Skocz do zawartości
IGNORED

pierwszy nowy-stary sprzęt

youngkoellner

Rekomendowane odpowiedzi

Przede wszystkim chciałbym się przywitać.

Nazywam się Tomasz i od dłuższego czasu przeglądałem to forum (pasjami). Uznałem, że czas się uaktywnić. Jednocześnie mam nadzieję, że pierwszym postem nie zdubluję (przynajmniej w sposób rażący) żadnego wątku.

Jestem na etapie kompletowania sprzętu. Chciałbym złożyć coś sensownego raczej ze starszych klocków, co jest uwarunkowane ich dobrym stosunkiem jakość/cena.

Kupiłem jakiś czas temu ampli Pioneer SA-8500II (po nieudanym eksperymencie z uszkodzonym SA-7500II). Jestem z niego zadowolony, chociaż nie poznałem jeszcze jego możliwości z uwagi na brak odpowiednich kolumn, oprzewodowanie, etc.

Chciałbym, żebyście udzielili mi jakichś rad na temat tego, w co warto kolejno inwestować (jestem studentów i nie chcę brać kredytów ;-)).

W tej chwili mam:

- Wspomniany wzmacniacz + amlituner Pioneer SX-702RDS

- Monitory Pioneer 10R

- Gramofon B&O Beogram 1800 (ze starej serii 5***), wtyczki chinch XLO/VDO

- Kolumny, ktorymi wolalbym sie nie chwalic ;-), bo wstyd, eh.

Slucham glownie winyli, czasem CD (nie mam jeszcze dobrego zrodla). Glownie rock progresywny, blues, troche jazzu, elektroniki - jak biosphere, tangerine dream - wiec raczej spokojnej).

Moje pytania:

- W jakie kolumny powinienem zainwestowac (moj pokoj ma ok. 11m2)

- Chcialbym do tego zestawu dobrac odpowiedni przedwzmacniacz sluchawkowy. Jaki najlepiej? Czy warto isc w lampowce OTL, czy moze kupic cos tranzystorowego? Na drogie lampy raczej mnie nie bedzie stac do 40-stki ;-)

- Jaki do tego dobrac CD (to chyba priorytet, prawda?)

- Jaki warto kupic gramofon (wydaje mi sie, ze B&O niszczy plyty przez swoja slaba pol-automatyke)

i pytanie poboczne:

moj wzmacniacz jest bardzo ladnie zachowany, jednak ma troche 'normalnych sladow uzytkowania' na panelu (glownie na krawedziach). Czy da sie poddac to jakiejs regeneracji?

Bede wdzieczny za wszelkie sugestie. Przepraszam, jezeli moje pytania sa powieleniem innych.

Pozdrawiam,

Tomasz

https://www.audiostereo.pl/topic/41522-pierwszy-nowy-stary-sprz%C4%99t/

jeśli chodzi o bardzo dobry dźwięk i niezłą szkołe na przyszłość, to inwestowanie w słuchawki jest bardzo rozsądne i może być naprawdę emocjonujące. pomysł ze wzmakiem słuchawkoym jest więc moim zdaniem trafiony. rozejrzyj się trochę na forum i poszukaj coś o kilku bardzo udanych konstrukcjach naszych kolegów. jeden z tych wzmaków będzie na pewno idealnym rozwiązaniem. ja sam używam sprzętu jak w "o mnie". potrzebne są też oczywiście dobre słuchawki, no i źródło. generalnie dobry system słuchawkowy potrafi bezlitośnie ujawniać wady źródła i tu może być problem, bo tanie źródło nadające się do budżetowych zestawów głosnikowych może się nie nadawać do dobrych słuchawek... sam to przerabiałem.

pewne zródło

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dam się pociąć na spagetti za jakość.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.