Skocz do zawartości
IGNORED

Jordi Savall koncert w Krakowie

Piciu2000

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś byłem w kościele św Katarzyny w Krakowie na

V Festiwalu

Misteria Paschalia

Lachrimae Caravaggio

Hesperion XXI Le Concert des Nations Jordi Savall

I co niestety rozczarowanie cały show przerósł Pana Savalla wolał bym jak by się skupił na samej muzyce bez konieczności zmuszania szanowanego przeze mnie aktora Pana Jerzego Treli do czytania grafomańskich tekstów komentujacych pokazywane kopie malowideł birbanta Caravagio. Orkiestra na początek była trochę nie rozgrzana w chłodnym kościele ale póżniej jakoś zaczęło się to wszystko zlepiać w całość. Panu harfiście dziękuję naprawdę to on był dziś solistą i on odwalił najwiecej roboty. Cała muzyka jakoś za bardzo mi się kojarzyła z muzyką do filmu Markiza,nic na to nie poradzę tak było może brak nowych pomysłów ? Żeby sobie poprawić humor kupiłem przy wyjściu 3płytowy album Monsieur de Sainte-Colombe le fils za jedyne 120 zl

Rafaell

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Hmmm no to widzę że i płytki sprzedawali. Dużo wybór był? Ciekawe czy w czerwcu też się załapię na promocje... Hehe nie próbowałeś zdobyć dedykacji albo chociaż autografu ;-P ?

Płytki można kupić w Music Corner na Rynek Główny 13.

Chyba jakieś fatum te 3płytki superpięknie wydane fajnie się słucha tylko na słuchawkach (na szczęście tak lubię) na głośnikach totalnie rozmyty dźwięk.Mogłem dostać autograf od Pana Jerzego Treli stało obok mnie parę minut nim wyszedł na ambonę i zaczął czytać wynurzenia Savalla co do nowatorskiego przekazu w malarstwie Caravagio. Pamiętam Savalla z Koncertu w wąskich krużgankach kościoła Franciszkanów takiego najbardziej cenię.Oczywiście z racji nazwiska były oklaski na stojąco ale jakieś takie drętwe.Niech każdy robi to co umie najlepiej,przypomina mi to operę Rogera Watersa też pikną wpadkę i tak moim zdaniem wczoraj spektakl Savalla wypadł.Co do samego kościoła i jego akustyki to niestety ja jeszcze w miarę przyzwoicie słyszałem ale pozostałe pół kościoła to chyba z racji wiary byli na tym koncercie i pewnie uwierzyli że to było to misterium.

Polecam mimo to w maju pilnować biletów będą tańsze 40 zł i w mniejszym pomieszczeniu i repertuar bliższy duszy Savalla

Rafaell

zdezintegrowany_3PO, 19 Mar 2008, 13:35

>CATV, 19 Mar 2008, 12:45

>

>>>broy

>>Koncert 30.06 godz. 22.00 La Diaspora Sefardi - Jordi Savall

>>Synagoga Tempel, ul. Miodowa 24

>

>we Krakowie ?

Niestety....:((

Muzyka sefardyjska grana w żydowskiej dzielnicy Krakowa i na dodatek w takim obiekcie jak Synagoga grana przez syna narodu wybranego, czego jeszcze można chcieć więcej ?

Hmmm... a już można bilety na czerwiec kupować? znasz może ceny? Bo na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak narazie jest wkurzająca mnie informacja... A tak na marginesie to teraz po ile były bilety? I czy cena zależała od miejscówki?

Ukryta Zawartość

Impreza jest mocno dofinansowana przez sponsorów (czytaj będą miejsca tylko z tyłu-dla sponsorów z przodu) bilety mają być od maja po 40 zł te na koncert w kościele Katarzyny były bez miejscówek i po 70 zł kto pierwszy ten lepszy (duży kościół był naprany jak w Boże Narodzenie)

Jordi Savall - "Piękno ocali świat" (to cytat z Dostojewskiego) -

Ukryta Zawartość

Roztargnionym - zwaracam uwagę że artykuł jest 3-stronicowy ;-)

No i jest tam dodatek - szerzej nt. Misteria Paschalia...

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

chyląc czoła przed znawcami tematu stanowczo protestuję

udało mi się zasiąść w drugim rzędzie, na wprost Pana Savalla i koncert odebrałem jako wyjątkowy. wiadomo, że na odbiór składa się muzyka - sprawa bez dwóch zdań zasadnicza, ale oprócz tego jest jeszcze dużo... jestem mieszkańcem tej nowszej stolicy, mocno zarażonym słuchaniem bardzo różnych koncertów w bardzo różnych miejscach, głównie naszego pięknego kraju. koncert Savalla do tej pory siedzi mi w głowie na tyle mocno, że nadworni Zornowie, Laswelle, Hamidzi, Sabaci odpoczywają. Savall stworzył klimat. napełnił mnie dźwiękami najspokojniejszymi z dotychczas słyszanych, dźwiękami, dla mnie, wyjątkowej urody, ułożonymi w wyjątkową całość. całość z obrazem i słowem. na tym polega wielkość tego wydarzenia. być może warstwa czysto muzyczna była dla kogoś nidosytem. jednak po otworzeniu oczu, po wpatrzeniu się i "wczuciu" w nastroje i reakcje muzyków na scenie, koncert nabierał innego wymiaru. mnie dane było także zagadnąć Mistrza w króciutkiej, bezpośredniej rozmowie i to właśnie, w połączeniu z innymi krakowskimi wrażeniami nie pozwala mi tego dnia zapomnieć...

brawo, brawo, brawo... oby częściej

No tak, ale śmiem twierdzić, że na koncercie muzyka też sie liczy. Oczywiście nie kwestionuje doskonałości brzmienia i kultury wykonawczej. Znakomity wykonawca nie musi być dobrym kompozytorem (nie upieram się przy słuchaniu kompozycji najwspanialszego z pianistów [J.H.]) i tak to jest z J.S.. Moje odczucia podobne do Rafaellowych i niekoniecznie dlatego, że stałem także pod schodami ambony (pozdrawiam kolegę uczonego w hifi). Piszesz, czcigodny Tyszkensie, o wyjątkowej spójności tego spektaklu. Mym skromnym zdaniem, było inaczej - zasiedliśmy u stóp Mistrza, snującego słodką baśń a na ilustrowanych nią obrazach, tężały twarze trupów, porażało tempo, okrucieństwo tragizm. Mordowany Świety wyrzygiwał na bruk swa krew a Savall snuł smętną muzykę upalnego popołudnia. Trzeba było zobaczyć i usłyszeć, w dwa dni później w "La vergine dei dolori", Sonię Prinę, jej ekspresję głosu, gestu. Ona to właśnie mogła stać pod obrazami Caravaggia. Miast tego, śmiało wkurzony wypalę - rubikowatego show, warto było zjechać w Wielką sobotę do kopalni i być świadkiem Wydarzenia. Krótko, spójnie,kameralnie, przejmująco, pięknie. Lamentacje Emilio de'Cavalieri i Le Poeme Harmonique. I to było jedno z najwspanialszych, muzycznych doznań w mym życiu. Sokojnych Swiąt- Piotrek.

Vincent Dumestre bierze pod uwagę sens i kontekst utworów które gra razem z zespołem. Nie jest może mistrzem muzyki sensu stricto ale jego historyczne wykształcenie, praktyka i szukanie źródeł dają coś więcej niż czystą muzykę. To zanurzenie w kompletnym wydarzeniu które ma sens.

Jeżeli się uda warto obejrzeć sobie dokumenty o pracy La Poeme Harmonique, na równi z muzyką traktują gesty, zachowanie, historię szkoły wykonwczej utwory i jego sens w ówczesnej kulturze. Pod tym względem oni wszyscy wychodzą poza muzykę co posiada wielką wartość.

Byłem, widziałem i słyszałem. Mnie sie podobało. Nawet ten teatrzyk z Trelą mi nie przeszkadzał. Po prostu pięknie zagrali i koniec. Wolę wprawdzie nieco inny repertuar Savalla, ale Lachrimae też mi się podoba.

• 1 miesiąc później...

CATV, 19 Mar 2008, 12:45

>>broy

>Koncert 30.06 godz. 22.00 La Diaspora Sefardi - Jordi Savall

>Synagoga Tempel, ul. Miodowa 24

dla zainteresowanych: bilety od 15.05 m.in tutaj

Ukryta Zawartość

ps. są też inne ciekawe projekty, np. E.Friedlander solo!!!

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Od 15/05 w sprzedaży internetowej na cały festiwal

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.