Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz sluchawkowy czy normalny?

AREX

Rekomendowane odpowiedzi

Tak chcialem sie podpytac - czy gdybyscie mogli kupic tylko jeden klocuszek - musze dokonac wyboru - albo wzmacniacz sluchawkowy (chodzi mi po glowie prosiaczek lub Pro Ject - second hand) albo wzmacniacz integra (chodzi mi po glowie jakis uzywany Luxman albo moze jakas robiona lampa bo na firmowa mnie nie stac...) to co byscie wybrali? na razie bede sluchal tego wzmacniacza przez sluchawki - HD 580 precision ale moze w przyszlosci zafunduje sobie kolumny - sam nie wiem - czy na wzmacniaczu sluchawkowym bedzie lepszy dzwiek niz na wyjsciu w wzmacniaczu - integrze?

Pozdrawiam

AREK

https://www.audiostereo.pl/topic/4158-wzmacniacz-sluchawkowy-czy-normalny/

Zdecydowanie sluchawkowy. Raz ze te 580 w takim zestawieniu zagraja lepiej, a dwa nie kazda integra ma wyjscie sluchawkowe. Nawet jak pozniej sprawisz sobie inny wzmach + glosniki, to i tak do sluchawek bedziesz wracac - szczeglnie jak twoja rodzina ma ten jakze irytujacy zwyczaj spac w nocy ;)

Gość AREX-

(Konto usunięte)

wiem wiem, ze nie kazdy wzmacniacz ma wyjscie sluchawkowe - w tym wariancie zakladam ze zwracalbym na to uwage przy kupnie... szczerze mowiac nigdy nie porownywalem (np w sklepie) brzmienia sluchawek przelaczajac sie z wyjscia z wzmacniacza kontra sluchawkowy - to ze jest roznica duza wzgledem wyjscia w odtwarzaczu CD - to juz zauwazylem :-) czyli co - generalnie jednak wzmacniacz sluchawkowy zapewni lepszy dzwiek na sluchawkach niz wyjscie w integrze? hmm a myslalem ze bedzie sie bardziej kalkulowalo dolozyc do wzmaka i kupic cois wiekszego i nie uzywac na razie glosnikow ktorych nie mam :-)

i znowu jestem w kropce :-) no - cale te dylematy to oczywisice problem tylko finansowy niestety - gdyby nie to to wybor bylby prosty wzmak sluchawkowy a potem drugi do kolumn...

Przy niezbyt dużym nakładzie finansowym słuchawki w połączeniu z dobrym wzmacniaczem słuchawkowym dadzą Ci dużo zadowolenia.

Co tu mówić, w kwestiach brzmieniowych taki zestaw może dużo. Jednak takie rozwiązanie jest dobre do czasu. Stereofonię słychać tylko z głosników więc........

Jeśli jednak (a tak z tego wynika) w grę wchodzi kasa, to nigdy wzmak słuchawkowy !!!!!

lepiej kasę wydaj na lepszy (droższy) wzmacniacz i kolumny. Znam pare osób które myslały że tanim kosztem usłyszą niebo w słuchawkach, jednak co kolumny to kolumny.

Hienko co to za pytanie ? Po pierwsze to Andrzej nienawidzi toroidów, które często siedzą w takich wzmakach, jakby w takim wzmaku był R-core Technicsa to może i by posłuchał pod warunkiem oczywiście, że źródłem byłby DVD S 75 za 700 zł, bo CD to zło, a już audiofilskie CD za kilka kzł to podwójne zło....

Dylemat jest poniekąd wydumany. To tak jakby porównywać dajmy na to rower z nartami biegowymi. Niby oba służą do przemieszczanie się za pomocą mięśni i dla przyjemności (?). Ale czy ma sens porównywanie?

Jeśli masz już słuchawki, to dokup do nich wzmacniacz słuchawkowy.

Jeśli nie masz jeszcze nic, to najpierw się zdecyduj JAK chcesz słuchać, a potem kombinuj z kasą, ratami, kolejnością zakupu itd.

Jak już pisano wielokrotnie, także na tym forum, jakość z dobrych słuchawek + wzmacniacz słuchawkowy wielokrotnie przewyższa tę, którą uzyskasz z integry z głośnikami za takie same pieniądze. Można by nawet posunąć się do stwierdzenia, że za pieniądze na wzmacniac słuchawkowy (Twój przypadek), to nie można mieć żadnej jakości ze wzmacniacza i kolumn.

=>AREX

Wiemy, ze masz SH 580 ale powiedz ile masz "kasy" na wzmacniacz, albo wzmacniacz sluchawkowy ... to po pierwsze.

Jaki CD ... bo moze idzie cos z niego zrobic, albo calkiem calkiem gra na wyjsciu - sa takie :). Po 3 czy bedzie Cie stac na kolumny do wzmacniacza.

Bo jak nie to kup jakas lampke do 580 i bedziesz bardzo zadowolony. Na forum jest kilka osob ktore moga Ci taka lampke zrobic ... oczywiscie mozesz kupic lub sam sobie cos zrobic.

Gość AREX-

(Konto usunięte)

Dzieki wszystkim za odzew. Wiec tak - gwoli przyblizenia - Mam jeden zestaw Harman Kardon AVR 3500 plus DVD 20 a jesli slucham muzy to jako zrodlo sluzy mi Harman HD720 (tak tak - nic nadzwyczajnego ale dobre i to) jako skrzynki mam kolumny robione - Einbacher Audio jesli ktos w ogole slyszal ale Jarek czlowiek ktory je robil jak na razie sie za bardzo nie rozreklamowal - co mam nadzieje uczyni bo kolumienki sa fajowe - sa to w moim przypadku zamkniete konstrukcje dwu drozne 25cm glosniki:-) plus sub oparty na 30cm tak wiec rozwiazania duzogabarytowe :-) Ale ja akurat lubie brzmienie duzego glosnika - co prawda potrzebuje one troche pradu a wiec jak sie slucha glosniej to ukazuja cale piekno - nie zawsze to jest mozliwe - no ale z tym problemem to sie pewnie boryka wiekszosc z nas..

Zamierzam teraz predzej lub pozniej (raczej to drugie z pwoodu kasy) skompletowac zestaw dedykowany tylko sluchaniu stereo i ustawic to w innym pokoju - pewnie padnie na sypialnie z braku miejsca. Juz od jakiegos czasy chodzily mi po glowie sluchawki ale jako uzupelnienie bardzie zestawu niz jako jedyne zrodlo dzwieku - i zakupilem wlasnie Sh HD 580 ( mialy byc 600 ale trafily mi sie tanio 580 wiec wzialem ) na razie slucham ich podlaczonych wlasnie do Harmana HD 720 i nie bardzo mnie zachwyca to slysze niestety.... Tak wiec w planach ma zakup zrodla - w gre wchodzi tylko second hand - zastanawiam sie nad Marantz CD 6000 SE - chodza po okolo 700-800 jesli w ogole ktos chce sprzedac lub CA D 500 SE ok 900 zl na rynku wtornym... chetnie bym kupil tansze zrodlo ale chyba ciezko bedzie znalezc cos fajnego? Widzialem Harmanna HD 740 za jakies 500 zl ale go nie sluchalem - chyba jednak polegnie w spotkaniu z wymienionymi wczesniej Marantzem i CA ?? Jesli ktos ma pomysl jeszcze na jakies fajne uzywane zrodlo - jestem otwarty i chetnie sprawdze temat - chodzil mi po glowie jescze SONY 930QX ale nigdy tego nie slyszalem i jest tez dosyc drogi nawet uzywany....

Jesli zakup wzmacniacza sluchawkowego to mam na mysli prosiaczka Musical v2 albo Pro Ject - oba na rynku wtornym -= widzialem oferty w granicach - 600-700zl

Jesli nie sluchawkowy tylko normalny wzmacniacz - to chyba bym chcial jakas lampe - albo moze cos z Luxmana - sam jeszcze nie wiem - cena - no powiedzmy do 1500 zl - ale to juz by byla gorna granica na dzien dzisiejszy... Zakupkolumn wtedy odloze na pozniej - dobierajac wtedy je do isteniejacych klockow... Myslalem o Cabasach albo moze ... sam jeszcze nie wiem to melodia przyszlosci....

Na wymienione przeze mnie ceny second hand jestem w miare przygotowany (wiadomo jak to jest) Co do muzyki ktora slucham - tu problem jest bardziej skomplikowany - szeroki zakres - duzo jazzu trdaycyjnego - czasem duze sklady ale rzadziej - duzo muzyki elektronicznej ale zdarza sie i rock ciezki i itp. gerneralnie slucham prawei wszystkiego - poza muzyka klasyczna - tak jakos wyszlo...

No to tyle - przepraszam jesli sie za bardzo rozpisalem - teraz juz chyba mniej wiecej wiecie wszystko :-) czekam na riprosty - pozdrawiam - AREK

No coz wlasnie nabylem droga kupna jak to sie mowi MF X-CAN v2 - uzywany ponoc jedynie 10 godzin a wiec praktycznie nowy za przystepna (wg mnie przynajmniej ) cene... tak tylko chcialem sie pochwalic bo sie ciesze :-) zostal mi do zakupu jedynie jeszcze jakis w miare przystepny cenowo odtwarzacz CD - ktos co poleci? :-) Pozdrawiam Sluchawkowiczow i nie tylko :-) AREK

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Zarejestruj się już teraz

Zyskujesz dostęp do wielu dodatkowych treści, o których nawet nie wiesz!

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.