Skocz do zawartości
IGNORED

Muzykalny cd do 3-3,5 tyś

Royber

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od dłuższego czasu szukam cd w cenie j/w, które ma być dźwiękowo przede wszystkim bardzo muzykalne, ciepłe, dynamiczne i przestrzenne. Wysokie zwiewne, gładkie i rozdzielcze. No i bas zwięzły, mięsisty i cielesny. Słucham na słuchawkach Beyerdynamic DT931, przedwzmacniacz Musical Fidelity E20, ic MIT Shotgun S2. Miałem kiedyś w tym systemie CEC5100Z i ładnie mi grał. Jednak teraz trochę boję się go kupować ze względu na wiek tych modeli i związane z tym wyeksploatowanie. Może CEC3300R pod warunkiem, że zachował charakter brzmienia. 5100Z. Proszę szczególnie o opinie forumowiczów hołdującym opisanemu wyżej brzmieniu a szczególnie audiosłuchawkowców. Ps. Cd może być nowe lub używane. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/40732-muzykalny-cd-do-3-35-ty%C5%9B/

Zależy w jakim zestawieniu się słucha Meridiana. jak się go podepnie pod SETa na DHT to będzie rozlazły, tym bardziej że 506 ma obfity bas. To samo z push-pullem na 6L6. Ale już z KT88 na przykład nie ma śladu rozlazłości. Kwestia zestawienia.

Jak się wrzuci do jednego wora diabełki i KT88, to wszystko może tak mieć. Przecież to są diametralnie różnie brzmiące lampy! No i akurat z diabełkami to się Meridian kompletnie nie zgrywa.

annawroc, 7 Mar 2008, 08:41

>do jednego worka wrzucamy Meridiana a nie lampy ;) Meridian ma zalety ale na pewno nie jest nią bas

E tam. To już jest czepiactwo. Może i bas nie jest jakąś wybitną zaletą Meridiana, ale nie jest też wadą i nie ma co nad nim rozpaczać, tylko właściwie sobie zestawić system. W niewłaściwym towarzystwie nawet wybitne klocki potrafią zagrać do dupy.

annawroc, 7 Mar 2008, 09:02

>jak dla mnie bas Meridiana jest sporą wadą

hmmm....

>i w żadnym systemie nie słyszałem dobrego basu z niego

A w to jestem w stanie uwierzyć bez żadnych zastrzeżeń.

>ale wiadomo, co kto lubi i do czego odnosi

No jak to do czego? Do ceny tego klocka na rynku wtórnym. Ale można też oceniać w kategoriach absolutnych, i wtedy wiadomo... wszystko jest do dupy.

Zwróć uwagę na Coplanda, zdaje się o oznaczeniu 266. Ponadprzeciętna dynamika i dokładność. W dobranym systemie na pewno nie gra ostro. Za to daje poczucie dźwięku live.

Ja zdecydowanie odradzam Meridiana 506. Rocka na nim nie posłuchasz i miękkości nie uświadczysz. Ładny i dobrze wykonany, ale gra beznamiętnie, góra bez blasku i szczupły środek. Bas schodzi nisko (to oznaka przewagi nad tańszymi cdkami), ale brak mu natychmiastowości i wykopu w wyższym zakresie tego basu. Jak dla mnie tylko do cichego słuchania - jak niektóre wzmacniacze do tzw. pitu-pitu.

Ja mogę polecić CEC CD 3300R-b.dobry odtwarzacz nawet nie myślałem że tak dobry,był test w audio-video potwierdzam gra super i nieżle wygląda dość cichy napęd,dużo lepszy od moich poprzednich odtwarzaczy(marantz cd-63ki z modyfikacjami) i (opera consonance).

Mac, widzę, że bedziesz twardo bronił Meridiana (nawet jego basu), ale wiadomo, każda pliszka... W każdym razie fajnie masz, bo jeszcze sporo przed Tobą. Fakt, na tych chińskich lampeczkach możesz różnicy nie wychwycić, ale jak juz kiedyś będziesz miał porządny wzmacniacz, może i kolumny, to będziesz wiedział o czym piszę ;)

ale złośliwostki:)

Meridian po prostu jest taki ciepławy i już, kto co lubi:) ja uważam, że to fajny CD dla tych co lubią spokojne muzykalne granie. A Rocka też zagrał - chociaż myślałem, ze się kompletnie wyłoży. Pewnie są takie co lepiej go zagrają ale nie ma co tragizować. Tu albo coś się chwali pod niebiosa albo krytykuje na maksa:) To, ze wyrośliśmy z czegoś nie znaczy, że jest złe:)

annawroc, 7 Mar 2008, 09:30

>Mac, widzę, że bedziesz twardo bronił Meridiana (nawet jego basu), ale wiadomo, każda pliszka...

Meridiana nie bronię, natomiast nie lubię wypisywania pierdół. Tu na forum o brzmieniu Meridiana wypisywano już znacznie dziwniejsze rzeczy, więc nawet mnie to nie dziwi, bo wiem że Meridian w nieodpowiednim zestawieniu nie zagra. Ale to jest raczej oczywistość, i dotyczy znakomitej większości klocków.

>W każdym razie fajnie masz, bo jeszcze sporo przed Tobą. Fakt, na tych chińskich lampeczkach możesz

>różnicy nie wychwycić, ale jak juz kiedyś będziesz miał porządny wzmacniacz, może i kolumny, to

>będziesz wiedział o czym piszę ;)

taaa, ja widzę że jeszcze sporo przed Tobą. Np. nauczenie się, żeby nie wypowiadać się o tym, o czym pojęcia nie masz. Chińskie lampeczki, powiadasz? Lampeczki, których nie słuchałeś, a jedynie widziałeś na obrazku... Interesujące mogłoby być porównanie owych chińskich lampeczek z... dajmy na to Delta Studio 6L6. I niechby nawet za źródło robił ów pogardzany przez Ciebie Meridian. Potem możemy pogadać. Bo jak na razie, to faktycznie nie wiem o czym piszesz, i czego się czepiasz. Używanego Meridiana można obecnie trafić za 2200-2800zł. Znajdź mi w tej cenie lepsze CD. Nie z lepszym basem niż w Meridianie, ale w ogóle lepsze.

Seba78, 7 Mar 2008, 09:48

>ale złośliwostki:)

>Meridian po prostu jest taki ciepławy i już, kto co lubi:) ja uważam, że to fajny CD dla tych co

>lubią spokojne muzykalne granie. A Rocka też zagrał - chociaż myślałem, ze się kompletnie wyłoży.

>Pewnie są takie co lepiej go zagrają ale nie ma co tragizować. Tu albo coś się chwali pod niebiosa

>albo krytykuje na maksa:) To, ze wyrośliśmy z czegoś nie znaczy, że jest złe:)

O, to, to. Podpisuję się pod słowami szanownego kolegi oburącz. Czasem odnoszę wrażenie że krytykowanie w czambuł klocków z których się wyrosło to taki swoisty sposób na zadzieranie nosa.

ooo proszę, Mac lepiej ode mnie wiesz czego słuchałem? Nieźle :))))) Ja nie mówię, że Meridian to zły odtwarzacz, a jedynie, że bas ma tragiczny i np. taki Rotel 971 w tym (i nie tylko tym) aspekcie zostawia Meridiana daleko z tyłu, a tańszy jest dwukrotnie.

ps. lubię tę Twoją dziecinność ;)

annawroc, 7 Mar 2008, 10:05

>ooo proszę, Mac lepiej ode mnie wiesz czego słuchałem? Nieźle :)))))

No to kawa na ławę. Słuchałeś Music Angela XD800? Tak czy nie? Konkretnie?

>Ja nie mówię, że Meridian to

>zły odtwarzacz, a jedynie, że bas ma tragiczny i np. taki Rotel 971 w tym (i nie tylko tym) aspekcie

>zostawia Meridiana daleko z tyłu, a tańszy jest dwukrotnie.

>ps. lubię tę Twoją dziecinność ;)

Łomatko, Rotel 971? To teraz wiem jaki bas lubisz. "Zrobiony". Nie mówię że 971 to zły odtwarzacz, w swojej cenie jest nawet jednym z lepszych, ale twierdzenie że efekciarski Rotel ze "zrobionym" basem i podwrzaskującą górną średnicą przewyższa naturalnie grającego Meridiana w wielu aspektach zakrawa już na skrzywienie gustów.

Bo Meridian nie jest w żadnym stopniu efekciarski, i ja akurat odbieram to jako zaletę. A że ktoś może poczytać brak efekciarstwa za wadę, to rzecz inna.

Miałem 971 i średnica gdzieś w górnej części pasma to żyleta,bolały dosłownie uszy,ale wysokie ładne i rytmiczny bas.Jak by nie było mając Meridiana słysze różnice klas ,natomiast rocka nie słucha sie źle kiedy w muzyce nie ma nikiego basu Meridian przyśpiesza.

akurat xd800 nie.

jeżeli wolisz bas Meridiana niż Rotela to świetnie, też wiem jaki bas lubisz :)))) ja jednak wole jak jest pod kontrolą i zróżnicowany (niekoniecznie Rotel tak ma, ale podstawy u niego widać), a nie jedna bezkształtna masa,ala to ja, Ty wolisz ten z Meridiana i też fajnie, każdy lubi co innego

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.