Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw mały audiofil modyfikacje,lampa

Viaderny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie.

Nie jestem zaawansowanym audiofilem i ze względów „budżetowych” posiadam następujące oszpejenie:

- CD SONY CDP-950

- Amplituner Yamaha RX-330

- Tannoy M1 Shadow

- interconect Klotza

- kable Meridian SP215

- pomieszczenie 12m2

Planuję zrobić tuning CD (kondensatory) i być może tuning tannoya i też tylko kondensatory, bez wytłumiania obudowy i przerabiania całej zwrotnicy.

Yamaha ma natomiast ciekawą przypadłość : pomimo dobrej anteny zewnętrznej traci sygnał stereo w takt działania głębokiego basu na wszystkich stacjach radiowych , nawet tych najsilniejszych.

Moje pytania są następujące :

Jako doświadczeni ludzie powiedzcie co zmienilibyście w moim zestawie w rozsądnej cenie

Wiem że ta Yamaha jest tu chyba najsłabszym ogniwem w tym zestawie ale nie chcę jej zmieniać bo postanowiłem zbudować wzmacniacz lampowy do tego zestawu.

Czy ktoś by mi polecił schemat , opracowanie , niewielkiego wzmacniacza lampowego dopasowanego do tego zestawu mocowo (myślę o 25-30W) takiego aby w przyszłości zasilić może troszkę większe (lepsze) monitory .

Czy w ogóle jest sens użycia lampowego wzmacniacza do tak marnego zestawu.

Pozdrawiam Viaderny

Ja na pierwszy ogień to zamieniłbym amplituner na oddzielny wzmacniacz i tuner. Z tunerów polecam starsze marantze np. st-35 lub inny, lub wysokie ONKYO z końcówką numeru 70. Z tanimi wzmacniaczami to już gorzej. Najlepiej DIY.

Najtańszy upgrade to zmiana IC Klotza, jeśli masz oparty o GY107, to zamulacz i przyciemniacz systemu (Tannoye będą rzeczywiście grały Shadow ;-) ).

Jeśli nie masz doświadczenia w DIY, to odpuść sobie temat DIY lampowego, polegniesz, a napięcia "tamtejzsze" są niebezpieczne. Kup coś gotowego i ew. tym sie pobaw. Polecam literaturę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - zestawy V5 i V7

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na forum jest parę osób, które takie chińskie wzmacniacze doprowadza do stanu wysokiej słuchalności.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedzi :)

Myślę że byłbym w stanie zrobić wzmacniacz lampowy audio, jestem krótkofalowcem który coś tam grzebie w elektronice, mam warsztat oscyloskop, generator m.cz. i inne a najważniejsze że mam starszych kolegów którzy są lepiej obeznani w technice lampowej ,wiec pomogą z pewnością.

Jak zwykle problem jest z czasem , lampowca nie robi się w tydzień czasu i możne faktycznie pokuszę się w międzyczasie o kupno jakiegoś niedrogiego wzmacniacza tranzystorowego z drugiej ręki zanim lampa nie powstanie.

Co do interconectów to myślałem że to najfajniejszy element mojego zestawu. Kolega ma VanHula (nie wiem czy dobrze piszę) to pożyczę i porównam.

daruj sobie zmiany kondzi we wzmaku i tannoyach podobnie jak zabawa w kable. pierwsze co to zacznij szukac jakiegos wzmaka zamiast tego co masz. te zabiegi co wymieniles to tylko strata kasy napewno nie wniesie to nic znaczaceo do twojego systemu, pozatym tannoye m1 same w sobie graja powiedzial bym świetnie oczywiscie jak na swoja klase sprzetu.

wiec pierwsza rada jakis konkretniejszy wzmak

pzdr. Łukasz

Tuner jest troszkę rozstrojony, winny jest chyba potencjometr od regulacji oscylatora stereodekodera - trzeba z powrotem ustawić go na środek zakresu w którym łapie odbiór stereo. Jeśli to nie pomoże to sprawdziłbym jeszcze zestrojenie p.cz.

Apropo kabli to ja zaliczam się chyba do tych co nie zwracają na nie większej uwagi. Wydaje mi się że aby mówić o wpływie kabli to trzeba przede wszystkim mieć bardzo dobre pozostałe elementy. Wiadomo że jeżeli wpływ jest, to jest i w słabym systemie i w najlepszym. Ale np. słaby wzmacniacz sam z siebie generuje tyle świństwa do sygnału że o wpływie kabli nie ma co nawet dyskutować (ale wiadomo że wpływ jest). A dobry sprzęt będzie grał dobrze na każdym kablu. Jeżeli już to raczej izolacja przewodów głośnikowych mogła by mieć jakieś znaczenie. Chodzi o pojemność pasożytniczą. Ponoć teflon jest najlepszy.

W M1 nie wytmieniaj zwrotnicy ale wzmocnij skrzynke matami .Zmień kabelki wewnatrz i kondensatory.

Kable klotza odpusc sobie.Miałem tak zwany Antykabel IC i jest naturalniejszy a tani.No i kup wzmacniacz jakis mocny(nawet bardzo) a najlepiej mocny lampiak i wtedy zagraja jak ta lala.

Grundig High Fidelity

ehh wiesz postaw sobie kota miedzy kolumnami wiecej zmieni w graniu niz wymiana kabli w srodku tych głosników jak mam być szczery. bo tak to troche ręce opadają.

pzdr.Łukasz

Słuchając Waszych opinii doszyłem do wniosku że w zestawie przydałby się wzmacniacz który zastąpiłby ten amplitunerowy.

Do lampowca się przygotuje finansowo i przez najbliższą zimę chciałbym go zrobić.

Ale muszę mieć coś w międzyczasie.

- chciałbym na allegro zakupić wzmacniacz którego cena nie przekroczy 350 zł, proszę rekomendacje uwzględniając mojego cdka, kolumny i rodzaj muzyki jaki słucham.

- jak jeśli chodzi o jakość w porównaniu z takim fabrycznym wzmacniaczem używanym w klasie 300-400 zł wypadają forumowe DIY w stylu Drakula, SymaSym (ta konstrukcja mnie najbardziej przekonuje..), bo jeśli była by znaczna różnica to skłaniałbym się do DIY.

Więc najpierw wzmacniacz , później ew. tuning reszty oszpejenia.

Tak w ogóle to słucham rock progresywny , muzyka elektroniczna i troszkę jazz ale troszkę, w ogóle nie słucham metalu.

Z góry dziękuję za pomoc :)

poszukaj sobie sony 530ES mozna kupić go ponizej 500zl bdb integra w naprawde śmiesznych pieniądzach za to co oferuje, koncowki na sankenach, potęzne trafo ze sporym zapasem mocy, no i jeśli chodzi o zapas uF w kondziach to nic tu nie brakuje zwłaszcza pod tannoye m1 czy nawet pod bardziej wymagające konstrukcje. bawilem sie nim na tanoyach m2 grało to bdb.

pzdr. Łukasz

Łukasz

9 Kwi 2008, 21:22

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 771 / 137 / 0

ehh wiesz postaw sobie kota miedzy kolumnami wiecej zmieni w graniu niz wymiana kabli w srodku tych głosników jak mam być szczery. bo tak to troche ręce opadają.

pzdr.Łukasz

Wymien te druty z kolumn a mercury zagrają lepiej.Tanie kable jamo lub cos podobnego wystarczą.To zadne voodoo .

Poszukaj sobie w necie opisu testów tych M1 z jakas super lampą .Ponoc opad szczeny.Chodzi o relacje jakosc-cena .Pochopnie ich nie sprzedawaj.

A tanie japonskie wzmaki to sobie odpuść juz na starcie.Zapas mocy i inne parametry nic nie znacza jeszcze i one(cyferki na tabliczce znamionowej) nie grają.Akurat sony es nie przerobiłem ale nie sądze abys uzyskał naturalny dzwiek.

Jak pisałes masz troche pojecia o lutowaniu wiec sobie składaj lampiak i nie ładuj 500zł w sony tylko w lepsze czesci do lampowca.

pozdro

Grundig High Fidelity

hehe rozumiem ze znasz soniacze z serii ES ?? wiesz 530ES mogla by kosztowac 1000zl i byla by warta swojej ceny. to jakby nie patrzec kawal dobrej integry, nie mowie doskonalej ale bdb. oczywiscie moc i cyferki to nie wszystko mowiac wiecej to w sumie nic nie znaczy, dopuki sie tego nie posłucha cyferki to taki dodatek. no ale wiesz potęzne trafo bdb sankeny i przemyslna konstrukcja zasilania naprawde robi tutaj robote. wiele osób kojazy sonego z masówką ktore no nie oszukujmy sie robi, ale robi tez takie rzeczy jak np wzmaki z Seri ES co jest zupełnie inna pułką sprzetową o czym czesc osob zapomina. sony ma takie zaplecze sprzetowe i personalne np. do opracowywania pilotów co np. NAD nie ma do wszystkiego. wiec naprawde dla nich nie problem jest zrobic klocki ktore zakasują 90% rynku audiofilskiego.

Co do wyzej wspomnianego VOODOO to naprawde nie ma sensu wymieniac tych drutów bo jest to poprostu bez celowe i nic nie wniesie. co do samych tannoy czy to M1 czy to M2 sa to naprawde świetnie glosniki patrzylismy to z kolumnami w duzo wyzszych kwotach kilkukrotnie wyzszych i zeby jednoznacznie powiedziec co gra lepiej co gorzej to cięzko bylo sie np w średnicy do czegokolwiek w tannoyach przyczepić podobnie w gorze ktora jest lekko wycofana ale z 2 strony wszystko w tej gorze jest. no bass jak bass z takiego malusiego wooferka no cudów sie nie zrobi i zawsze bedzie brakowac kilku oktaw od dołu. no ale coż jesli brac poduwage jakość/cena to tannoyki sa lepiej niz celujące, nawet gdyby ich cena byla 2krotnie wyższa.

pzdr. Łukasz

Łukasz

sony ES nie znam jak wspominałem.Tannoy m1 za to bardzo dobrze i przerabiałem sobie te kolumny etapami.

Kolumienki o zwartym nie meczacym graniu i szybkim dosyc dzwieku.Kazdy wymieniony na lepszy element wewnatrz dawał poprawe .mniejszą lub wiekszą.mam takie podejrzenie ze te kolumny zagraja dobrze z lampa własnie.

Grundig High Fidelity

wiesz ja mysle ze to bardziej byla autosugestja niz jakas znaczna poprawa :) ja nie takie rzeczy przerabialem i uwierz mi tannoye za kilka 100 tuningi przerubki z czego roznice sa no albo Żadne albo pomijalne naprawde mija sie z celem. z moich doświadczen wynikalo ze nalezalo je zostawic tak jak byly zrobione OD A do Z. no ale twoje dzialania zniany kabli no zaszkodzic nie zaszkodzily napewno :)

co do lampy słuchalem m2 na lampie :) jak to na lampie muzykalnosci do tego doszlo bardzo duzo, generalnie bylo to bdb granie no cenowo :) to byla lampa za 3999 :)

ja osobiscie wole coś wiekszego z wieksza rozdzielczościa grania chodz tannoye wspominam chyba najlepiej z tego co mialem.

pzdr. Łukasz

Łukasz

Z ta wymiana elementów to róznie bywa.Z tymi tanimi kolumnami mozna próbowac róznych tjunningów.

Co do autosugesti to moze byc tak jak napisałeś .jest to całkiem mozliwe.Ja uważałem ze było lepiej po wymianie elementów i bozbyciu sie tych drutów marnych i kondów.Zmian w zwrotnicy nie robiłem (tylko inne kondy) bo były dobrze zgrane głosniki .

Ale znowu jak popatrzec na jakies stare ale jare kolumienki vintage to druciki wydaja sie jeszcze marniejsze ale moze lepsza miedz i wygrzana dłuzej ;-).

Mój typ do M1 to lampowiec o równym dzwieku bez zbednego ocieplania.

Lampiaka mam od niedawna a juz ze mnie znawca sie zrobił lamp ;-)Ale to narmalne na forum tutaj.

pozdrawiam

Grundig High Fidelity

sam widzisz ze w duzo lepszych kolumnach nie stawiali na jakość drutów. myslisz ze co :) nie wpadli by na to gdyby byla konieczność. co do lepszej gorszej miedzi :) wiesz czy dasz miec ofc o czystosci nie wiem 98% a 99% to i tak 98% to dokladnie ta sama miedź :) no chyba ze doszła nam do tablicy mendelejewa jakas nowa :) to ze przekruj jej w glosniku jest nie wiem 1mm2 to sa to odległości tak krotkie ze wręcz nie ma to na nic wpływu czy zostawisz ten kabel czy dasz jakis pseudo lepszy za 20zł metr. podobnie w zwrotnicy cos jest z gory zaprojektowane dobrze, bo w tannoykach naprawde nie ma co poprawiać nawet na siłe. A zmiana kondzia marki X za 5zł na kondzia marki Y za 10zl no przeciez to na logike sama jest troche chore nie sadzisz??

pzdr. Łukasz

- CD SONY CDP-950

- Tannoy M1 Shadow

- interconect Klotza

- kable Meridian SP215

- pomieszczenie 12m2

To tak jak by złożyc wszystkie nieszczęścia naraz.

1. Małe pomieszczenie

2 . CD + wzmak na pokój w M3 i wymagania AD 1995

3. W tym przypadku zarówno interkonekt jak i inne kabe mają znaczenie ŻADNE !!!

Pytanie:

1.Jakiej muzyki słuchasz ?

2. Jak ja pozyskujesz ? (net, CD nowe - czy stare wydanie ... ; kopiowane na kompie czy oryginały ..)

Na temat głóśników się nie wypowiadam bo IMHO od tego się zaczyna (ostatni element toru akustycznego) ale 2 lata temu "wróciłem do słuchania" i nic co było w sklepach poniżej 10kzł nie grało "normalnie" (dlatego zrobiłem sobe "sam")

Zamiast wydawać pieniądze na "cudowne" kondy czy kable weź kartkę A4 i spisz swoje możliwosci/priorytety. Na pewno polecam dobre konstrukcje monitorków (12 m kw ) DYI a potem .. się zobaczy.

Do Dino

„ - CD SONY CDP-950

- Tannoy M1 Shadow

- interconect Klotza

- kable Meridian SP215

- pomieszczenie 12m2

To tak jak by złożyć wszystkie nieszczęścia naraz.

1. Małe pomieszczenie

2 . CD + wzmak na pokój w M3 i wymagania AD 1995

3.W tym przypadku zarówno interkonekt jak i inne kabe mają znaczenie ŻADNE !!!”

Pocieszyłeś mnie bardzo, bo to znaczy że jestem w głębokiej d... i co bym nie zrobił to może być tylko lepiej :)

Tannoyów na razie nie wyzbędę się bo to naprawdę dobre monitorki w swej klasie (nie jest to tyko moja opinia) i grają na tym co mam fajnie.

Sony CDP-950 też się prędko nie pozbędę bo dopiero kupiłem w dobrej cenie a nie jest to chyba najgorszej klasy CD (do tej pory słuchałem na Sony CDP-391) , nie mam niestety kasy na sprzęt A.D. 2008

„3. W tym przypadku zarówno interkonekt jak i inne kabe mają znaczenie ŻADNE !!!”

Zmieniłem kable IC za 4,5zł na Klotza i jednak jest różnica

Pomierzyłem dokładnie pokój ma 4m x 3,8 wiec prawie 16m3 i jest niezagracony.

Bardzo bym chciał osiągnąć najlepsze wyniki w stosunku do pieniędzy które mogę w tej chwili włożyć w sprzęt.

Co do muzyki to pisałem wyżej.

Wracając do wzmacniacza : jak można porównać HK MP6xx lub to Sony 530ES do Symasym na przykład.

>

>Wracając do wzmacniacza : jak można porównać HK MP6xx lub to Sony 530ES do Symasym na przykład.

dokładnie tak jak malucha do nowego VW passata. tu jest łatwiej sobie wyobrazić różnice bez jazdy jednym i drugim, ale możesz zaufać, że podobne odczucia będziesz miał jak zmienisz wzmaka na symasyma. jak dobrze poszukasz to znajdziesz na allegro gotowe moduły tego wzmaka. wystarczy sprawić sobie jeszcze jakieś trafo kondy w zasilaniu no i obudowa mile widziana. (zawsze mozna wybebeszyć jakis stary wzmak na dobry początek i na podbudowie tego starego jaśli tylko napięcia się zgodzą włożyć koncówki symka.

"dokładnie tak jak malucha do nowego VW passata"

Bardzo mocne porównanie, dla mnie to przepaść.... miałem kiedyś malucha a także widziałem nowego VW

Jeśli tak jest..... to muszę jeszcze raz wszystko przemyśleć

Z lampą to grają dobrze szerokopasmowce i to takie bez zwrotnicy.Tannoye nie grają z lampą.Wiem , bo próbowałem. Niech wypowiadają się ci ,którzy słyszeli.

Do Dino :

"Tak w ogóle to słucham rock progresywny , muzyka elektroniczna i troszkę jazz ale troszkę, w ogóle nie słucham metalu."

Powiem Wam coś:

- przez prawie 40 lat nie słuchałem albo raczej nie słyszałem muzyki.

Przez zupełny przypadek u kolegi krótkofalowca SP9RI usłyszałem płytę Jacquesa Loussiera - Play Bach.

Puścił ją z prostego cdka chyba który był podłączony do pary identycznych starych lampowych radioodbiorników o nazwie "Bethoven"......

...

..

.

Im dłużej czytam forum tym więcej chyba wiem ale zarazem wszystko się bardziej komlikuje.

Mam technicznie mozliwość zrobienia wzmacniacza lampowego i jeśli Tannoye słabo by sobie z nim radziły to pewnie wymienie je na coś innego, ale myślę że lampa będzie ładniej grała niż mój obecny amplituner Yamahy.

Na dziś koncepcja jest taka... ponieważ dobrego lampowca nie robi się w tydzień (choćby ze względów finansowych gromadzenie wysokiej klasy komponentów trochę potrwa) chcę kupić jakiś wzmacniacz tranzystorowy w rozsądnej cenie.

Skłaniam się do Sony 530ES ew. 570ES. które używane są w cenie dobrego jednego transformatora głośnikowego.

.... co nie znaczy że po następnym tygodniu czytania forum moja koncepacja nie wywróci się dogóry nogami :) eh....

No to juz wiemy więcej

Co do "mołości do lampy" to nojprosciej było pożyzcyć wzmak (kaucja) i się przekonać czy to coś wogóle da.

Po zrobieniu moich własnych kolumn tetowałem rózne wzmacniacze i np okazało się, że lampiaki sie nie sprawdzają (testowałm jakiegos "ukrainca" i Edgara). Było to zwiazane z dumping factor wzmacnicza (akurat moje kolumny potrzebuja wysokiego DF i dobrej wydajności prądowej).

Przy tego rodzaju upodobaniach muzycznych ja bym sterował w strone gramofonu i ew pre lampowego (niekoniecznie RIAA). Czyli gramofon + RIAA (tani i prosty VSPS) + Pre na lampce albo wzmak na lamce jeżeli kolumny lampke tolerują. Można też ... zmienić kolumienki na jakies bardziej przyjazne lampie. Płyt z progresywnym jest sporo i w dobrych cenach (gorzej z sławnymy typu Dark Side czy Led Zepelinn ale za 60-80 PLN już trafisz). Rozwiązujesz w ten sposób problem z dostępem do dobrych wydań na CD bo to co sie obecnie kupuje (digitally remastered) nadaje sie do bumboxów.

Koszty:

1. garmofon (użuwany w dobrym stanie) - 200-500PLN

2. wkładka - np DL110 - ok 380 PLN

3. VSPS - od 250 do 600PLN

4. Pre na lampce - od 400 - 800PLN

Mozna zamiast yamahy stestowć GC (kit 130dolarów + trafko ok 230 pln)powinien zabrzmieć dużo cieplej i bardziej selektywnie.

Pozdrawiam

dino

dino, 21 Kwi 2008, 13:03

>No to juz wiemy więcej

>

>Co do "mołości do lampy" to nojprosciej było pożyzcyć wzmak (kaucja) i się przekonać czy to coś

>wogóle da.

>Po zrobieniu moich własnych kolumn tetowałem rózne wzmacniacze i np okazało się, że lampiaki sie nie

>sprawdzają (testowałm jakiegos "ukrainca" i Edgara). Było to zwiazane z dumping factor wzmacnicza

>(akurat moje kolumny potrzebuja wysokiego DF i dobrej wydajności prądowej).

Akurat Vify XT świetnie współpracują z lampowcami, choć nie ze wszystkimi. Równie dobrze mogłeś wypożyczyć dwa tranzystorowce które by sobie nie poradziły ze współpracą z tymi kolumnami. Formułowanie ogólnych wniosków na podstawie zbadania dwóch jednostkowych przypadków jest co najmniej przedwczesne.

>Mozna zamiast yamahy stestowć GC (kit 130dolarów + trafko ok 230 pln)powinien zabrzmieć dużo cieplej

>i bardziej selektywnie.

Stestować można, ale Gainclone to dopiero potrzebuje łatwych kolumn! Pod tym względem większość lampowych push-pulli na EL34 i KT88 jest znacznie bardziej kompatybilna, a znajdą się i SETy na mocnych lampach jak 805 czy 211 które bezproblemowo napędzą nawet dość trudne kolumny.

Testowałem ok 10 wzmacniaczy i w przypadku Moich kolumienek najlepeij zagrał ... NAD 320BEE.

Teraz w zestawie z Perreaux już czuć braki ale wszystko po kolei.

Dlatego polecam metode odsłuchu w domu. Miałem mozliwość posłuchania (i odrzucenia) i tranzystora i lampy. Oczywiście "podniecałem" sie opisami w czasopismach i na forum a życie pokazało że jest inaczej. Edgar był na EL34 i testowałem najmocniejsza wersję i ... (IMHO) lipa

Wydawanie kasy na podstawie "światłych" opinii moze być bolesne.

Istotne jest jedno: od czegos tzreba zacząć. Jeżeli kolega chce zostawić głosniki to moim zdaniem należy dobrać wzmacniacz (oprócz w/w testowałem kilka starych wzacniaczy HK, Pioneer, yamaha czy CA ale wszystkie wylądowały w znajomych/krewnych).

Do tego rodzaju muzyki lampa się naprawde nadaje ale zanim podejmie się decyzje warto jej posłuchać a nie kupować "cudowne" kity czy "tuningowane" chiny. Pozostaje problem żródła dzwieku i tu bym sie upierał przy analogu. Na w miare dobrym sprzeęcie czuć np że posczególne utwory z Led Zepelin II były nagrywane od "garazu do porzadnego studia" i to jest dopiero frajda. Żaden sony es ... nie odda takiego klimatu (nie mówiac o dostepie do płyt)

ps co do GC to o dziwo kit Petera który niedawno testowałem radzi sobie nieźle

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.