Skocz do zawartości
IGNORED

3000zł, pokoj 11m2 i chęć na stereo.

Axl2000

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie, uzbierałem 3000zł i tyle chce przeznaczyć na pokoik do stereo. Potrzebuje pary głośników, wzmacniacza i odtwarzacza CD. Nie chce wydawać więcej orazu mówie +/-300zł max.

Co do muzyki to od Michaela Jacksona poprzez Queen aż do Guns N' Roses. Mix popowo - rockowy.

Co proponujecie? Aktualnie mam Magnaty Monitor 220 i grają od tak sobie, dużo basu i mało średnicy a wysokie piaszczyste. Chce to zmienić :)

napisz czy chodzi o zestaw nowy czy moga byc uzywki.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Taki metraż jest b trudny w dobrym nagłośnieniu, jednak nie jest niemożliwy i wcale nie ma konieczności rezygnowania z dużych kolumn. Temat jest jednak czasochłonny i może być dość kosztowny. Albo może jakieś lepsze źródełko plus słuchawki na początek, potem w miarę możliwości dobry wzmacniacz sł.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Kolumny w proponowanej kolejności:

1. Usher S520

lub

2. klony Totem Mite bądź Nexton M100

ewentualnie

3. KEF Q1 (lub IQ3)

Na brak średnicy nie będziesz narzekał którekolwiek z powyższych wybierzesz. Usher to słodycz. Totem Mite brzmienie bardziej jak analogowe, nexton - lepsze od Totema jakościowo wysokie, chociaż niektórzy twierdzą że góra za bardzo wysunięta, średnica bardziej gładka, brzmienie pełne, jasne, KEF - średnica ładna, góra nieco metaliczna ale nie wysunięta co sprawia że jest szczególowa, bas dosyć twardawy, niestety najgrosza scena w szerz oraz przestrzeń z wymienionych, za to scena w głąb jest ok.

Dynaudio nie słuchałem.

Tez mysle ze ushery S520 to najlepszy wybor, co do wzmaka to moze to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub to

Ukryta Zawartość

co do zrodla to ja bym wybral to

Ukryta Zawartość

to jest moja propozycja;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Witam

Ja bym polecil dynaudio audience 42 okolo 1500zl + jakis uzywany rotel do 1000zl

plus jakas karta dzwiekowa np prodigy hd2 badz lepsza okolo 500zl , cd w cenie do 1000zl

zagra gorzej od prodigy hd2.

wpierw trzeba miec kompa ktory nie "suszarkuje" chodzi o halas(ja tak przynajmniej mam) ;) zlozenie takiego deskopa to troche kosztowny wydatek(zasilacze, odpowiednio ciche wentylatory itd.), mozna kupic laptopa, ale tu juz sa drozsze karty dzwiekowe i mniejszy wybor;) Ten marantz wg. mnie to bardzo dobry zakup w tej cenie jesli chodzi o zrodlo.

Witam.

Koledzy radzą dobrze z Marantzem PM 7001 i cd 6002. Co do kolumn - oprócz wymienionych Usherów S 520 (naprawdę znakomite, przejrzyste kolumienki) mógłbym polecić z czystym sumieniem Acoustic Energy Aegis Evo 1. Te kolumny wychodzą z produkcji (zastepowane przez serię Neo), ale zbierały b. pochlebne recenzje. Moim zdaniem (odsłuchiwałem je i z elektroniką Cyrusa, i z najtańszym NADem) - pochwały są w pełni uzasadnione.

Co do elektroniki - oprócz Marantza mógłbyś posłuchać NADa 315 (zestaw). W HiEnd Corner (Poznań) ten zestaw i kolumienki Acoustic Energy można było kupić w cenie 3099.

Zostaje jeszcze wersja - zestaw Marantza 6002 i kolumienki któreś z wymienionych, lub:

Ukryta Zawartość

Ale z używkami to trochę ruletka... Musiałbyś na własne oczy (i uszy) zbadać sprawę.

Pozdrawiam

Pat

Ukryta Zawartość

Zarówno Queen jak i Guns N' Roses są kiepsko nagrane, o wydaniach Mobailowych nie wspominam bo ciężko je zdobyć.

Też mam dużo ulubionych takich zmasakrowanych płyt i mi najfajniej zagrały na kolumienkach Dynaudio. Do 11m2 Audience 40 lub 42 będą w sam raz :) Do tego wzmak Rotela serii 9xx, będzie kop, mięcho i precyzyjna, nienatarczywa góra ;)

I love the sound of crashing guitars

>wpierw trzeba miec kompa ktory nie "suszarkuje" chodzi o halas(ja tak przynajmniej mam) ;) zlozenie >takiego deskopa to troche kosztowny wydatek(zasilacze, odpowiednio ciche wentylatory itd.)

Tez tak kiedys myslalem , ale to nie prawda.Cena okolo 200zl.Wystarczy wsadzic do zasilacza cichy

wentylator cena okolo 30zl plus duzy radiator na procesor cena do 100zl.Mozna jeszcze wsadzic dysk od laptopa jak masz glosny , ewentualnie cichego samsunga(bardzo dobre dyski robi obecnie , ciche i wydajne) albo kupic obudowe wyciszajaca na dysk , cena do 100zl.

thomaz, co do tego kompa, to nawet nie glupi pomysl, jesli ceny sa na tym poziomie co mowisz(wszystko zalezy jaki ma sie procek i podzespoly, bo nie wszystko ze soba spasuje). Z tym ze jak ktos chce miec niezalezny zestaw audio, taki z duchem, to ja bym polecal np. moj typ;) Sluchanie muzyki z kompa, ma swoje plusy(np. prosta obsluga, dostep do kazdego radia na ziemi przy podlaczeniu internetowym...etc), ale tez minusy(czesto zdarza sie tak ze wpadamy w nawyk(lub z nadmiaru muzyki) i po prostu "przewijamy" muzyke, zamiast jej sluchac, typowy komputer nie zastapi nam Wzmacniacza..itd). Co do typu kolumn ktore wysmiales to ja sie moge dolaczyc:D hahaha w 11m2 takie kolumny=porazka dzwiekowa

popieram wypowiedz Icemana co do wyboru glosnikow, bron Boze nie kupuj kolumn podłogowych. U mnie Kef-y Q1 graja calkiem przyzwoicie, piekna srednica i basu wcale nie brakuje na 17m2, co prawda nie maja takiego wykopu co wczesniej posiadane JBL z serii E ale przynajmniej muzyki moge sluchac godzinami i mnie nie meczy jak z JBL. Zapomnij o E60, podobno najmniej ciekawe z calej serii E, jesli juz to E80 ale totalnie odradzam do takiego pomieszczenia....

> Co do kolumn - oprócz wymienionych Usherów S 520

>(naprawdę znakomite, przejrzyste kolumienki) mógłbym polecić z czystym sumieniem Acoustic Energy

>Aegis Evo 1.

Tylko podobno tam z przestrzenią nie teges. Sam miałem ochotę kiedyś na Evo 3 ale sam właściciel od którego miałem je kupić powiedział, żebym po AE się przestrzeni i lokalizacji za bardzo nie spodziewał.

sorry za dwa posty pod rząd... Poprzedni był do Icemana i dotyczył brzku przestrzennego grania w Acoustic Energy. Skoro piszę, to uściślę: wg mnie odradzanie, lub doradzanie, bo "sprzedawca powiedział" to trochę bez sensu (nie gniewaj się, Iceman). Trzeba samemu posłuchać. Po pierwsze ja pisałem o modelu 1, a nie 3, po drugie nie da rady z tych - tanich bądź co bądź kolumienek wycisnąć przestrzeni porównywalnej z np. Sparkami, ale moim zdaniem, popartym odsłuchami Aegis Evo 1 gra przestrzennie, dynamicznie i po prostu ciekawie.

Pozdrawiam

Pat

>ale tez minusy(czesto zdarza sie tak ze wpadamy w nawyk(lub z nadmiaru muzyki) i po prostu >"przewijamy" muzyke, zamiast jej sluchac, typowy komputer nie zastapi nam Wzmacniacza..itd)

Z tym sie zgodze , to sie nazywa nałóg , tak jak i kupywanie plyt cd i wkladanie ich do

odtwarzacza , tyle ze komputerowy nalog jest troche tanszy od dobrego odtwarzacza cd.

Ja tam wole karte dzwiekowa ze wzgledy ze moge se obejrzec na niej czasem film czy koncert a na odtwarzaczu cd tego nie mam.

wyjdzie na to, że trolluję, czy coś, ale nie ma edycji, więc muszę trzeci post... Ostatni, obiecuję.

Przestrzeń w ogromnej mierze zależy od ustawienia kolumn. Można mieć znakomite monitorki i wcisnąć je w kąt/na szafę/ na półkę - i kicha.

Może to spowodowało niezadowolenie poprzedniego właściciela, o którym pisał Iceman.

Pozdrawiam

Pat

pat.p, 1 Kwi 2008, 21:57

>Przestrzeń w ogromnej mierze zależy od ustawienia kolumn.

Przestrzeń w ogromnej mierze zależy od zwrotnicy która wpływa na fazę, też po części od budowy głośników. Jak bym nie ustawiał KEFów - dźwięk nie odrywał się od kolumn. Jak bym nie ustawiał usherów czy moich klonów przestrzeń jest zawsze niezła.

Zawsze kupuję głośniki po opiniach właścicieli i innych użytkowników forum. Dlatego gdy usłyszałem od kolegi który miał (sprzedawał) AE że nie mam co liczyć na oderwanie się dźwięku od kolumn (dzięki mu za to że nie wciskał mi bajeru) a następnie gdy przeczytałem podobne opinie innych użytkowników AE, to wierzę że tak jest rzeczywiście.

>Zawsze kupuję głośniki po opiniach właścicieli i innych użytkowników forum. Dlatego gdy usłyszałem od >kolegi który miał (sprzedawał) AE że nie mam co liczyć na oderwanie się dźwięku od kolumn (dzięki mu >za to że nie wciskał mi bajeru) a następnie gdy przeczytałem podobne opinie innych użytkowników AE, >to wierzę że tak jest rzeczywiście.

Ae evo one maja znazkomita przestrzen ale nie nadaja sie do pokoju 11m2 ze wzgledu ze musza

stac z pol metra od sciany , ze wzgledu na swoj bas reflex.

>

>Ae evo one maja znazkomita przestrzen ...

Dobra, aż przy najbliższej okazji kupię je specjalnie po to żeby zweryfikować kto ma rację. Tylko tak rozwiejemy wątpliwości.

Jakie kolumny beda lepsze do malego pokoju (12m2): KEF Q1 czy DALI Concept 2 ?

Ceny za pare sa podobne (ok.900 i 800 zl), ich parametry tez. Zalezy mi zeby mialy troche basu, mimo ze beda musialy "pracowac" na polkach/meblach blisko sciany,

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.