Skocz do zawartości
IGNORED

Ważne pytanie do miłośników foto

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jak wiecie zmieniłem poczciwe Fuji S7000 na Canona EOS 300D. Z racji choroby ojca nie było mnie stać na nic lepszego ale ogólnie jestem zadowolony. Obiektyw kitowy EF-S 18-55mm jest bardzo kiepski i dlatego zdecydowalem sie na zakup adaptera EOS - FD. Posiadam szkła odziedziczone po ojcu i myślę że niezłe: Canon 50mm f1,4 Vivitar 35mm f1,9 i Canon 35-70mm f4,0. Po wkręceniu ich do aparatu okazuje się że nie działa AF ale tego się spodziewałem i nie ma problemu natomiast nie wiem dlaczego aparat nie mierzy światła i nie podaje czasu ekspozycji. Czy zatem trzeba coś ustawić w menu czy może na samym obiektywie? Wybaczcie laickie w sumie pytanie ale nigdy dotąd nie korzystałem z takich szkieł. Pozdrawiam. R.

Ustaw na AV i punktowy AF, wybierz na obiektywie przesłonę, ustaw ostrość i pstryknij. Napisz co wyszło. Na początek proponuję przeprowadzić zabawę w świetle dziennym, żeby czas mógł być odpowiednio krótki i zdjęcie wyszło nieporuszone. Na wyświetlaczu pod AV powinno być chyba "00" - już nie pamiętam.

Pstrykałem na 300D z przejściówką pod M42 i działało. Nie pamiętam czy w FD jest popychacz?

to nie za dobry pomysl

lepiej zakupic przejsciowke jak pisal kolega eos na gwint praktica vel zenith M42

i uzywac obiektywow rosyjskich lub enerdowskich

napewno nie bedzie dzialal af w obiektywach FD

bo nie maja silnikow ,

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tylko problem polega na tym ze moj ojciec jako Canonier ma mase niewykorzystanych szkiel wysokiej klasy. Na przejsciowke wydalem prawie 200zl i chcialbym widziec jakies efekty:/

Proste. Bo tu mało kto ma jakąkolwiek wiedzę merytoryczną. Za to wszyscy potrafią trollować, bredzić i kłócić się do upadłego o poglądy.

A w kwestii merytorycznej nie pomogę, bo nie jestem miłośnikiem Canona.

Trzeba było kupić Pentaxa, miałbyś działające pomiary na wszystkim co się uda wkręcić w korpus ;-)))

Co do Pentaxa też mam rację. Toto działa bez marudzenia z każdą zwykłą mechaniczną przejściówką, i to jest fakt ;-)))

A że Pentaxa nie chcesz, to rzecz inna. Kwestia upodobań. Tudzież uprzedzeń (niepotrzebne skreślić).

Następny ogólnik. Zero treści merytorycznej. Weź do ręki, pobaw się, spróbuj zamiast powtarzać zasłyszane pogłoski.

Na tej samej zasadzie mógłbym napisać że np. jakość matryc Canona zawsze była nędzna. Tylko po co?

Jeżeli stawia się jakąś tezę, to trzeba umieć podać rzetelne argumenty na jej poparcie, a nie tylko tak sobie palnąć.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Moja opinia jest oparta na opinii mojego ojca ktory przez ponad 30 lat pracy zawodowej mial w rece dziesiatki jesli nie setki aparatow. W tym takze Pentaxow. Jesli masz jakiekolwiek watpliwosci co do tego czy moj ojciec rzeczywiscie wykonywal taki a nie inny zawod chetnie personalnie wskaze osoby ktore to potwierdza. Jedna z nich jest na pewno doskonale znany Ci ze Przynajmniej ze slyszenia pan Adam Bujak. Byc moze operujemy na dwoch roznych poziomach - mojego ojca nigdy nie interesowal aparat dla ludu. Chcial raczej maxymalna profesjonalna jakosc za pieniadze na wydanie ktorych bylo go stac. A w tamtych czasach zarabial bardzo duzo.

Co do moich doswiadczen: bawilem sie kilka razy Pentaxem K 10D z kitowym szklem. Efekty malo obiecujace. Nie bede podawal konkretow bo nie o tym jest ten watek.

Reasumujac powtorze sie: w foto autorytetem byl jest i bedzie dla mnie ojciec. Jesli chodzi o kolumny dla nas obu autorytetem jestes Ty i niech tak zostanie.

A czy ja podważam umiejętności i dorobek Twojego ojca? Bądźmy poważni.

Miałem rację, powtarzasz opinie zasłyszane. Własnych sobie nie wyrobiłeś. I jeden Pentax K10D (nawiasem mówiąc świetny aparat, natomiast szkło kitowe to wiadomo... jest po to, żeby "coś" było. I to nie tylko u Pentaxa, u innych producentów nie wyłączając z tego grona Canona jest identycznie) tego nie zmienia. "Bawiąc się" kilka razy to nawet nie zdążyłeś załapać co i jak się w nim obsługuje.

I żeby nie było nieporozumień, bynajmniej nie zmierzam do tego, by udowodnić że Canon to gówno, bo takie ogólniki z gruntu są fałszywe. Chciałem Ci tylko uzmysłowić że właśnie posługując się tego rodzaju ogólnikami przestajesz być wiarygodny. Ale jak widać daremne moje starania. Jedyna korzyść z tego taka, że może czytających to skłoni do zastanowienia.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Adam bawic sie znaczy zrobic kilkadziesiat zdjec w roznych warunkach. A po co mam siegac do Twoim zdaniem wybitnych szkiel Pentaxa z archiwum skoro znam opinie mojego ojca ktoremu ufam? Lepiej zainteresowac sie czyms lepszym. A tak nawiasem to nie o tym jest moj temat ale sam zaczales.

na forum jest wielu zawodowych fotografow

czynnie dzialajacych

zadnemu nie wpadl podmysl adaptacji szkiel od canona fd do eosa

stad moze i brak odzewu na problem

canon swego czasu zrobil zmiane mocowan obiektywow

i mial do tego bardzo powazne powody

zmienila sie filozofia !!!!

obiektyw w eosie , jego jedynym polaczeniem mechanicznym jest bagnet

wszystkie informacje o przyslonie , o ogniskowej , i o rodzaju obiektywu

sa przenoszone droga elektrycczna

byla to decyzja ze wszechmiar sluszna i spowodowala

szereg ualtwien i odblokowala wiele pomyslow

tzn wcielenie w zycie

co mamy z tego

duza dziure bagnetu co pozwala konstruowac

lepsze i jasniejsze obiektywy , stosowac przejsciowki

jak chociazby M42

i obiektyw fokusuje na nieskonczonosc

czego nie mozna np w nikonie

informacja elektryczna o rodzaju uzytego obiektywu

pozwala na redukcje dystorsji w programach komputerowych

itp itd

tak ze zalet mozna wyliczac wiele dla jakiego powodu canon wprowadzil tak drastyczna zmiane baggnetu

@discomaniac71

czy uzywajacprzejsciowki eos/fd mozesz

usywaic ostrosc na nieskonczonosc?

zoom 35-70/4 nie jest jakims genialnym obiektywem

zeby sie tak meczyc

50/mozna do portretow uzywac

35 tez od biedy bo to u Ciebie standartowy obiektyw wyjdzie

mam ndzieje ze jak zagladaja na forum zwodowi akustycy

maja troche mniej ubawu co do merytorycznosci zamieszcczanych tu uwag

pozdr

mam kolege ktory bardzo chetnie uzywa zawodowo kitowego obiektywu

za pare zlotych i chawli go za porecznosc i ustawianie AF

uzywa go z D20 , ten kicik nie nadaje sie do pelnoklatkowych lub zblizonych aparatow

dlatego nie moglem sprawdzic

widzialem te zdjecia kolegi i po lekkim przymknieciu przyslony jest bardzo ok

discomaniac71, 6 Mar 2008, 12:18

>Michal dzieki za merytoryczny wpis. Moge bez problemu ustawic ostrosc na nieskonczonosc.

a czy jak usywaisz obiektyw na nieskonczonosc

masz ostro w matowce patrzac na odlegle ponad 100m obrazy?

michal stabro, 6 Mar 2008, 12:14

>McGyver, 5 Mar 2008, 23:27

>cz firma PENTAX placi ci za reklamowanie swoich wyrobow

>czy wlasciwie jedynym aparatem jaki uzywales jest wlasnie Pentax!?

A czytajże ze zrozumieniem. Ja tu nie robię żadnej reklamy pentaxa, tylko nie zgadzam się na wrzucanie przez Discomaniaca wszystkiego do jednego wora, i ogólnikowe twierdzenie że pentax to gówno, bez poparcia tego choćby najskromniejszymi przykładami. Ten wątek to tylko kontynuacja tego co zaczęło się tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przeczytaj wpisy Discomaniaca, ile w nich konkretów i merytoryczności znajdziesz?

Drażni mnie takie jałowe pierdzielenie, bo coś się gdzieś tam z trzeciej ręki zasłyszało. A potem ludziska to czytają, i część może uwierzyć w takie brednie. Dlatego piszę, żeby czytający to się zastanowili.

Ukryta Zawartość

Napisz coś więcej o efektach tego co się Tobie do tej udało zrobić. Mam 5 szkieł na M42, których używam z 350D, a wcześniej z 300D i nie mam problemów. Trzeba tylko pamiętać o ręcznej nastawie na pierścieniu przysłony i aparat światełko mierzy samodzielnie. Tylko z MTO11 (1000mm) używam TV, ale to "stałka" o F=10, więc łatwo mogę pomanipulować czasem nie schodząc poniżej powiedzmy 1/800s.

Jeśli FD mają popychacz, to sprawdź (bez aparatu) czy domyka przysłonę po wciśnięciu. Po wkręceniu w przejściówkę przysłona powinna być domknięta na ustawioną wartość. Przejściówka nie powinna również zwierać styków na mocowaniu bagnetowym w body. Problem jest na 100% do rozwiązania :)

discomaniac71

jak nie czytales masz troche cos na temat stosowania

w sumie konwertera , bo ta przejsciowka eos/fd ma soczewke

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGyver, 6 Mar 2008, 12:49

tere fere

czytajac tutaj mam takie wrazenie

jeden kolega zadal pytanie co zrobic zeby dzialal pomiar przy zastosowaniu przejsciowki eos/fd

a drugi mu na to zeby sie nie wyglupial i kupil sobie pentaxa

wiec ten p[ierwszy na odcczepnego powiedzial na odczepnego ze ma w dupie

i ze pentax to gowno

co tu rozumiec

rekin, 6 Mar 2008, 12:55

system fd troszeczke sie rozni

od M42

szczegolnie sterowanie przyslona

w FD mozna z pozycji aparatu bylo sterowac wielkoscia przyslony

takich zabiegow nie mozna bylo robic z obiektywami M42

powtarzam uzywanie do eosa M42 jest sensownym rozwiazaniem

szczegolnie obiektywowo lustrzanych ,macro , rybie oko itp itd

radzieckich tanich i dobrych

to robi wiele osob

natomiast konwerter eos/fd cos mi sie wydaje niesie za soba wiele ograniczen

i jest tylko taka duza ciekawostka niestety chyba klopotliwa w uzytkowaniu

Jeli przejściówka FD/EOS ma soczewkę, to osobiście darowałbym już sobie takie zabawy. Niestety to ta soczewka będzie limitowała jakość i wprowadzała dodatkowe zniekształcenia - zwłaszcza w obiektywach zmiennoogniskowych. Chciałbym się mylić, ale osobiście nie spotkałem się jeszcze z konwerterem z soczewkami, który oferowałby zadowalający mnie obraz.

>michal stabro

OK - teraz jasne.

Czy sterowanie wartością przesłony odbywało się mechanicznie przez głębsze lub płytsze wsunięcie "bolca"? Jeśli tak, to przejściówka powinna posiadać pierścień nastawy przysłony, który obsługiwałby mechanicznie taki "bolec". Jeśli nie ma takiej funkcji, to można co najwyżej zablokować przysłonę w jednym położeniu - faktycznie mało ciekawe rozwiązanie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

No i udalo sie:) Vivitar 35mm juz foci. Wlasnie wybieram sie z nim na miasto:) Priorytet przyslony i ustawiam na obiektywie do tego automatyka podaje czas. W sumie dosc proste to bylo:) Jakie beda efekty zobaczymy na razie robie poprawne zdjecia konieczna jest jednak korekcja EV bo obiektywy sa bardzo jasne.

McGyver moje "pierdzielenie" jak to nazwales oparte jest na wieloletnim doswiadczeniu ojca. I nie zamierzam sie wdawac w dalsza polemike. Pogadasz sobie z nim jak sie spotkacie. Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.