Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki Klipsch Synergy F3

gromi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiegoś czasu (z przerwami; na razie nieskutecznie :-)) szukam głośników do kina domowego. Chciałbym kupić zestaw z przyzwoitymi frontami (żeby dobrze grały w stereo). Pułap cenowy to 3,5-4kzł za system 5.1. Słucham raczej cięższej muzyki (vide "o mnie") i do takowej chciałbym dobrać odpowiednie głośniki. Pokój (salon), w którym mają być ustawione ma wymiary 3,8m x 6,5m (wysokość 2,6m), przy czym system będzie ustawiony wzdłuż krótszej ściany. Salon jest częściowo otwarty - na pomieszczenia o powierzchni około 20m2.

Po lekturze wielu testów (->lekka konfuzja), wielu postów na forach internetowych (-> wielka konfuzja) i kilku odsłuchach, stwierdziłem że wymarzone byłyby dla mnie Paradigmy Monitory 9v5, ale niestety są poza moim zasięgiem cenowym (tak wiem - to po co słuchałem? Sam żałuję!). Po dalszych poszukiwaniach wytypowałem sobie następujące zestawy do "ostatecznego porównania":

1.) JBL Northridge E80 + E20 + E25C + E150P

2.) Jamo Concert C407 + C400 + C400 CEN + sub 300

Poszedłem dziś do sklepu aby umówić się na odsłuch i zostałem zaskoczony:

(1) uwagą, że Jamo to nie ta liga (??),

(2) stwierdzeniem, że z JBL-i lepsza byłaby nowa seria ES, bo ma lepszą górę, a to przy gitarach ważne, a w ogóle JBL-e to nie do tej muzyki

(3) propozycją, której do tej pory nie uwzględniałem: zestaw Klipsch Synergy F-3HTB (link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Wróciłem do domu, wrzuciłem temat w Googla i ... niewiele. Większość informacji dotyczy linii Klipsch Reference lub Heressy. Na stronie dystrybutora jest jedynie informacja, że ten zestaw wystarcza na 35m2 a z subem na 50m2!! Stąd moje pytania:

--czy ktoś ma może ten zestaw w zbliżonym do mojego metrażu? Czy to nie dudni? Kolumny są potężne, membrany również, czy bas nie jest "buczący"?

--czy ktoś porównywał je z wymienionymi wyżej zestawami? Jeżeli tak to będę wdzięczny za opinie.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/41569-g%C5%82o%C5%9Bniki-klipsch-synergy-f3/

3,5-4kzł za system 5.1. i dobre stereo,mysle ze cudow niema,chcesz sluchac muzyki i rozgladasz sie za kinem domowym,zupelnie tego nierozumniem

kino domowe to jakis kompromis a jak kompromis to co tracisz wlasnie toooo stereoo

moze napisz jaki amplituner chcesz kupic

Gość ata77

(Konto usunięte)

napisz jaki ampli i dvd bo od tego duzo zależy. Jeżeli pokoj ma 20 m to proponuje zastanowic sie nad zestawem 5x monitory + sub. JBL jest dobrym rozwiązaniem do przesterowanych gitar. Słuchałem e100es i bylem mile zaskoczony dynamika i przejrzystoscią. moim zdaniem to "rozrabjaki" a w heavy to akurat atut. Klipsh? Dla mnie kompletnie poległy na kawałkach z fortepianem i wymagającym wokalem(płyta tori amos) ale całkiem niezle radziły sobie z gitarami. Na cuda nie licz. za te pieniądze pełne kino zawsze bedzie albo troche plastikowe albo mało srednicy albo... jak zawsze w takich wypadkach proponuje słuchac, słuchac, słuchac... i po odsłuchaniu decydowac. mam nadzieje, że choc troche pomoglem ;)

P.S.

JBL grały z denonem - fajnie jak za te pieniądze wszystko ok poza plastikowa górą;

Klipsch z Cambridge Audio - moim zdanie wyłącznie do ostrej muzyki

ata77

Pokój ma 26m2, dodatkowo jest otwarty na kolejne 20-30m2. Monitory odpadają. Amplituner - HK AVR 255.

Miałem już okazję posłuchać Klipschów i daje sobie z nimi spokój. Strasznie głośno grają i tyle potrafię o nich powiedzieć. W tej chwili myslę (= przekonuję żonę :-)) na Paradigmy Monitory 9v5 (lub 7v5 jak się nie uda). Po napisaniu do Blackninja okazało się, że są w moim zasięgu cenowym. A wg mnie grają świetnie!

• 2 lata później...

Jak mozna porownywac JBL do tych Klipschow przepasc na kozysc Synergy. Idz do byle jakiego sklepu i zmierz je ze soba. Co prawda Klipsche leepij sie sprawdza do ostrzejszej muzyki ale i tak uwazam ze z Notrigami i ES poradza sobie w kazdym utworze. Pewnie dlatego Klipsch pomalu wypycha JBL z rynku USA

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam ja bym ci zaproponował kolumny frontowe B&W602s2/3(800-1200) na standach bass20cm wystarczy u ojca stoją w pokoju25m2 i wymiatają aż miło bez subwoofera.Cent cc6za 450zł a na sourandy 601 starczą 500zł i do tego suba se kup jakiegoś paradigma. U mnie te kolumny grają z soniakiem Ta-Va8ES +proc Sdp-Ep9ES I blu ray 760tez sonego i wymiata to wszytsko aż miło a dlaczego tak a nie inaczej poniweaż ojciec wolał położyć nacisk na 5.1 a nie na 7.1 bo i tak duż filmow nie ma dzwięku truhd wiem bo wója ma wypożyczalnie płyt dvd i blue ray .

Nie wiem jak mozna F3 nazwac tandeta. W tym przedziale cenowym to raczej scisla czolowka. Mialem je przez pare tygodni i jak na moje niezbyt wysublimowane ucho graly bardzo fajnie. Dawaly sporo przyjemnego, miesitego basu. Zmienilem je na MA RX6 doplacajac sporo grosza ale nie uslyszalem duzej poprawy. Za to basu mi jakby brakuje teraz

• 1 miesiąc później...

Uważam że para klipsch f 3 za cenę 2300 zł, to strzał w dziesiątkę!!! przetestowałem naprawdę sporo zestawów kolumn i twierdzę że w tym przedziale cenowym to z pewnością najlepsza propozycja!!! grają przepięknie, a przy tym świetnie prezentują się w domu... jestem bardzo zadowolony, a ulubioną muzę odkryłem na nowo... szczerze polecam!!!

Niestety trafiają tu użytkownicy z pewnego forum gdzie Pan sprzedawca zawsze doradza akurat to czym handluje. No i okazuję się potem, że Klipsch to tandeta a JBL to marka nad markami :-) i inne tego typu ... Przyłącze się do wypowiedzi kolegów Synergy to jedna z lepszych propozycji do kina w tej cenie!

• 2 tygodnie później...

zdecydowanie bym wybral te klipsche. Wysoka skutecznosc pozwoli osiagnac dynamike dwieku w stereo nawet przy napedzaniu amplitunerem. Klipsch dobry szybki bas wysoka gora (normalne przy glosnikach tubowych) troszke wycofana srednica. Glsiki latwo wysterowac i graja na prawde ladnie nawet przy cichym graniu. Ja polecam.

Oczywiście że extraklasa . Dotrzymują standardów do wyżej notowanych modeli nawet w ślepym teście :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.