Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kolumny do yamachy RX-V 800 proszę

Robert70

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem posiadaczem amplitunera Yamaha RX-V800 do ampl. Podłączone mam przody Tannoy Merkury m4 pozostałe to Yamo nie pamiętam modelu ale to nic specjalnego myślę o zmianie kolumn. Najwięcej słucham muzyki (pop, instrumentalna)kino to 20% wykorzystania sprzęty dla tego najbardziej mi zależy na kolumnach frontowych oczywiście z czasem do tych kolumn rozbuduje zestaw do kina mój pokuj ma 23m2 i do wydania na fronty ok. 3 tyś o ile to ważne DVD to model S795 a i ze względów estetycznych kolumny frontowe nie mogą być większe niż 90 cm (obiecałem żonie)

Pozdrawiam

Robert

Witam

Do pop,u i muzyki instrumentalnej przychodzą mi do głowy przedewszystkim Paradigmy 7. Dzisiaj byłem w sklepie i słuchałem tych kolumn, sa bardzo dynamiczne mają świetny bas co tu dużo mówić do twojej muzyki idealne. A do tego są całkiem małe i ładne, wątpie żeby miały więcej niż 90cm.

Radze posłuchać

Pozdro

Jeśli taka proporcja 20% do 80% dla muzyki, to Avance 503mkII i centralny 504, lub nagrodzone na 2004 rok B&W 603s3 i lcr 60 , ale to już droższe ( i lepsze ), Paradigmy też, mogą być nawet 3v3!! do 25 m2, 5 i 7 to już wykop w kinie. Prawdę mówiąc trochę się dziwię, bo Tannoye M4 to dobre kolumny do stereo, a teraz w promocjach M2 i M1 są prawie za darmo! Kino było by za parę groszy, a i subwoofer do tego jest całkiem. Yamaha gra b.dobrze z Tannoyem, Miałem też Avance i mam B&W. Wszystko ok, chociaż Bowersy zdecydowanie najlepsze, Avance to już musiały by być Dana, żeby była klasa B&W.

"...Jeśli taka proporcja 20% do 80% dla muzyki, to ....lub nagrodzone na 2004 rok B&W 603s3 i lcr 60..."

moge sie tylko w 100% dolaczyc. Od lat pojawiaja sie ciagle nowe produkty, ktore tak samo szybko znikaja jak sie pojawily, jedyny produkt w tej klasie cenowej, ktory od poczatku znalazl uznanie na clym swiecie i zachowuje nieprzrwanie ta szczytowa pozycje od lat to B&W Seria 600. Moim zdaniem to wzorzec dla wszystkich innych producentow...

Moze znajda sie produkty ktore w pojedynczych dyscyplinach (KEF -> przestrzennosc, JMLab -> dynamika itd.) sa nieco lepsze ale jako calosc to najbardziej uniwersalny produkt.

xajas

www.jaschiks.com

już???? słuchałeś ich chociaż? porównywałeś z innymi pozycjami?. Moim zdaniem postępujesz zbyt pochopnie, nie to żeby B&W były złym wyborem, ale może się okazać że inne pozycje bardziej przypadną ci do gustu!!!

pozdrawiam

->Robert70

W sobote kupiłem b&w dm 603 s3 + 602 s3 do yamahy rx-v640 (pomieszczenie ma 18 - 19 m2 i jest mocno wytłumione). Jest tak, że aż trudno mi opisać swoje pozytywne odczucia. Przesiadłem się z kody av 702 więc pewnie wiele kolumn byłoby dla mnie odjazdem ale i tak myślę, że to - obiektywnie - całkiem niezłe kolumny. Kontrola basu w porównaniu z kodą jest genialna (basu w kodzie tak na prawdę to ja nie stwierdziłem).

Mnie dźwięk tych koulmn bardzo odpowiada. Więc polecam.

KL

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Gość jacks111

(Konto usunięte)

Kupiłem 603s3 "w ciemno" ,nowe - za połowę ceny sklepowej.Po podłączeniu , załamałem się -brzmiały tak ostro że moja córka która ma słuch absolutny (4 klasa szkoły muzycznej) musiała wyjść z pokoju bo bolały ją uszy...Zdecydowałem że je sprzedam.Na drugi dzień (przez 10 godz. kiedy byłem w pracy grała zapętlona jakaś płyta) zacząłem się wachać.

Po 2 dniach brzmienie stało się nieporównywalnie łagodniejsze , a w tej chwili po 3 tygodniach jestem tymi kolumnami zachwycony...:).

Mój zestaw to: Rotel preamp RC960BX + 2xRB970BX(lewy i prawy kanał osobno) + (niestety) Pioneer PDS503.Interkonekty: cd-pre :monster interlink 300 , pre - power : monster interlink 400. Kable głośnikowe - zwykły kabel OFC 4mm kw.Dźwięk jest bardzo zrównoważony - pełny doskonale kontrolowany bas , średnica naturalna ,żadnych zastrzeżeń ,góra detaliczna , zero ostrości , czasem wręcz za delikatna .Do góry można mieć kilka uwag ale nie czuję się na siłach ubrać tego w słowa- poprostu słyszałem lepszą...Aha pokój ma 20 m kw i jest "mocno umeblowany".

pozdrawiam , Jacek

Witan

Dzieki Jacks111 za slowa otuchy tak jak opisałes twoje slowa sie potwierdzily w sobote zostałem szczęśliwym posiadaczem B&W

Wpadłem do domu ostatni odsłuch płyty Rebeki Pidgeon the reaven na starych kolumnach potem ustawienie podłączenie i ta chwila na którą czekałem prawie dwa tygodnie właczyłem tą samą płytę i czekam z niecierpliwościa na efekt a efekt byl taki jak bym kolumn nie wyjoł z pudeł i podłączył do nich kable zmieniłem na drugą płytę Buena Vista Socjal Club utwór Chan Chan a tu katastrofa. Dzieki za podpowiedź ustawiłem pętle i wygrzewam.Za tydzień się odezwę

pozdrawiam

Robert

Gość Stary-Audiofil

(Konto usunięte)

witam

B&W są obecnie wykonywane w Chinach aby zmniejszyć koszty. Są to cgyba najpopularniejsze w Polsce kolumny. Do tej grupy zaliczę jeszcze Jamo, Yamaha, Koda, Avance itp. Niestety jakość brzmienia pozostawia coraz więcej do życzenia. Przez dłuższy czas byłem posiadaczem serii NT i Nautilius. Odsłuchowi ciągle towarzyszy straszny chłód emocjonalny i duża precyzja. Dźwięk szybki, przestrzenny, suchy, zero emocji. Im niżej w cenniku tym gorzej. Seria 600 to już porażka a 300 katastrofa. Ostrość i oschłosć tak najkrócej scharakteryzuję te kolumny. Szkoda że potencjalni nabywcy nie słuchają innych produktów od w/w. Sam zapraszam melomanów i audiofili na odsłuch porównawczy z innymi kolumnami. Ostatnim hitem są TLC CLASSIC2, Ludzie wprost nie wierzą że Tonsil wyprodukował tak wyśmienite kolumny na eksport. Każdy kto słuchałB&W a potem TLC sam wie o czym piszę. Niedowiarków zapraszam na odsłuch. Możliwość porównania z elektrostatami Martina Logana, w systemie napędzanym monoblokami lampowymi, źródło Teac VRDS 25 po pełnym tuningu( kilka tysięcy zł.). Zapraszam zainteresowanych [email protected]

Gość Początkujący audiofil

(Konto usunięte)

Witam cię stary audiofilu czy dla poprawienia brzmienia pomógł by prosiaczek przy odsłuchu muzyki?

Pozdrawiam

Ps. Sam ma B&w 603...... I specjalnie chodziłem na strych zeby zobaczyc niejsce produkcji moich kolumn kupionych 3 miesiące temu made in england zresztą mój stary dobry audiofilu 80% elektroniki jest produkowane na dalekim wschodzie róznica jest taka że w firmach takich jak adidas,facom czy nikon (specjalnie podaję rózne dzialy przemysłu) stoi nad żółtym czlowiekiem biały człowiek z batem i leje go jak coś spieprzy odwórz swój komputer i zobacz na podzespoły za które zapłaciłeś tyle pieniędzy gdzie są produkowane albo rozkręć swój napewno wysokiej kurde klasy sprzęt audio i popatrz gdzie do niego były produkowane podzespoły wiesz dlaczego z Płońska przenieśli fabrykę Forda na wschód BO JEST TAŃSZA SIŁA ROBOCZA

POMYSŁ stary audiofiłu popatrz na to wszystko co otacza cię w twoim domu i wiedz że duża część tego została wyprodukowana przez żółtego człowieka jak nie część to całość mówię o elektronice

"Seria 600 to już porażka a 300 katastrofa. Ostrość i oschłosć tak najkrócej scharakteryzuję te kolumny. "

Jak czytam coś takiego to zastanawiam się czy ten człowiek ma dobry słuch(a może z głową ma coś nie tak?). Może powinien iść do lekarza uszy przepłukać, a dopiero pózniej wydawać tak pochopne opinie.

Z poważaniem właściciel serii 600

Gość Młody Audiofil

(Konto usunięte)

Stary Audiofil jak nick wskazuje jest już stary i słuch nie ten więc wystarcza mu takie badziewie jak Tonsil. Pewnie ma te kolumny do upchnięcia i chwali je pod niebiosa bo ma nadzieję, że znajdzie "łosia", które je kupi.

no, no czuje że może być ciekawie. Ja dorzuce od siebie i jednocześnie zgodze się (przynajmniej po części) ze Starym Audiofilem, w kwestii popularności marki B&W na Polskim rynku moim zdaniem trochę nie adekwatnej do możliwości tych kolumn. Z tymi B&W jest trochę tak jak z BMW (nawet podobna nazwa :) ), są to bardzo dobre produkty jednakże kupowane ze względu na panującą mode, wszyscy je przecież znają i podziwiają a większość marzy by je posiadać. Moim zdaniem jest pare lepszych kolumn w tej cenie, serii 600 słuchałem przez jakiś czas i rzeczywiście są to kolumny dobre a pod niektórymi względami nawet genialne (bardzo podobały mi się wysokie tony, dzwięk perkusji jest.....brak mi słów), ale ogółem nie przypadły mi do gustu, wole trochę inne brzmienie. Po pierwszym odsłuchu (a powiem że pokładałem w B&W duże nadzieje), pomysłałem że te kolumny, choć dobre, są poprostu przereklamowane. Kolejne odsłuchy tylko utwierdziły mnie w tym przekonaniu.

Pozdrawiam

meloman11:

"....(pa121.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl) B&W to szajs niewiarygodny!!! TRZEBA BYĆ GŁUCHYM ŻEBY TEGO SŁUCHAĆ... "

dwie odpowiedzi by mnie interesowaly:

1. Jakich genialnych glosnikow ty sluchasz?

2. Jak to jest mozliwe, ze wszyscy ludzie zajmujacy sie tym tematem majacy bardzo pozytywne zdanie o B&W i nie poznali sie na swym bledzie, tylko nasza wyrocznia meloman11 jako jedyny poznal sie na rzeczy.

Chce tu zaznaczyc, ze niekoniecznie ludzie zajmujacy sie testami w roznych pismach Audio zawsze maja racje, ale jest to conajmniej symptomatyczne, ciekawe, ze od lat, od wprowadzenia pierwsej serii 600 wszystkie testy tych glosnikow we wszystkich pismach jakie mi wpadly do reki byly zawsze bardzo pozytywne.

xajas

www.jaschiks.com

xajas

www.jaschiks.com

Trochę ja zacząłem z Bowersami, ale polecałem też inne firmy-patrz wyżej. Bowersy nie grają ostro tylko detalicznie, a to jest różnica. Nie są robione w Chinach, choć teraz prawie wszystko tam robią.Nie jest też najlepszą firmą. Jest kilka czołowych firm, między innymi Bowersy.Ale cenowo z Allegro w swojej klasie biją prawie wszystko. Z Yamahą grają wyśmienicie, chociaż potrzebują czasu ( u mnie po roku tak się rozkręciły, że żal zamieniać na model wyższy ), ale każdy powinien najpierw posłuchać. Co do niektórych wypowiedzi to szkoda śliny i tuszu, wystarczy zaznaczyć,że w niemieckim Audio niechętnemu tej firmie, w pierwszej 50 naliczyłem 11 modeli B&W, więc głuchych jest dużo :)) Pozdrawiam Tonsil i Altusy!! Najlepsze kolumny od 20 lat!!! Moje, kupione w 1983 roku nie miały nawet w środku zwrotnicy!!!!!!!!!!!! sic!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.