Skocz do zawartości
IGNORED

Nie najdroższe głośniki - co wybrać

ZiAZiK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!! Mój problem to budowa zestawu audio w pokoju 20m2... nie jestem uczulony na punkcie stereo z KD i myśle że zakup amplitunera KD będzie bardziej praktycznym wyborem... modele jakie rozważam to Pioneer 817/917, Denon 1306/1508 czy też Yamaha 661... ale co mnie trapi to czy głośniki mogą być nie firmowe żeby pograły... ? Znana ale nie do końca szanowana :) firma Voive kraft wypuściła nowe serie, naprawde konkretnie wygadające i moje pytanie czy taki zestaw jest w stanie nagłośnić 20m2 pokój do grania i w dwukanałowym stereo i w kinie bez audiofilskiego zapału? może macie inne propozycje, chętnie poczytam.

pozdrawiam

naglosnic naglosnia;) ale czy to bedzie gralo muzyke, to nie wiem. Ale jesli nie jestes az tak "uczulony" na punkcie dzwieku to posluchaj i jak sie spodoba Tobie to zainwestuj.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

poluj na technicsy sb-m500 800 na fronty i sb-m300 na tyly

kolumny te przetestowane i sprawdzone z aplitunerami yamaha testy dokonywalem ja:) sprawdzalem tez na kefach i bowersach duzo drozszych i te technicsy wypadaly o glowe lepiej !

pieknie wspolgraja ! sa ta tak potezne kolumny ze przypuszczalnie nie bedziesz myslal:) o zakupie suba

Wydaje mi się że lepszym rozwiązaniem z tanich kolumn będzie zakup czegos bardziej firmowego tzn. Jamo s406 lub koda f51. W tym wypadku mamy przynajmniej jakąś gwarancję że kolumny pograją pare lat, zaoferują w miarę porządny dzwięk i będą wykonane na akceptowalnym poziomie.

Niestety o voice kraftach słyszalem ze na zdjęciach wyglądają ładnie ale blizszy kontakt pozwala zauwazyc złe wykonanie co moze budzic podejrzliwosc o awaryjnosci sprzetu.

Fakt że patrząc na kolumny voice kraft które zazwyczaj mają napakowane w obudowy duzo głośnikow mozna spodziewac sie ze zagrają głosno ale jak? Ja nie słuchałem moze niech wypowie się ktos kto miał do czynienia z nimi.

TECHNICSY LEPIEJ OD KEF I B&W no to ciekawe 1 Kwiecien za pare dni.A wracajac do watku tanie i nie najgorsze moga byc zestawy Kody.okolo 1000 pln bez sub za sub jakies 500 .Pozdrawiam i napewno nie vK bo gorszych nie slyszalem.VK mozna kupic na gieldzie elektronicznej za 500 caly komplet z wygladu calkiem calkiem ,ale tu placisz tylko za wyglad 500 bo dzwiek to 1 pln.

tak kolego kefy kotre kosztuj 10 tysiecy zlotych i nadaja sie tylko do sluchania opery :) anie do muzyki

zeby dzwiek z tych modeli technicsow byl super to musi byc potezny wzmak a nie zabawka ja mam to podlaczone pod es 770 sonego i kumplom szczena opada jak to potrafi zagrac dynamicznie

z poteznym basem i super wysokimi bez dudnienia bardzo fajnie yamaha ampli wspolpracuje z tymi kolumnami

Jezeli ty preferujesz bardzo glosna muzyke i mieszkasz w domu ,a twoj salon odsluchowy ma ze 100 metrow to moze Kefy i B&W sa za slabe .Bo ja jak chce bardzo glosno sluchac to ide do jakiegos klubu ,lub na koncert.Bo w naszych mieszkaniach gdzie pokoj ma max 20 m to slucham muzyki a nie dudnienia.

nie zapominajmy o tym ze kazdy amplituner AV zagra gorzej muzyke niz wzmak/amplituner stereo ;) to tak na marginesie.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

DawidM:

>nie zapominajmy o tym ze kazdy amplituner AV zagra gorzej muzyke niz wzmak/amplituner stereo ;)

>to tak na marginesie.

Tutaj chyba się trochę za mocno rozpędziłeś w tym stwierdzeniu. Wszystko zależy od cen urządzeń...

No tak, słyszłąem opinie że ampli stereo czy tam wzmak to lepsze wrażenia za mniejsze pieniądze, jednak jak już wspomniałem Ampli KD dla mnie jest bardziej praktyczny. nie dodałem że nie słucham koncertów w 5.1 ani nie biegam za takimi płytami, żeby czerpać radość z siedzenia i wsłuchiwania się w każdy detal który nie do końca ma związekj z muzyką a z publicznością itp... słucham muzyki elektronicznej i rozrywkowej, wykorzystuje także sygnał z telewizora i nie mam teraz żadnego firmowego i konkretnego sprzętu więc nie potrzebuje skakać na bardzo wysoką półkę...

będe wdzięczny jeśli nie będziemy tu mówić o konstrukcjach za 10 i więcej tysięcy, chociaż dodam że myślałem że takie sprzęty kupują ludzie naprawde kochający muzyke, zboczeni na tym punkcie a tu czytam że ktoś wydał 10 tysięcy i płacze bo basu nie ma... hehe to jest profeska...

chciałbym żeby cena zakręciła się ok 2000zł z amplitunerem, max 2500zł i wierzę że jest w tej klasie sprzęt jaki mnie zadowoli, jednak z uwagi na zakupy w allegro nie wszystko można sprawdzić... orientowałem się trochę o tych Voice, bo jak by nie było ludzie je kupują i nabywcy są pozytywnie zaskoczeni, zadowoleni i także sprzedawca nie zachwala każdych modeli tylko wskazuje na te warte uwagi... wiem że takim sprzętem nie można się pochwalić, jednak nie wierzę że to sam wygląd bo chyba 2x20cm basu w kolumnie i 25cm sub powinny coś sobą reprezentować...

w pewnym moencie też myślałem nad ampli stereo HK 33/3480 oraz Jamo S708 ale jakoś jednak kino chyba mnie bardziej interesuje... bo jak jest z filmami w stereo??

Najmocniej przepraszam bo nie dodałem już w pierwszej wypowiedzi linka do interesujących mnie Voice Kraftów... przepraszam jeszcze raz i już się poprawiam :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

. Według mnie nieco lepszym rozwiązaniem byłby zakup Kody ,nie każdy musi kupowac sprzet za 10000. Wiadomo ze cudo to nie będzie ale patrzmy przez pryzmat ceny a ta jest najniższa oprócz VK. Sprawdz tą Kode przypuszczalnie będzie znacznie lepsza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takim głupim porównaniem te kody 2 sztuki ważą 11kg a VK 34kg.... hmm... głośniki są też większe... wiem że to zbyt proste porównanie wielkości itp ale jakoś koda do mnie nie przemawia...

Skoro juz wybrales i uparles sie na te VK to po co zakladales ten watek,tutaj sa ludzie ktorzy juz troche muzy wysluchali i napewno nie chca cie naciagnac na zle kolumny.Tych VK nikt ci nie poleci jestem tego pewien,i nie dlatego ze ci sie podobaja,bo to kiszka.Koda i Taga to juz duzo lepiej.Zrobisz jak bedziesz chcial.

Jeśli jakość mierzysz wagą to w porządku, Tego typu kolumny jak Vk Kupisz na każdym większym bazarze. Wierz lub nie ale jeśli zależy ci na dzwięku nie jest to dobre rozwiązanie, na prawde nie słyszałem jeszcze ani jednego dobrego słowa o tych kolumnach więc dobrze się zastanów nad zakupem. Czy naprawdę wierzysz że z tych kolumn uzyskasz dzwięk, który będzie cię choć trochu zadawalał?

Może lepiej troszkę dołożyć i...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Hmm... macie racje, VK to nie sprzęt na lata... choć do tej pory nie wiem czy skusić się na stereo czy na kino... powiedzmy że na kolumny do stereo miałbym 1000zł.... co w takim razie polecacie?? sam zastanawiałem się nad Jamo 708 , powyżej 1000 jest Mission M34, ale raczej nie chce naciągać ceny... a M33 pewnie zagra słabiej od tych Jamo... do stereo myśle nad Yamahą 797 albo Harmanem 3480... co Wy byście do tego dobrali do 20m2 pokoju?

Gość Przemski

(Konto usunięte)

W kwestii kolumn głośnikowych, do powyższych wymagań myślę, że z JAMO S606 będziesz zadowolony. Kosztują niecałe 1200 zł, ale warto od razu dopłacić 600 i zakupić cały zestaw 5.0; wiem,że to powyżej zakładanego budżetu, ale wspominasz o kinie, ja nauczyłem się, żeby nie kupować sprzętu w odstępach czasowych; w tym wypadku także bardzo trudno kupić głośnik centralny z tej serii osobno, oficjalnie jest w ogóle niedostępny;

W kwestii elektroniki obecnie są świetne ceny na : ONKYO 505, Yamaha 661 i Harman/Kardon AVR 147, różnie pomiędzy nimi to czasem niuanse, ale są i trzeba dobrać sprzęt do swoich preferencji. Najlepsze wyposażenie ma Onkyo/Yamaha, najbardziej rozbudowany tor procesora Yamaha, najlepsze końcówki mocy H/K. Pierwsze dwa posiadają ich 7, ostatni tylko 5. Onkyo najgorsze wykonanie pod względem estetyki i jakości materiałów (duża różnica pomiędzy 505 a 605), ale za to środek warty uwagi, w tym bardzo wydajne trafo. Yamaha po środku, bez większych zarzutów, H/K najciekawiej, ale nie każdemu się podoba i trudno dopasować do sprzętów innych marek.

To ciekawe co napisałeś... Ja osovbiście Onkyo też uważam za spartańskie z zewnątrz, jednak tak jak piszesz, w środku jest ciekawie. Yamaha 461, 661 czy Pioneer 817 w pewnym stopniu mnie interesują jednak nie wiem czy w jednym domu robić 2 osobne kina,chyba nie... lepiej w salonie kino a u siebie w pokoju stereo... a jakie jest Twoje zdanie na temat typowego stereo??

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Zdecydowanie wolałbym jako osobny system - stereo. Teraz też jestem na etapie zmiany, niestety po raz kolejny będzie kompromis, amplituner, który w miarę gra w stereo, ale to nie będzie to. Jeśli tylko starczy funduszy powstanie drugi system na bazie Pianocraft E810, w studio gdzie pracuję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.