Skocz do zawartości
IGNORED

Pionieer CD PD 7300 nowe życie

mozsbi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. to mój pierwszy watek więc myśle ,że mnie nie zbesztacie. Po budowie Gainclona przyszła pora na przeróbki CD na zdjęciach wszystko widać panasoniki FC, kilka black gate, trafo badziew indela 12V, diody mur860, lm 7812 i 7912, połączenia drutami z miedzi srebrzonej w koszulkach. Dodatkowo na głównej płycie diody byv26c, kondy nichicon FW. Mam nadzieje że watek będzie się rozwijał. W planach dalsze modyfikacje bo to co zrobiłem sprawiło że teraz gra naprawdę dobrze ale wiem że to dopiero początek. Liczę ,że fachowcy mi doradza bo umiem tylko lutować a z teoria jak to z teoria czyli 0 pojęcia. Nie wiem czy ma sens wstawianie zegara (jeśli tak to jaki) operacyjne zmienie tylko nie wiem na jakie ( każdy twierdzi co innego). do odtwarzacza nie mam schematu niestety. Pierwsze zdacie bez ,, grzebania''

układy-

BB PCM58p

JRC 2068 i 5532

zegar 169344 KDS 9k (chyba)

a i gdy zamiast wyjściowych wstawiłem 4.7 mkp było strasznie (poduszki do głośników) nie wiem czemu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18081-100005568 1207332585_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/41565-pionieer-cd-pd-7300-nowe-%C5%BCycie/

Właśnie też zamierzam kupić PD-7300 ze względu właśnie na przetworniki PCM58 i dość wdzięczną konstrukcję podatną modyfikacjom.

Trochę się tylko obawiam lasera. Czy w nim jest PWY1013?

Jak możesz to sprawdź.

jeśli chodzi o zegar to nie jest tak prosto odpowiedzieć:) raz było gorzej a innym razem lepiej. na pewno zależy to też od aplikacji tj. czy i jak ewentualnie dużo poleci zakłóceń od tego zegara do reszty cd (zasilanie, lokalizacja, włączenie - masa).

Poprawna aplikacja i dobry zegar może sporo wnieść na korzyść.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• 8 miesięcy później...

Odświeżę wątek. Dodałem podstawki, wymieniłem JRCki na AD 712 i BB OPA2604AP wstawiłem 4 oscony oraz philipsy w zasilaniu. zasilanie OPA to trafo indel 60 w 2*12V po nich mur 860 dalej BC com 4700 25V stabilizacja 78 i 79 , nichicon 1000uf 63v .Jest dobrze ale chce iśc dalej i poprawić w Dźwięku szczegółowość i aby instrumenty miały ostrzejsze kontury chodzi oto aby można było dokładniej wskazać palcem i określić odległość. Czy warto wywalić mutujące ? mam gainclona bez rezystora i konda na wejściu. Czy warto wymieniać elementy które obsługują napęd?

Ukryta Zawartość

post-18081-100009212 1229255642_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Czy istnieje możliwość wykorzystania tego starego CD jako DACA ? Posiada on PCM58P, sm5813 a w necie na aukcjach są przetworniki na tych scalakach. wystarczyło by dodać CS8412 lub innego i byłby fajny dac. Czy ktoś z was wykonał kiedyś coś takiego?

Trzeba wstawić jakiś odbiornik, najlepiej coś nowszego np. DIR9001 lub WM8804/05. Będzie działać, tylko trochę roboty jest.

spece od tych klocków gadali, że DIR niby ma dobre parametry katalogowe ale w rzeczywistości ma straszny jitter

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Z tego co wiem to sam DIR ma jitter na poziomie 50ps i jest to wartość bardzo mała, a przewaga WM polega na zdolności redukcji jittera powstałego w całym systemie (niezależnie od DIR). Od siebie mogę jeszcze dodać, że CS8416 przy DRI9001 wypada blado w odsłuchach. ;)

Z tego co wiem to sam DIR ma jitter na poziomie 50ps i jest to wartość bardzo mała, a przewaga WM polega na zdolności redukcji jittera powstałego w całym systemie (niezależnie od DIR). Od siebie mogę jeszcze dodać, że CS8416 przy DRI9001 wypada blado w odsłuchach. ;)

zarzucano TI właśnie sposób pomiaru tego 50ps, jeśli chodzi o odsłuchy to jeszcze kwestia jak to było porównywane ... z tego co widzę opinie są w tym przedmiocie skrajne :)

Wrzucam linki do aukcji czy ktoś ma coś takiego? Gdzie można znlalesc schemat do tych daców ? Niestety te zdjęcia z aukcji są bardzo niewyraźne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czyli zaczynam od CS8416 dalej NPC SM5813ap i pcm58p a co z inwerterem 74hcu04?

Ukryta Zawartość

dane z CSa ida na nr 1, timing 2,

post-18081-0-99635100-1304970507_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja tak połączyłem DIR9001 z SM5813, z CS powinno być podobnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Czytam te noty i podłączam ale w głośnikach cisza.

załączam schemat NPC z cs 8412 ale ja chce go połączyć z 8416

Wejścia NPC

1 serial data imput z 26

2 Timing clock z 27

6system Clock z 24

28 multiplex clock for L R imput data fs rate z 28

czekam na pomoc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czytam te noty i podłączam ale w głośnikach cisza.

załączam schemat NPC z cs 8412 ale ja chce go połączyć z 8416

Wejścia NPC

1 serial data imput z 26

2 Timing clock z 27

6system Clock z 24

28 multiplex clock for L R imput data fs rate z 28

czekam na pomoc

Jak coś źle podłączysz to powinieneś mieć co najwyżej trzaski z szumem w głośnikach, a nie ciszę. Masz dobrze skonfigurowany odbiornik? Unieszkodliwiłeś układ mute CDka?

Układ SM5813 wymaga na wejściu formatu danych typu: 2's complement, MSB-first z rozdzielczością 16-sto bitową. Maxi jest DACiem 24-bitowym i z tego co pamiętam to korzysta z innego formatu. Musisz skonfigurować odbiornik.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.