Skocz do zawartości
IGNORED

Szeregowiec Ryan --wielki kant gigant.

americano

Rekomendowane odpowiedzi

a tak naprawdę to jak oddawałem ten DVD player, to było już kilka dni po 90 dniach na paragonie, na co nie zwróciłem uwagi. Oddawałem bo nie miał zasilacza 230/110 tylko 110 i nie chciałem go targać do Polski. Pani w dziale zwrotów, gdy zauważyła, że od zakupu minęło 90-parę dni, zaproponowała, że przyjmą jako "zwrot ze zgubionym paragonem" (tj. w zasadzie nie musiałem zawet mieć paragonu!!!, tam klient nie jest potencjalnym oszustem).

Pomijam już to, że markety w Polsce budują jak więzienia, super nadzór, można wychodzić tylko w określonym miejscu, kamery, nadzór, ochroniarze, w Makro po zapłaceniu w kasie przed wyjściem ze sklepu ochroniarze sprawdzają co mamy w koszyku i łaskawie stemplują coś na rachunku i dopiero można wyjść (niby to tak dla wygody klienta, gdyby np. kasjerka się pomyliła i policzyła coś czego nie mamy w koszyku ;))) Po prostu każdy jest potencjalnym złodziejem. Nie cierpię tych marketów w Polsce, taki Lindt dajmy na to, to jest jak super zaprojektowane więzienie, wejdziesz bez koszyka i chcesz się wrócić, to już nie możesz!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/41054-szeregowiec-ryan-wielki-kant-gigant/

>Wypada dopisać - "bo statystycznie w Polsce jest za dużo cwaniaków"

>

>Post kolegi nawet wcześniej o tym mówi kiedy napisał że wielu ludzi używało by sklepów jako

>wypożyczalni - normalny człowiek by nie używał skl. jako wyp. Tylko ile w Polsce jest normalnych

>ludzi a ilu cwaniaków ?

M. in. dlatego właśnie wyjechałem.

Nie potrafiłem normalnie funkcjonować w kraju, gdzie miałem wrażenie, że każdy chce mnie walnąć w rogi a w ruchu drogowym każdy chce mnie zabić a przynajmniej okaleczyć. : ) Nie wiem... może jestem paranoikiem. Ale to się nie odnosi tylko do Polski - w takiej np. Belgii kierowcy są jeszcze gorsi. :)

Co do uwag Americano - rzeczywiście ceny w USA są atrakcyjne, przy tanim dolarze atrakcyjność ta jeszcze dodatkowo wzrasta (dla Europejczyka). Z klasy mojego syna ponad połowa uczniów była z rodzicami przed Bożym Narodzeniem na zakupach w USA - zatem warto.

Wniosek z całej dyskusji o prawach konsumenckich jest taki: do wolności społeczeństwo musi DOROSNĄĆ.

Ale powiem Wam, że miło się mieszka w kraju, gdzie (AUTENTYK!) policjant zatrzymuje auto do kontroli drogowej, stwierdza brak prawa jazdy a następnie PUSZCZA delikwenta, gdyż delikwent OŚWIADCZA, że prawko posiada, tylko w domu! :))) Logiczne - skoro prowadzi auto, to musi mieć prawko, prawda? :)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

LepP

to nie wierz, tu masz info z Costco

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na zwrot tv, projektora, komputera, kamery, ipoda/mp3, telefonu kom. - masz 90 dni. WSZYSTKIE inne towary - zwrot bez ograniczeń czasowych. Tam nikogo to nie dziwi.

Kiedyś znajomi zwrócili zupełnie zdruzgotany samochód spalinowy na pilota zdalnie sterowany, dziecko wyjechało nim na ulicę i ciężarówka go rozjechała, pozbierali szczątki zabawki (za ponad $130) poszli do sklepu i argumentując, że samochód był za szybki dla dziecka i nie potrafiło się ono nim obsługiwać otrzymali bez problemu momentalnie zwrot pieniędzy. Z uśmiechem na ustach i z przeprosinami, że musiał być źle opisany na pudełku i faktycznie dla starszych dzieci.

Czy ktoś wierzy czy nie, mi to ..... ;)

Ukryta Zawartość

No nieźle, ale chyba muszą być jakieś dodatkowe zasady. Np brak śladów użytkowania. Przecież tam mają liczną polonię :) Chętnie wymieniałbym sobie meble co 2-3 lata za darmo, a skarpetki zwracał zamiast prać.

Ale czasem klienci przeginają... sam jestem tego najlepszym przykładem. Zupełny OFF ale dobrze oddaje sposób myślenia tutejszy. Kupiłem sobie maszynkę do strzyżenia brody. Fajna, z takim małym wyświetlaczem i długością cięcia regulowaną nie wymiennymi nakładkami ale elektrycznie - taki bajer - naciskasz guzik, nakładka się rusza a na małym ekraniku pokazuje się długość cięcia regulowana co 0,5mm od 0,5 do 30mm.

No więc po zakupie się wściekłem bo na ekraniku niezależnie jak wysunąłem nakładkę wciąż było 0,5mm. Myślę - oddać! Ale najpierw postanowiłem wyczerpać akumulator. Może - przez analogię z komputerem - po resecie maszynce się odmieni. Włączyłem więc "strzyżenie" i czekam aż się bateria wyczerpie. Koniec baterii. Wciąż 0,5mm ale dlaczego ekranik wciąż pokazuje że bateria jest pełna i dlaczego wciąż ŚWIECI NA NIEBIESKO??? :))) Oglądam ekranik, coś nie tak... Jejku - to była niebieska NALEPKA na ekraniku! :)))))))))

Po zdjęciu nalepki maszynka funkcjonuje prawidłowo! :)

Dobrze że nie poszedłem do sklepu - ale bym wyszedł na debila! :)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

a propos harmana, ponieważ lubię ich amplitunery i zwracałem na nie uwagę, w Stanach miałem topowego AVR7000, to właśnie w costco (a jest to stosunkowo drogi sklep - bo ma zwrot bez ograniczeń) ponad 2 LATA TEMU (blisko 3 lata wstecz!) był w ofercie amplituner model cyfrowy Harman Kardon DPR1005 za $599, DPR2005 był droższy $100 czyli $699. Bardzo mi się podobał design tych ampli...

Teraz patrzę na ceneo.pl aktualna cena w Polsce harman DPR1005 to 3999zł czyli $1777 (!!!)

Harman DPR2005 5294zł czyli $2350 (ha..ha...ha...) Przecież to zabytki dawno wycofane z oferty harmana.

od momentu otworzenia nowego SATURNA w W-wie nie zrobili np. ANI JEDNEJ przeceny na pamięci przenośne USB, cały czas te malutkie 1GB kosztują tyle ile rok temu! ;) Większość towarów ma zamrożone ceny. I jeszcze mają czelność robić problemy przy zwrotach? Płyty HD-DVD są nadal w idiotycznych cenach, wogóle nikt nie zauważył, że format przegrał i jest wycofywany. Płyty blu-ray tak samo po 120zł i żaden wybór. Ceny zwykłych płyt DVD są takie jak w Stanach na Blu-ray i wyższe (!)

i co, jeszcze stroją fochy ze zwrotami za buble, 2 tygodnie trzeba czekać? No nie...

Problem ze sklepami jest trochę bardziej złożony. Dlaczego mieliby obniżać ceny na Blu-raya, przecież nikt im do interesu nie dołoży. Płyty sa po 120zł bo zapłacili za nie około 100zł. to, że w UK część tych tytułów kosztuje 10 funtów to już polityka dystrybutorów.

Co do pamięci przenośnych i innego rodzaju gadgetów to niestety stacjonarne sklepy często sa bardzo powolne w dostosowywaniu cen, taki usb leży do czasu kiedy nie zacznie być tzw "półkownikiem" i wtedy cena pod nóż. Wczesniej nikt się za to nie weźmie, bo dostanie po głowie od dyrekcji, że sprzedaje poniżej kosztów.

>>americano

Przykład z życia wzięty - czyli moja dzisiejsza wizyta w salonie Ery, bo pomyślałem, że czas najwyższy w końcu zmienić na komórkę z abonamentem.

Co jest wymagane do takiej umowy? Ano - albo zaświadczenie z pracy, albo oryginał zapłaconego rachunku za ostatni miesiąc (np. czyns, telefon itp). Ponieważ jestem na L4, uzyskanie zaświadczenia jest dla mnie kłopotoliwe (li wyłącznie z powodu zdrowotnych). Rachunki oczywiście płacę, ale wszystkie poprzez konto internetowe. Fizycznie nie mam żadnych potwierdzeń. ING, w którym mam konto umożliwia wygenerowanie pliku pdf, który jest potwierdzeniem każdego przelewu. No i umówiłem się z miła panią, że prześlę jej taki plik, a ona wydrukuje go u siebie w salonie sprzedarzy (nie mam drukarki w domu).

Jakie było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że miła pani kwestionuje powyższe potwierdzenie bowiem:

- "każdy może coś takiego zrobić",

- "na przelewie widnieje nie tylko moja osoba, ale również nazwisko żony."

W związku z powyższym muszę przedstawić druczek przelewu (ostemplowany)! Tłumaczę więc spokojnie kobiecie, że od lat nie chodzę z emerytami na poczei wszystko płacę przez internet. Na rachunkach widniejemy jako małżeństwo bowiem mieszkanie należy do mojej żony. Tłumaczę spokojnie, że przecież pieniądżę są przelewane z mojego OSOBISTEGO konta, co przecież widać na wydruku!

Nie - ten wydruk nie jest dokumentem, musi być z poczty lub zaświadczenie z pracy.

Podziękowałem, a na pożegnanie, rzekłęm miłej Pani - takie zaświadczenie też można podrobić oraz jakim gwarantem dla nich jest takie zaświadczenie lub fakt, że płacę regularnie czynsz? Czy to ma wpływ na moją chęć zapłaty za rachunki Ery?

To jest Polska właśnie!

Meloman

to są głupie, sztuczne procedury wewnątrz-firmowe, po prostu w Polsce nadal liczą się pozory w zarządzaniu firmami, "managierowie" nie dorośli mentalnie, albo mają wiedzę ze starych podręczników amerykańskich, które już dawno tam wylądowały w śmieciach, albo są to karierowicze, którzy za swój stołek wsadzą drugiemu nóż w plecy. Liczy się tylko dobry układ z "prezesem", zachowanie stanowiska poprzez pozorne posunięcia i robienie dobrej miny. Wszystko tu jest chore, choć z wierzchu jest postęp. Ale to tylko blichtr. Ostatnio np. w PKO BP SA stałem ponad 1.5 godz. w kolejce, bo zmienili im system komputerowy, tylko zapomnieli, że muszą wymienić pracownikom komputery bo stare są za słabe. Klienci wkurzeni, awantury kto gdzie stał a gdzie zajął kolejkę itd, pracownicy banku przemęczeni, zirytowani i wogóle wszyscy tu są nieszczęśliwi prawie wszędzie, kiedyś mnie to nie raziło, bo nie wiedziałem, że na świecie jest inaczej...

Ale to już zbyt odbiega od banalnego tematu płyty dvd...

moj kolega,2 miesiace temu kupil w salonie hondy nowa CRV,za 140tys zl.

2 dni temu okazalo sie przypadkiem,ze auto jest prawie cale malowane,oprocz 2 elementow,reszta jest malowana,i to nie tylko 2 warstwa lakieru,jest na nich szpachla natryskowa,sa slady z polerki,slady pasty polerskiej.sa pogiete uszczelki dzwi,odkrecana deska,od slupka,i cos w aucie swiszcze.

w salonie poinformowano go ze wszystko zgodne z normami fabrycznymi,ze auto zostalo polakierowne w fabryce ,raz jeszcze,i ze moga mu zrobic upust 1,3%.

auto jest juz p-o ocenie technicznej bieglego,a moj znajomy oprocz sprawy cywilnej,mial sie wczoraj spotkac z prokuratore,paragraf o niekorzystnym rozporzadzeniem mieniem.

jebac polskie sklepy!!!

Może przed Świętami nie wypada, ale...

Mam wrażenie, że u nas za handel biorą się w większości osoby, które poległy w innych dziedzinach. Dorobkiewicze - choćby po trupach i zdecydowanie jak najszybciej.

Lepsze kilo handlu, niż godzina roboty.

W przypadku Ery tyle formalnych ceregieli. I o co? Jakieś marne 45 złotych miesięcznie...

niestety Polska żyje dalej poprzednim ustrojem i to widać na każdym kroku.

Sprzedawcy ciągle siedzą w komunie i dlatego klienta traktują jak wroga nr 1. Tak było i chyba niestety będzie :/

Dlatego ja wolę płacić dodatkowo za p[przesyłkę i kupować w necie na spokojnie.

Po mojej 3 wizycie w sklepie gdzie musialem pokazac jak sie wlacza opcje dzwieku reklamacje uznano.Ponizej podaje linka dotyczacy tego filmu.Widze ze duzo handlarzy juz kupilo ten film i pcha na allegro piszac ze posiada DTS.Ten spzredawca akurat jest uczciwy.Napisalem tez do IMPERIAL CINEPIX wydawce tego filmu,oczywiscie mnie olali.Cala Polska-aby ludziom zylo sie dostatniej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 lata później...

Wniosek z całej dyskusji o prawach konsumenckich jest taki: do wolności społeczeństwo musi DOROSNĄĆ.

Ale powiem Wam, że miło się mieszka w kraju, gdzie (AUTENTYK!) policjant zatrzymuje auto do kontroli drogowej, stwierdza brak prawa jazdy a następnie PUSZCZA delikwenta, gdyż delikwent OŚWIADCZA, że prawko posiada, tylko w domu! :))) Logiczne - skoro prowadzi auto, to musi mieć prawko, prawda? :)

Stary temat, ale nie mogłem się powstrzymać.

Dla mnie to akurat nie logiczne. Jeśli delikwent nie miałby prawa jazdy i po puszczeniu dalej spowodowałby wypadek bo nie znał zasad ruchu drogowego to współwinien byłby policjant. Temat rzeka...

W USA z pewnością żyje się łatwiej, ale tam też można natknąć się na absurdy.

Tylko tam widziałem stada ludzi chodzących w ubraniach z metkami, z oczywistego powodu.

Nie do końca to dla mnie uczciwe.

Pic polega na tym, że oszustów, złodziei, etc. jest tyle co u nas.

Za to ogromna konsumpcja i raczej średnia zdolność do kombinowania pozostałych to niweluje.

Pozdrawiam

Jacek

...

Tylko tam widziałem stada ludzi chodzących w ubraniach z metkami, z oczywistego powodu.

Nie do końca to dla mnie uczciwe.

...

Pozdrawiam

Jacek

Zgadnij, jakiej byli narodowości ;)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.