FLACA, na plikach wave jakoś dziwnie się zacina.

Pliki WAVE zdaje sie nie maja możliwości bardziej złożonego tagowania, flac tak. Kiedyś tez trzymałem w formie wave, co szczególne dzisiaj nie jest problemem przy cenie pamięci masowych, ale mi przy fobarze zdecydowanie lepiej używa się Flac-ów :)

iTunes kataloguje wavy w taki sposób, że iPod wyswietla te pliki jakby były otagowane. Natmiast mam jeszcze innego plejera, który odtwarza FLACa lepiej niż wave (na wave czasem się tnie), ale on nawiguje wyłącnzi epo katalogach, więc tak czy siak tagi mi nie są do szcześcia potrzebne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.