Skocz do zawartości
IGNORED

Połączenie komputer - TV

IreneuszB

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś jest może zorientowany w kwestii podłączenia wyjścia S-Video karty Radeon 9200 do TV. Łącząc kablem S-Video do wejścia w TV S-Video na ekranie TV mam interferencje, jeżeli połączę kablem wyjście S-Video z wejściem Video TV obraz mam doskonały ale niestety czarno-biały. Proszę o pomoc.

Mój e-mail: [email protected]

https://www.audiostereo.pl/topic/4164-po%C5%82%C4%85czenie-komputer-tv/

Ulan ma rację. Problemy miałbyś przy próbie połączenia TV-komp przez chincha. Przewaznie karty grafiki mają tylko wyjście S-video więc potrzebna byłaby przejściówka itd. Natomiast w twoim przypadku (zakładając że ustawiłeś przynajmniej auto w kompie) pozostaje tylko ustawienie w TV.

Problem w moim TV LG CE-25Q26ET to to, że po połączeniu kablem przejściówką z jedynego wyjscia z karty Radeon 9200 S-Video do wejscia Video w TV jest obraz czarno-biały. Przy połączeniu kablem S-Video do wejścia S-Video TV wszystko jest w porządku poza interferencjami przeszkadzającymi w odbiorze. Gdy miałem kartę GeForce miała wyjście Video po chinch i wtedy wszystko grało. Teraz nie wiem dlaczego przejściówka S-Video - chinch Video powoduje obraz czarno-biały. W TV nie mam możliwości dokonania regulacji w systemie AV, a przynajmniej nie moge tego znaleźć.

ja mam Panasonica i kartę ati radeon 9800 pro i mam tak podłączone: Z karty idzie kabel s-vhs do ampli yamahy (tu jest podłączone pod wejście s-vhs vcr2),z amplitunera mam podłączone kablem s-vhs->euro (z jednej strony wtyczka s-vhs z drugiej euro (scart). w panasonicu są dwa wejścia euro, ale tylko jedno z nich obsługuje sygnał s-vhs (AV2), w tv po przełączeniu na av mam opcję wyboru av1, av2/av2s, av3 i tu musze ustawić opcję av2s (bo to jest właśnie wejście s-vhs). Wczesniej uzywałem przejściówki s-vhs->euro (zakupione w MM) i miałem podłączone bezposrednio komputer - tv, ale teraz aby nie musieć przełączać kabli (albo dvd stacjonarne, albo komp) połączyłem przez amplituner.

Co do twojego przypadku to nie znam niestety tv LG, ale sprawdź w instrukcji czy ma on wejście s-vhs w euro (może nie mieć).

Ponadto karta grafiki (a w kazdym razie moja, ale pewnie i twoja bo to chyba standart) ma wyjście s-vhs 6 bolcowe (normalne ma 4 bolce) i powinieneś miec przejściówke s-vhs 6 bolcowe na cinch (bo je właśnie obsługują te 2 dodatkowe bolce). Pokombinuj, poczytaj instrukcję (zwłaszcza tv) i powinno się udać :-)

W ustawieniach karty już sprawdzałem i wszystko jest OK! O tym świadczy fakt, że przy połączeniu kablem wyjscie-wejście S-Video obraz jest przetwarzany na TV dobrze poza tymi inferencjami. Wyjście S-Video z karty radeon 9200 ma tylko 4 bolce. Przy probie połączenia przejściówką z S-Video na chinch w TV obraz jest doskonały, bez interferencji ale czarno-biały. Wszystko wskazuje na to, że nie jest możliwym przejście z wyjscia S-Video na chinch Video w TV bez utraty koloru.

a jakiej firmy masz tego radeona 9200?

Czy twój tv LG ma oddzielne wejście s-vhs?

Jakiej długości masz kabel s-vhs (choc to nie powinno mieć znaczenia aż tak duzego, ja mam 5 m i jest ok)

sprawdzałes jakis inny kabel s-vhs (może jest walniety?)

Karta jest oryginalna ATI, LG ma wejście S-Video oraz Video i 2 Euro, kabel ma długość 5 m i jest dobry bo przetestowałem kilka, przetestowałem też podłaczenie do Euro i obraz jest taki sam czyli z interferencją. Mam też dobry kabel z wyjsciem S-Video i wejsciem chinch do Video. Interferencji usunąć nie mogę ale to może też byc wina telewizora. Kiedy miałem GeForce były takie same interferencje przy połączeniu S-Video (kable zmieniałem kilka razy) ale karta miała także wyjscie chinch i łączą to najzwyklejszym, kiepskiej jakości kablem do wejscia chinch w TV obraz był w kolorze, bez interferencji i innych zakłoceń. Przejściówka, tez oryginalna z S-Video na chinch daje tylko czarno-biały odbiór.

Odnośnie czarno-białego obrazu przy połączeniu S-Video z chinch Video już wiem, że zawinił kabel. Po wielokrotnym sprawdzaniu wszystkiego zabrałem się za ten kabel i okazało się, że miał źle podłączone piny. Niestety po jego przerobieniu w dalszym ciągu występuje problem interferencji. Zastanawiam się czy winną jest karta ATI Radeon czy telewizor. Karta ma 1 m-c a telewizor niecały rok?

znajac marke ati (jężeli rzeczywiście masz od ati, a nie wyprodukowany w techologii ati, ale oni raczej starają się trzymać wytwórców krutko) i LG, to stawiałbym, że wali się tv (ale kto wie...).

Co do interferencji: miałem podobny problem przy rozdzielczości 800x600. Po zmianie na 640x480 owe interferencje (mam na myśli poziome przebarwienia obrazu w formie kilku szerokich pasów) zniknęły - spróbuj więc zmniejszyć rozdzielczość (mam nVidię GF2Ti i TV Philips)

na temat podłączenia TV juz sporo wiemy ... a co z dzwiekiem ? Ma ktos jakies doswiadczenia ? Moja "zintegrowana" karta dzwiekowa daja przy wiekszosci filmów (Dvix) baaaaardzo cichy sygnał. Czym to moze byc spowodowane ? kabelkiem - chyba nie zabardzo - bo gierki "chucza" dobrze i czesc filmow tez jest ok. Czy kupujac SB Live! z cyfrowym wyjsciem bede mógł nacieszyc sie dzwiekiem chocby z Divixa ( o Grze "Powrót Króla" w THX nie wspomne )? A moze to kwestia samego wzmacniacza ( Yamaha 440 )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.