Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizor LCD- w budżecie około 3-4tyś

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

>(btw ta plazma panasa w swojej cenie to hit ;)

Tak ale coś za coś... nie wiem jak przy sygnale z kablówki czy anteny napowitrznej, przy cyfrze+ jest OK a nawet bardzo OK.

Problem jest natomiast przy DVD. Ta plazma jest jak dobre głośniki - zero tolerancji, natychmiast wyłapuje kazdy babo. Po prostu niedoskonałości DVD są widoczne. Wymagany jest dobry odtwarzacz. Najlepiej sprawdza się (z tych tanich) Szajsung HD870 - po prostu miodzio. Popularne modele Panasonica można sobie darować, nie wiem jak z DVD100 bo nie jest tutaj dostępny w handlu.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Najnowszy Panasonic plazmowy 37cali

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-803-100007134 1205862315_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do pierwszych wrażeń odnośnie Samsunga 50C91, którego fizycznie mam od wczoraj, to są bardzo pozytywne. Testuję jedynie na sygnale z DVD, gdyż nie mam jeszcze podciągniętego sygnału TV na dole.

Mam bezpośrednie porównanie do 32 calowego Sony CRT, którego również użytkuję. Swoje spostrzeżenia odniosę więc również do niego.

subiektywnie postrzegana ostrość - przewaga Sony, częściowo na pewno z uwagi na mniejszy ekran. Obraz z plazmy ma dobrą ostrość, ale gdy oglądam z min. 3 metrów - wtedy jest po prostu dobrze, ale bez efektu żylety, który widziałem na tej samej wielkości Pioneerze.

kolory - tu duża przewaga Samsunga, przy podobnych ustawieniach kolory są bardziej gęste, nasycone, bardziej plastyczne. Trudno to dobrze opisać, ale w tym porównaniu kolory z Sonego są trochę rozrzedzone, rozwodnione, tak jak akwarela kontra farba olejna. Uważam że kolory z Samsunga są naprawdę dobre.

czerń - przewaga Sony, nie uśrednia bardzo ciemnych fragmentów, czerń jest bardziej naturalna. W Samsungu jest bardzo dobrze gdy mówimy o scenach ciemnych. Ale przy bardzo ciemnych mam już tylko jedną dużą ciemną plamę, giną szczegóły. Widać, że jest to pewne ograniczenie.

dźwięk - nie oceniam, nie interesuje mnie szczerze mówiąc, ale krótko - i tu i tu oczywiście beznadziejnie.

ruch - przewaga Sony, na którym nie występuje delikatny efekt stroboskopowy (trudne słowo), który zaobserwowałem w Samsungu.

przyjemność oglądania - tu bez niespodzianek, 50 cali to nie 32. 50 cali z 3 metrów robi już wrażenie, widać więcej szczegółów w tle, natomiast postacie pierwszoplanowe są imponująco duże. Taka namiastka projektora. Generalnie obraz jest plastyczny, miły dla oka, można powiedzieć: kinowy. Na animacji "Cars" natomiast był naprawdę ostry, szczegółowy, widać już co będzie jak podłączę Blue-Ray.

pzdr

witam po kilkudniowej przerwie,

Dziękuje wam za wszystkie porady, wpisy etc.

Chwilowo mam problem z głowy, naprawa crt kosztowała 50zł, podobno była uszkodzona wyrzutnia kolorów-nie dawała niebieskiego pasma. NIe znam się na tym, w każdym razie koszt naprawy niski.

Zobaczymy na ile wytrzyma, mam nadzieję że na conajmniej 2 lata, potem jak będe wprowadzał się do nowego mieszkanka to z uwagi na dośc mały salon będe zmuszony kupić coś mniejszego, albo raczej cieńszego.

pozdrawiam sieko

• 2 tygodnie później...

witam,

Pozwólcie że umieszczę jedno pytanie w tym wątku (jako żem zielony w tej kwestii). Czy do oglądania telewizji naziemnej lepszy jest sprzęt HD ready czy Full HD, czy też nie ma to wpływu?

P.S. ktoś wyżej wymienił w podanym budżecie dwa modele HD ready 1. Panasonic TH-42PV70P/700P

2. Samsung PS-42Q91H/C91H. Za niewielką dopłatą można je mieć w wersji Full HD. Czy warto dopłacić?

Kompletnie nie ma to narazie znacznia. Głównie będziesz oglądał PAL (czy to DVD czy SAT, w ostatczności TV naziemna). Czasem zobaczysz 720p, np z "n", cyfry HD itp.

Dlatego na dziś zakup plazmy 37-50 cali hd-ready (720p) jest chyba "best buy".

Audiophools - goo.gl/NJkF8

ciekaw jestem, co mi powiecie...:) Będę oglądał TYLKO pakiet cyfry z kanałami HD, dvd i blue-ray. Biorę pod uwagę 2 telewizory:

1. PIONEER PDP-LX5080D FullHD - ok.15k

2. SHARP 46HD1E FullHD - ok.10k

Skłaniam się ku sharpowi, 5k w kieszeni a na dodatek hdd 160Gb..........

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

snobizm panujacy w tym watku na punkcie tych "wspanialych" i "rewelacyjnych" plasm jest porazajacy :-(

w LCD brak czerni ????

nie wiem,moze w Waszych

jest cos,czym sredniej klasy LCD-ek bije plasme na glowe,to kontrast i kolor..a to wazniejsze niz cos innego...taka jest prawda Panowie

Smuga cienia spowija..;-)

xatt

9 Kwi 2008, 08:46

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 57 / 37 / 0 ciekaw jestem, co mi powiecie...:) Będę oglądał TYLKO pakiet cyfry z kanałami HD, dvd i blue-ray. Biorę pod uwagę 2 telewizory:

1. PIONEER PDP-LX5080D FullHD - ok.15k

2. SHARP 46HD1E FullHD - ok.10k

Skłaniam się ku sharpowi, 5k w kieszeni a na dodatek hdd 160Gb......

pioneer jest BEZKONKURENCYJNY.

AL, 9 Kwi 2008, 18:36

>snobizm panujacy w tym watku na punkcie tych "wspanialych" i "rewelacyjnych" plasm jest porazajacy

>:-(

>w LCD brak czerni ????

>nie wiem,moze w Waszych

W moim na pewno - mam wyświetlacz LCD w iPhonie i czerń jest do d***, ale i tak lepsza niż KAŻDYM "telewizorze" LCD jaki widziałem. :)

Co do wysycenia kolorów i kontrastu to mam je w swojej plazmie mocno skręcone, potrzebuję więc MNIEJ a nie więcej... każda plazma ma kontrast lepszy od LCD,

Co do "ilości" kolorów oferowanych prez plazmę i LCD to chyba nie wiesz o czym piszesz... ale i tak liczy się JAKOŚĆ a nie ilość.

Jeśli chodzi o JAKOŚĆ obrazu to miejsce wyświetlaczy LCD jest w telefonach komórkowych. I tyle. :)

JEDYNA znana mi bezdyskusyjna przewaga LCD to mniejsze zużycie energii. No ale jak ktoś chce oszczędzać prąd to lepiej żeby w ogóle nie oglądał telewizji... :)

Na koniec drobna uwaga: nie rozumiem dlaczego chęć doradzenia człowiekowi by nie wyrzucał swoich pieniędzy w błoto nazywasz snobizmem, zamiast kulturalnie dyskutować. To smutne, ile agresji jest w Polakach. Pożyłbyś kilka lat w normalnym kraju to byś zrozumiał że rozmawiać należy z kulturą.

"JEDYNA znana mi bezdyskusyjna przewaga LCD to mniejsze zużycie energii...."

moim zdaniem jak najbardziej dyskusyjna, bo bardziej zaglebiajac sie w temat obu technologii i pomijajac dane "na papierze" wychodzi nam ze plasma wcale nie musi zuzywac wiecej energii niz LCD, co do reszty zgadzam sie z Toba w 100%...

wojeknachmej, 15 Kwi 2008, 20:00

>"JEDYNA znana mi bezdyskusyjna przewaga LCD to mniejsze zużycie energii...."

>

>moim zdaniem jak najbardziej dyskusyjna, bo bardziej zaglebiajac sie w temat obu technologii i

>pomijajac dane "na papierze" wychodzi nam ze plasma wcale nie musi zuzywac wiecej energii niz LCD,

>co do reszty zgadzam sie z Toba w 100%...

Tzn. już mi się nie chciało rozwijać tematu - chodzi o to, że zużycie energii w plazmie zależy od jasności obrazu. Krótko mówiąc - gdy gdy masz "na tapecie" mroczny horror to plazma zużyje niemal tyle samo energii co LCD, ale gdy oglądasz reportaż z plaży gdzieś w tropikach - wówczas LCD wykazuje swoją przewagę.

Nie zagłębiając się w szczegóły: ŚREDNIO LCD jest oszczędniejsze.

Za ŁADNY garnitur z Chin też ŚREDNIO zapłacisz dużo mniej, niż za 100x mniej jaskrawy i wystrzałowy, ale uszyty na Savile Row. Jedni ubierają się w chińskich fabrykach, inni na Savile Row czy w Mediolanie. I o co chodzi???

Ano o to, że w przypadku plazmy i LCD ceny są bardzo zbliżone i DLATEGO warto ostrzegać ludzi przed niepotrzebnym topieniem pieniędzy w gorszej technologii. Bo gdyby LCD było dużo tańsze - to nie widzę problemu. Stać Cię: kupujesz plazmę a tanie mięso psy jedzą... ;) Jednak tak nie jest i stąd uważam, że temat LCD vs. plazma jest wciąż aktualny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.