Skocz do zawartości
IGNORED

Cały komplet za około 1600zł

DawidM

Rekomendowane odpowiedzi

cyrusy na allegro sa za 700zł (mowie tu o najtanszych ofertach) takze mysle ze widziales to na forum;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Witam

Moje propozycje to:

Kolumny-Totem Mite klony lub jakies inne DIY-okolo 500pln.

Wzmacniacz-Reloop HA-210(nie spotkalem sie z uzywkami ale nowy kosztuje 750pln i mozna go niewielkim kosztem skutecznie tuningowac),mozesz tez wejsc w jakiegos Gainclona lub Rotela.

Cd-nie wiem ale zdecydowanie odradzam Harmany 710 i 720.Mialem kiedys NAD-a 5425(okolo 200pln.) i gral zdecydowanie lepiej niz 720 ktory potwornie splaszcza muzyke.

Pozdrawiam i zycze powodzenia.

Michal

Dobieranie zestawu to nie takie latwe "klocki lego", musisz sie orientowac jak to mniej wiecej brzmi. I jakiego dzwieku oczekujesz. Bo jak np. zbierzsz do kupy kolumny ktore graja ostro + ostry wzmak i zamulasty cd to nie wiele CI z tego dzwieku wyjdzie;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

PS. AE evo one słyszałem z wzmakiem denona (zdaje się 1055) i jakimś cd teac-a - jakie kable nie pamiętam - w każdym bądź razie byłem pod wielkim wrażeniem tych głośników. Porównywaliśmy je bezpośrednio z JBL E30 na tym samym zestawie w hifi studio w Bielsku Białej - repertuar: Led Zeppelin, Deep Purple i jakieś bandy bluesowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pewnie chodzi o te AE w tej cenie.

Ukryta Zawartość

HEJ

JA POLECM CI GLOSNICZKI ELACKA - MYSLE ZE WYTARGUJESZ JE PONOZEJ 800 ZL:

Ukryta Zawartość

A Z WZAMKOW TO HARMANA 650 VXI CZY 655 VXI - JAKIES 400 ZL , CD NADA MODEL 502 NP , MYSLE ZE TO FAJNE PODZESPOLY SAM JE SPRAWDZILEM I BYLEM BARDZO ZADOWOLONY Z KAZDEGO POJEDYNCZO... CD NADA POBILO ZE 2 KLASY YAMAHE Z TEJ GRUY CENOWEJ, HARMAN ROWNIEZ POBIL MARANTZA CZY YAMAHE Z TEJ GRUPY WZAMKOW,

GLOSNIKI SAM MAM AKTUALNIE A POBILY TAKIE MASZYNY JAK NP SZAFY PIONEERA CS 7030 - 190 WATT...

CZY GALE 3030...BIJA TEZ TANNOYE 2 ...

POZDRAWIAM

Ukryta Zawartość

RA-921 to myślę dobry wybór, co do kolumn to M2 mogą być trochę za słabe jeśli chodzi o górę bo bas jak na te maleństwa z Rotelem to będzie niesamowity ;) Generalnie raczej bym je odradził akurat do tej muzyki - one są świetne dla typowego mięcha ;) Pytanie czy znajdziesz odpowiednio detaliczny CD w tej kwocie...

Czy ja wiem czy zaznaczyłeś wyraźnie...? W Twoim wpisie nie było ani słowa o dźwięku. A wracając do tematu to proponowane przez Ciebie Elac-i to zupełnie inaczej grające kolumny niż np. ae evo 1 i nie każdemu może spasować ich charakter. No i w końcu jeżeli w Twoim systemie i warunkach odsłuchowych coś "pobiło"(;)) coś innego to wcale nie znaczy że autorowi wątku również spasuje.

>michciusek

>Zależy mi na dobrym wokalu, oraz niezłej przestrzeni, żeby instrumenty nie wchodziły sobie w paradę.

Jeden z kolegów pisał o Elacach i podał linka do mojej aukcji. Potwierdzam, że głośniki są naprawdę niezłe. Sprzedaję je bo mam ciut za duży pokój do nich i zakupiłem też nowe cd które potrzebuje być nieco "temperowane" (chociaż innym może się podobać, bo ja słucham klasyki i wolę dźwięk nieco stonowany). Do czasu zmiany cd który mi teraz trochę "namieszał" w systemie wogóle o sprzedaży nawet nie myślałem. Rozglądając się pomału za nowymi kolumnami byłem niedawno w salonie audio pytając, jakie ciekawe monitory można kupić do 2000zł, aby przynajmniej nie były gorsze od tych Elaców (nie muszą być lepsze) a utemperowały przy tym temperament mojego cd. Usłyszałem w odpowiedzi m.in., że próby zakupu nowych monitorów w cenie do 2 kzł mogą być przysłowiową zamianą "siekierki na kijek". Może znajdą się takie które utemperują moje cd, ale jednocześnie nie będą też miały tych zalet, które mają Elaki. I tu mam zagwozdkę. Na razie bez nerwów rozglądam się za czymś i niewykluczone, że albo pójdę w "DIY" albo też odżałuję na nowe głośniki jednak więcej niż założone 2kzł.

Gdybyś jednak myślał o Elakach to - wspomniałem o tym w opisie aukcji - nie myśl o żadnym słabowitym wzmacniaczu. One świetnie grają ale potrzebują dla "rozwinięcia skrzydeł" prądu. Nie musi to być potwór. Jeśli myślisz o tanim wzmacniaczu to np. fajnie zaraz po zakupie zagrały mi z Marantzem PM-64. Dobre powinny być też wzmacniacze Sony z serii ES. Oczywiście jest wiele wzmacniaczy z którymi świetnie zagrają.

Jedno co mogę dodać - bas w Elacach jest rewelacyjny. Szybki, mocny pod pełną kontrolą. Świetna przestrzeń przy doborze innych klocków i odpowiednich kabli (wcale nie drogich). Scena muzyczna sięga wgłąb. Żadni muzycy się nie "zasłaniają", można precyzyjnie wskazać miejsca w których się znajdują. Po ostatniej zmianie sprzętu towarzyszącego te Elaki mnie samego zaskoczyły. Nic się nie zlewa. Dźwięk jest czytelny ale zarazem spójny.

Piszę to tylko informacyjnie. Nie traktuj tego jako reklamy bo te głośniki reklamy nie potrzebują.

Jeden z kolegów tylko słusznie napisał - jak całość ostatecznie zagra zależy od właściwego doboru poszczególnych elementów. Sam się ostatnio "złapałem". Kupiłem nowe cd i wybór - albo wymiana kolumn albo cdeka. Tak to jużze sprzętem jest.

>michciusek

Marantz PM-64 którego miałem kupiłem kiedyś za 400zł. Potem widywałem nawet za 300zł. Tylko w opinii niektórych "muli". Dlatego świetnie się skomponował z jasnym cd sonego i Elacami.

Niektóre wzmacniacze Sony ES też można dostać w dość dobrych cenach. Jak za pieniądze które trzeba za nie płacić to nie najgorszy wybór. Koledzy pewnie dadzą ci jeszcze wiele interesujących propozycji.

Co do Elaców - jak pisałem, nie namawiam. Drapnąłem tylko kilka słów bo ktoś dał tu do mojej aukcji linka.

Ukryta Zawartość

:))) ponad 1000zł

Ukryta Zawartość

>michciusek

Zwróć uwagę, że to jest Marantz PM-64 MKII.

Ja pisałem o PM-64 bez oznaczenia MKII. Front taki sam poza tym, że ma po 2 gałki "na stronę" a nie po 4. W dodatku jak dotąd wszystkie widziane przeze mnie egzemplarze PM-64 były w kolorze lekko szampańskim.

Nie wiem jak z dźwiękiem gdyby porównać oba modele, ale PM-64 MKII w porównaniu do modelu bez MKII ma dodatkowo możliwość pracy w klasie A. Wiele osób obawia się zakupu tak pełnoletniego wzmacniacza pracującego w klasie A, ponieważ istnieje duże niebezpieczeństwo, że najlepiej kondensatory należałoby w nich powymieniać. Ktoś w którymś z wątków pytał o tę kwestię i w przypadku PM-64MKII doradzano aby uważał przy zakupie bo ponoć wymiana wszystkich elektrolitów to sprawa praktycznie nieopłacalna.

PM-64 bez MKII nie ma możliwości pracy w klasie A i stąd większe prawdopodobieństwo (choć nie pewność), że jego stan wewnętrzny jest w lepszym stanie (o ile nie był nigdy zepsuty i naprawiany).

Co do cen. PM-64 kupowałem bodaj 1,5 roku temu w normalnej licytacji za ok. 400zł. Potem widziałem dwie aukcje na których sprzedający wystawiali je z opcją"kup teraz" w granicach 300zł. W czasie kiedy kupowałem swojego PM-64 to model PM-64MKII "chodził" na Allegro w cenach do 800zł (pod warunkiem oczywiście, że w stanie bez większych zastrzeżeń).

Co do aukcji do której dałeś linka - ten sprzedający (handlarz) próbuje już bardzo długo sprzedać ten wzmacniacz (pojawia się chyba od kilku miesięcy). Początkowa cena to było 1499zł (a może wcześniej było jeszcze wyżej ;). Teraz jest niższa i też nikt nie łapie.

Tak więc PM-64 o którym wspomniałem to nie ten sam model.

haha sprzedajacy z tego linka to do spolki ze swoimi kolegami: baskers, bartek_usa, grzegorz_usa i jeszcze jakimis tam jeden z najsmieszniejszych ludzi na allegro handlujacych audio :-) ceny totalnie wziete z dupy kilka miechow temu sprzedawali denony dcd 2560 za 1499zl (!) a ja w tym czasie kupilem mojego w idealnym stanie za 600 He he ! i widze,ze z reszta sprzetu ktorym handuja jest podobnie :) humor mi sie zawsze poprawia jak widze te ceny :)

>Michciusek

>Czy ten Maranz ma sterowanie z pilota?

Niestety nie ma. Ale nie wszystkim pilot do wzmaka jest potrzebny. Musisz sam decydować.

Tylko co do PM-64 ten wzmacniacz jest ciepły (w opinii wielu tzw. "zamulacz") i jak nie dasz potem dla jego korekty jasnego cd to ... może się nie spodobać. Kolejna rzecz - trudno mi ocenić, czy zagra ci on w odpowiedniej konfiguracji naprawdę pełną i stosunkowo ładną przestrzenią. Ja go podłączałem do cd Sonego CDP-X222ES. To cd ma raczej scenę "wszerz" z tendencją do wypychania pierwszego planu (czasem dobrze zestawiony potrafi sprawić, że wokalistka śpiewa "do ucha", ale nie każdy ten typ prezentacji lubi). Gorzej ze sceną wgłąb. Ale i tak w swojej cenie to konkurentów za wielu nie ma. Z uwagi na cd z którym ten Marantz mi grał trudno mi orzec, czy akurat potrafi on stworzyć w odpowiednim towarzystwie ładną scenę "wgłąb" (a tobie na przestrzeni przecież zależy).

Ten Marantz to tylko jedna z propozycji, nie napalaj się. Poradź się jeszcze trochę, może jeszcze pojawi się sporo propozycji równie godnych uwagi a może nawet i znacznie lepszych.

>michciusek

Jeszcze a propos tego Marantza z aukcji - model MKII. Sprzedający pisze: "w środku znajdziemy olbrzymie trafo i potężny radiator chłodzący japońskie tranzystory MOS-FET ( po 5 na kanał). "

Wychodzi na to, że np wnioskowanie o brzmieniu któregoś wzmacniacza z tej pary PM-64MKII/PM-64 na podstawie odsłuchów tylko jednego może być daleko mylące (tzn jeśli ktoś przez podobieństwo oznaczeń kupuje jeden wzmacniacz licząc że będzie grał w sposób zbliżony do innego słyszanego).

Jeśli to prawda, że PM-64 MKII jest na Mos-Fetach to dużo go różni od "gołego" PM-64. Ten ostatni końcówki mocy oparte ma na Sankenach. Niby cyfra w oznaczeniu podobna ale różnice w budowie widać spore. A jak z dźwiękiem to trzeba by mieć możliwość odsłuch obydwu wzmacniaczy.

Na początek polecam Yamehę PianoCraft E810. I problem pierwszego razu z głowy... Pozd.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

A co myslicie o tym :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na w dziale opinnie dostał niezłą opinnie ten pierwszy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.