Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki tani kabel COAXIAL ??

marcelinho24

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę podłączyć swoje dvd ( pioneer DV-400V) z harmanem HD970 coaxialem w celu sprawdzenia co takie połączenie mi da :)...chce wykorzystać HD970 jako DAC :)....poszukuję taniego dobrego kabelka najlepiej 1,5-2m w cenie maks 30zl. W ogóle jest sens kupowania takiego kabla drogiego...zauważę jakąś różnice ??

Moje propozycje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę was o pomoc w wyborze ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/41170-jaki-tani-kabel-coaxial/

Najciekawszy ze wzgl. mechanicznych wydaje się być vivanco ( krótki wtyk - trudniej uszkodzić gniazdo, maksymalny styk kontaktu zewnętrznego z gniazdem RCA ).

Nie wiem tylko jak z jakością pod wzgl. elektrycznym ( jakość ekranowania, realna impedancja falowa, opór )

A może Furutech FC-61? Konfekcjonowany można dostać za ok. 50zł, z metra znacznie taniej. Bardzo przyjemny kabelek. Pozd.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

-> marcelinho24

"W ogóle jest sens kupowania takiego kabla drogiego...zauważę jakąś różnice ??"

Moim zdaniem nie warto. Nawet zwykły ekranowany kabel antenowy 75ohm nadaje się idealnie do przesyłania sygnału cyfrowego. Co ciekawe, taki kabel miał dużo lepsze wyniki w pomiarach, niż "audiofilski interkonekt cyfrowy" znanego producenta. Na stronie internetowej tego ostatniego możemy przeczytać, że jest to "jeden z najlepszych przewodów cyfrowych na rynku", mimo, iż kabel nie spełnia założeń potrzebnych do transmisji cyfrowej spdif.

-> bartezzz

"To ten Harman taki kiepski jako transport, bo nie rozumiem co to rozwiązanie ma wnieść?"

Chyba chodzi o to, żeby Harman dokonywał konwersji cyfrowo-analogowej także podczas używania DVD (przy oglądaniu filmów i koncertów), co może skutkować lepszą jakością dźwięku, niż w momencie korzystania z DAC-a Pioneer'a.

-> murasz

A ja na fotce tylnej ścianki DV-400V wyraźnie widzę cyfrowe wyjście koaksjalne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Często do komputerowych kart graficznych i do odtwarzaczy DVD jest dorzucany w komplecie kabelek RCA-RCA (lub jak kto woli chinch-chinch) z wtyczkami w kolorze żółtym. Kabelek ten służy do podłączania sygnału video. Ze względu na fakt, że ma on odpowiednie wtyczki i wymaganą impedancję falową 75 ohm, doskonale nadaje się na kabel do transmisji cyfrowego audio.

Edward chodzi ci o kabelek Composite Video

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ??? On ma 75ohm???

Oczywiście chodzi mi oto aby dzwiek z płytek dvd zapuszczanych na Pioneerze nie szedl przez DAC w Pionku tylko przez DAC w Harmanie :)

Ukryta Zawartość

podłączone hehe...znalazłem w domu taki kabel jak mówił Edward....ale cieniutki srednica ze 2 mm wraz z otulinką o ekranowaniu zapewne można pomarzyć :)....co mogę powiedzieć...gra:P...zmiana nie jest powalająca troszkę większa precyzja dźwięku i troszkę lepsza przestrzeń...brak wyraźniej zmiany zwalam na razie na jakość tego kabelka :)

-> marcelinho24

"brak wyraźniej zmiany zwalam na razie na jakość tego kabelka :)"

Obawiam się niestety, że po zmianie kabelka nic się nie polepszy...

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Poszukaj wtyków RCA z gwintem F i za pomocą złączek F zepnij je z porządnym kabelkiem antenowym- 75 ohm i szerokie pasmo gwarantowane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> marcelinho24

Czy robiłeś już porównanie przy płytach audio: Harman ("cały") kontra Pioneer (jako transport) + Harman (jako DAC)?

-> nedj

Naprawdę byłem przekonany, że nie ma w nim wyjścia Coaxial (nie spojrzałem na urządzenie tylko do instrukcji i najwidoczeniej sprawdziłem niedokładnie). Tak wiec dzisiaj sprawdzę działenie tego DVD jako transport do NOS DAC PD ;)

Obecnie w 99procentach sprzętu audio jest wyjscie przynajmniej coaxial a niekiedy także optyczne....dokładnie przetestuję to połączenie jutro kiedy rodziny w domu nie bedzie ;)....acha jeszcze coś zauważyłem...płytka dvd lichtspelhaus rammsteina z teledyskami i koncertami...gdy jestem w menu to nie podaje sygnału cyfrowego na DAC..dopiero jak wybiore jakieś video...trochę to niefajne :/...po analogu jest dzwiek i w menu i w trakcie teeldyskow.

Z mojego doświadczenia długość kabla koaxial od 1,8 do 2 metrów dopiero zaczyna być ok.

Raczej nie stosowac krótkich o długości np 0,5 m..

Dklaczego? trudno mi to powiedzieć nie wgłebiam sie az tak bardzo chociaż czuje ,że jest to uwarunkowane zjawiskiem elektrycznym..

Poprostu zrób doświadczenie na normalnym tanim kabelku a sie przekonasz .

Być może u mnie tak sie dzieje podłaczająć transport CD z przetwornikiem .....ale warto spróbować ..

pozdrawiam

• 3 miesiące później...

Podepnę się pod ten temat.

Potrzebuję solidnego kabla koncentrycznego o długości 1,5-2m do połączenia PC z DACiem. Do wydania mam około 100zł.

Na alledrogo zbyt dużo tego nie ma... Głównie 1m kabelki. Chyba, że kupić np. 3m profigolda:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i zwinąć nadmiar. Jest jeszcze np. taki Bandridge:

Ukryta Zawartość

Który byłby lepszym wyborem? (inne opcje oczywiście też wchodzą w grę)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

-> kichanadeta

Podane przez Ciebie kable nie są 75-ohmowe. Czyli z teoretycznego punktu widzenia nadają się gorzej do transmisji cyfrowej, niż kabel antenowy lub kable koncentryczne 75-ohm.

Nie wiem nie znam sie jestem lajkonikiem.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Wolałbym raczej coś gotowego. Jest jeszcze taka opcja:

Ukryta Zawartość

tyle, że 1,5m na życzenie.

Ukryta Zawartość

Kup sobie CryoTweaks Pure Silver Coaxial. Cyfrowy 75 ohm z czystego srebra. Mają go na www.nudaveritas.pl Ja go kupiłem taniej przez www.tweekgeek.com, ale ich tam teraz nie mają. Ten Bandridge wygląda przy nim tak, że się smutno robi. CryoTweaks jako cyfrowy grał lepiej niż inny, droższy miedziany kabel, a podobno równorzędnie z innym znacznie droższym - pożyczałem znajomemu i porównywał ze swoim.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.