Skocz do zawartości
IGNORED

ORTOFON Night Club E czy 520 MK II

radziu21_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam gramofon Daniel podłączony do wieży Radmor 5102.

W gramofonie posiadam Wkładkę Night Club E z sygnałem wyjściowym 6mv, ale igłę należało by powoli wymienić.

Zastanawiam się czy lepiej kupić wkładkę Ortofona 520 MK II czy lepiej igłę do już posiadanej.

I czy będzie jakaś różnica w głośności i jakości odsłuchu, gdy założę wkładkę z sygnałem 3mv.

Radmor ma przed wzmacniacz gramofonowy też 3 mv. i czy powinno zakładać się wkładki z większymi sygnałami wyjściowymi, a jeżeli nie to czym może się to objawiać.

Czy trzeba dopasować sygnał wyjściowy wkładki do przed wzmacniacza??

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/41437-ortofon-night-club-e-czy-520-mk-ii/

Przy ogólnie "tłustym "graniu Radmora , ja wybrałbym ort 520II. Wspomniany Night club jest wkałdką DJ a więc

do grania łupu- cupu. Niewatpliwie 520 ukulturalni przekaz . A o dopasowanie się nie martw.Bardziej istotna jest pojemność i impedancja ,a ztym (47kOhm )nie ma tu problemu.

W generalnych zarysach zgadzam się z conrim. Skoro nie jesteś didżejem (a jeśli słuchasz z Daniela, to znaczy, że nie jesteś), to po co Ci właściwie didżejska wkładka ? Ortofon 520 Mk II będzie lepszy, zastanawiam się czy nie wystarczyłby nawet 510 Mk II. Będzie jednak jedno małe ale: 520 lub 510 zagrają nieco ciszej niż Night Club. Gdybyś koniecznie chciał mieć taki sam sygnał jak z Night Cluba (lub nawet nieco większy), to zapewni to Goldring 1006, Goldring 2100 oraz Rega Bias.

Night Cluba kupiłem jak nie znałem się kompletnie na analogach, kupiłem dlatego że miał szlif Eliptyczny i wysoki sygnał wyjściowy. bo to wyczytałem na forach, że jest ważne. Nie jestem dj. i nie katuje swoich płyt i zależy mi na tym żeby nie niszczyć płyt. A wkładka 520 Mk II będzie dużo ciszej grała? O co chodzi z tym że przed wzmacniacz ma 3mv a wkładka np.: 6 mv. Co to oznacza?

To jak głośno będzie grac zalezy od ustawienia gały głośności. Napięcie użytkowe wkładek jest tylko wyznacznikiem "siły "sygnału do pre. Z jednej strony zbyt małe powoduje że pre " pracuje własnym napięciem układu" w tym większymi szumami , z drugiej strony zaś unika się przesterowania i zniekształecen powstajacych w pre. Za du ze pwoduje zniekształcenia . Zwykle zakres napięć wejściowych dla wejścia MM oscyluje od 2,5mV do 8-10mV max.3mV to wartość mieszcząca się w parametrach Radmora.Gając poprzednią Night miales wrażenie że gra wkładka głośniej bu było

Quasi przster.6mv to już bliżej górnych granic wejścia mm..Co prawda radmor obsłuzy także shura M44-7 z

9,5 mV.Ale trudno to nazwać miłym dla ucha graniem.

czyli powinienem kupić taką z 3mV i będzie lepszy dźwięk ale tylne głośniki będą grały po prostu ciszej?

Ale to nawet dobrze bo teraz to praktycznie tyły mam ustawione na minimum bo grają zbyt głośno.

Do tej pory myślałem, że poziom wyjściowy oznacza głośność.

W radmorze tył gra sygnałem róznicowym z kanałów przednich.To że grało zagłośno, to masz przecież gałę do ustawienia głośności w tyle.Podobnie ustawisz przy 3 mV ,Równowaga miedzy tyłem a przodem jest regulowana

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.