Skocz do zawartości
IGNORED

Theta Miles przerobiona z 110V

rafsyl

Rekomendowane odpowiedzi

Zalezy jak to jest zrobione. Generalnie w Thecie trzeba wymienic trafa na 230V, bo nie stosuja traf z podwjnym uzwojeniem, ktore by mozna latwo przelaczyc.

Jak ktos wstawil oryginalne trafa thety na 230V to warto. Predzej jednak ktos wstawil malutnie trafo 230V->110V pomiedzy gniazdo zasilajace a trafo. W takim wypadku mocno bym sie zastanawial.

PS. Sam odtwarzacz Pioneera na ktorym bazuje Miles (chyba jest to PD-S502) mozna przelaczyc na 230V. Problem dotyczy tylko tego co dodala od siebie Theta (DAC, stopien wyjsciowy itd).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

zdaje się, że Miles to ten sam napęd co Pearl - jeśli tak to ze zmianą napięcia nie ma problemu - napięcie przestawia się w środku jednym przełącznikiem - jak będę w domu to wkleję fotki jak to przestawić

a co do Thety ogólnie i napięć - miałem 3 DAC'e tej firmy i w każdym dało się zmienić napięcie przelutowując zworki na płycie głównej

josef

"miałem 3 DAC'e tej firmy i w każdym dało się zmienić napięcie

>przelutowując zworki na płycie głównej"

Chyba nie. Zależy od wersji wykonania. Jeśli była typowo USA to operacja taka się nie uda.

U mnie zwory są fabrycznie ustawione w konfiguracji 230V a zasilanie jest 110V.

Daca zasilam przez autotrafo 150W.

W Pearlu jest zworka, ale tylko do czesci Pioneerowskiej. Oprocz tego jest trafo Thety zasilajace obwody wyjscia cyfrowego i tam zworek nie ma.

Co do DACow to latwo przestawic tylko Basic II.

W Gen V zworki sa ustawione na 230V (mimo ze zasilanie jest na 110V) i gdy pytalem o to w Thecie, mowili ze trzeba wymienic trafa. To samo w Basic III.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, 10 Kwi 2008, 15:33

>W Pearlu jest zworka, ale tylko do czesci Pioneerowskiej. Oprocz tego jest trafo Thety zasilajace

>obwody wyjscia cyfrowego i tam zworek nie ma.

owszem - ale ten przełącznik pioneerowski przestawia też trafko thetowskie - wiem bo mam Pearl ;)

ale na 100% potwierdze jak będę w domu żeby nie było, że potem wprowadzam w błąd :)

>

>Co do DACow to latwo przestawic tylko Basic II.

>

>W Gen V zworki sa ustawione na 230V (mimo ze zasilanie jest na 110V) i gdy pytalem o to w Thecie,

>mowili ze trzeba wymienic trafa. To samo w Basic III.

może to zależy od rocznika - u mnie przelutowanie zworek działa bez zmien traf

Witam

To znaczy : żeby wszystko było jak należy powinno być wymienione na orginalne trafo Thety na 220V i to nie zależnie od modelu (czy cd czy napęd).

A ja sprzedający nie wie jak była przeróbka to jak do tego dojąć co było robione ?

"Perła" od środka

fota 1) gdzie znajduje się przełącznik napięć

fota 2) widok ogólny zasilania

fota 3) rozprowadzenie przewodów

fota 4) PCB selektora od strony druku

jeśli masz tak samo w środku to wystarczy zmienić przełącznik - rezystancja od strony zasilania powinna wynosić około 370 om

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-29-100005246 1207847432_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciąg dalszy...

Ukryta Zawartość

post-29-100005244 1207847473_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

off topic - przy okazji znalazłem jedną starą fote - multi DAC system ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

josef - dzieki serdeczne za info. Moj znajomy ma Gen Va i Pearla na 110V i gra nimi przez trafo. Zaraz mu podesle linka do tego tematu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.