Skocz do zawartości
IGNORED

Podstawkowce do 16m2?

Piasek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zastanawiam się nad kupnem kolumn podstawkowych do 3kzł, obecnie posiadam B&W 684 podłogowe dość spore, świetne kolumny ale potrzebują trochę większej powierzchni a ja trochęwięcej miejsca w pokoju. Posiadam wzmak Yamahy dzielony MX-830/CX-630, myslę nad podstawkowcami tylko czy np B&W CM1 nie będą za małe do ok 16m2, biorę pod uwagę jeszcze Elac 203.2 podobnej wielkości. Może ktośma w/w kolumny w podobnym pomieszczeniu. Może jakieś inne sugestie co do kolumn. kwota to ok 3kzł mogą być jakieś używki. Słucham różnej muzyki główkie jazz i rock (Dire Straits, Pink Floyd itp) nie chce rezygnować z basu choć teraz to mnie w fotel wgniata. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/40727-podstawkowce-do-16m2/

wielkosc glosnika jest bardzo mylna, czasem te male moga Nas zaskoczyc na plus(dzieje sie to bardzo czesto), czasem te wieksze moga Nas zaskoczyc na minus. Wszystko zalezy czego oczekujesz od brzmienia. Poszukja w wyszukiwarce, bylo tego typu pytan juz calkiem sporo na forum;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

684 to nieporozumienie do 16m2 dobrze ze w koncu jestes tego swiadomy. Jesli ci odpowiadal charakter brzmienia tych kolumn w pozostalych pasmach po za basem to najlepszym wyborem beda 685. Basu wcale nie bedzie za malo i na pewno bedzie on brzmial lepiej niz te ktore masz w tej chwili. Jest kolega "Patryk-1980" ktory odsluchiwal te 685 dokladnie w 16m2 i byl gotow je kupić z miejsca. Zapytaj, moze cos wiecej podpowie....

>Piasek

Te Elaki są jak najbardziej godne uwagi. Tylko uwaga, potrzebują stosunkowo mocnego pieca bo z takim o mocy prawie "na granicy" to pewnie będą grały na "pół gwizdka". Te midbasy w Elakach dają naprawdę mocny a zarazem szybki bas. W 203 to chyba jest nawet 17-tka. Ja mam BS103.2 na 14-tce i w 15 m2 to wyrobią spokojnie z każdym materiałem a grają w 20m2 klasykę i dźwięk też nie jest odchudzony (choć tu już o prawdziwy bas trudniej bo trochę za duża powierzchnia).

Ale 203 jak wspomniałem midbas 17-tka + ponoć fajny jet na wysokich. Oczywiście należy wcześniej odsłuchać bo nie wiadomo jak zegrałyby się z twoim

zestawem. Ale o bas możesz być spokojny. Ktoś z forum 203-ki wystawił chyba właśnie na allegro. Popytaj, może masz blisko i dałbyś radę posłuchać.

>Piasek

i zapomniałem o cenie.. te elaki 203 ktoś wystawił chyba z ceną ok 1,3 kzł. Na allegro dystrybutor wystawił też nówki za 1799zł. Gdyby były ok (ale odsłuch konieczny) to sporo jeszcze pieniędzy by ci zostało z przeznaczonej kwoty.

Kup dynaudio audience 52se , ponoc do roka są perfekcyjne , w innych gatunkach

też sie sprawdzą zwlaszcza kobiecy głos.Niższe modele tez sa niezle , ja mam 50

i jest extra... ale trzeba by bylo wysluchac z dobrym wzmacniaczem jakims naim i5

badz cos w tym stylu.

U mnie na 16qm graja od dwoch dni Magnaty Quantum 903. Jeszcze nie do konca wygrzane. Jesli masz mozliwosc odsluchu (powinienes znalesc w kazdym markecie audio Saturn, Media Markt) sa rowniez warte rozwazenia.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Witam :))

I owszem potwierdzam iz mialem ta przyjemnosc odsluchac wlasnie B&W 685.

Moja opinia na temat w linku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak jak kolega Wojeknachmej pisal skoro masz 684 to teraz 685 bedzie bardzo dobra kontynuacja a nawet lepsza biorac po uwage metraz pomieszczenia odsluchowego !!!!

Ale pamietaj iz najlepszym wyjsciem jest odlsuch roznych kolumn w zestawieniu z Twoim wmakiem+cd+okablowanie.

Jak zadecydujesz i kupisz to podziel sie z Nami swoimi spostrzezeniam sluchowymi i wogole heh :))

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Lampa nie umiera nigdy"

Chcę kupić kolumny wyższej klasy niż te co posiadam, Odsłuchiwałem Elaca BS 243 i Vienna A. Haydn Grand, Elac super choć Vienna pod paroma względami była lepsza ale ogólnie nowy JET III jest super, może ktośma jeszcze inne spostrzeżenia co do nowej serii Elaca. Grało to z Yamahą 2000. Elac to przestrzeń, rozdzielczość tylko trzeba uważać przy doboże elektroniki i kabli.

>Piasek

Wydaje mi się, że mocną cechą Elaców jest właśnie przestrzeń, rozdzielczość i bas. Ja mam niższy model i na innej kopułce, ale przestrzenią w nowej konfiguracji naprawdę mnie zaskoczyły. Przekazują także dużo informacji które giną np na innych głośnikach. I potwierdzam, że w moim zestawie przy kombinacjach z kablami są duże różnice. Ale to chyba dobrze, że sprzęt jest wrażliwy na okablowanie. Można wnioskować, że ma pozytywne cechy których np. nieodpowiednie kable nie potrafią pokazać. Ale dźwięk Elaców trzeba faktycznie zegrać z resztą i lubić tego typu dźwięk. To raczej nie głośniki dla zwolenników ciepłego "brytyjskiego" dźwięku.

204 są jeszcze na jecie - sam się tak zastanawiam nad tym głośnikiem bo o tych jetach to takie legendy krążą;).

203.2 i 243 są na głośnikach 14cm, te 243 są malutkie, mniejsze jeszcze od B&W CM1, myslę nad 244 ale już cena zbyt wysoka, ale myślę że BS 243 też sobie poradzę, brakować mi będzie najwyżej dynamiki w porównaniu do tego co mam teraz ale pewnie poprawi się wiele innych aspektów brzmienia. z kabelków głośnikowych to myślę że świetnie się sprawdzą Ultralink Excelsior 2.4, miałem kiedyś, świetny niski bas ciepła ale nie zamulona średnica i delikatne ale przejrzyste wysokie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.