Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory a'la vintage

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

Zaczynam się przymierzać do projektu docelowych (jak myślę) zestawów głośnikowych.

Moją idea fixe jest to aby był to duży monitor wzorowany na vintage-owych konstrukcjach z lat 70-tych (60l lub więcej, jakieś 55-65 wysokości) z szeroką przednią ścianką, nie za głęboki (jakieś 30cm).

Konstrukcja trójdrożna i najlepiej w obudowi zamkniętej.

Zalezy mi na efektywności na poziomie co najmniej 92 dB.

Na razie umyśliłem sobie że uzyję jako wysokotonówki Raven R1, a średniotonówki PHL 1120 (choc kusi mnie aby jako średniotonówki uzyć jakiegoś szerokopasmowca Fostex-a).

No i własnie bas. Nie mam pomysłu.

Założenia są takie że ma byc papierowy, z wysoką efektywnością, 30 cm (co najmniej 25 cm) i mieć zejście w obudowie zamknietej do 35 Hz.

Czy możecie coś podpowiedzieć?

https://www.audiostereo.pl/topic/41777-monitory-ala-vintage/

Klonik ESA Presto?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na Twoim miejscu popatrzyłbym na basowce Beymy albo jeśli faktycznie masz kase to Electro-Voice, choc te drugie to typowe estradowce i bas raczej nie będzie mega niski, za to jak kopnie to zeberka złamie. Beyma natomiast ma w ofercie różne głosniki, i można coś wybrać. Można by się było zastanowić też nad czymś do Car audio, ale tytaj nie jestem mentorem.

rochu na allego Yogi z forum sprzedaje magnetostaty - można by pomyśleć o tym aby je zastosować jako góra i średnica a na dół jakiś szybki woofer - przy twoim wzmacniaczy wymarzone zestawienie.

Ukryta Zawartość

parametry na fajne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i ładniutki monitor można z tego zrobić pod wzgledem wizualnym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słucham tylko muzyki.

Efektywność 92dB, ze 3dB kompensacji baffle step daje konieczność uzyskania 95dB/2.83V,1m IB z sekcji niskotonowej. Zakładając Re=6ohm daje to efektywność mocową woofera na poziomie 1.5% - to całkiem sporo.

Teraz załóżmy że zejście ma być do 35Hz (f6) i że obudowa ma dobroć 0.707. To by oznaczało Fc=46Hz. Powiedzmy że nasz woofer ma mieć Fs=20Hz, to oznacza Qts=0.31 (0.707*20Hz/46Hz). Załóżmy że Qms jest równe 5 co daje nam Qes=0.33. Teraz czary mary ze wzoru na efektywność mocową i Vas wychodzi 642dm3 a Vb musi być równe 150dm3. Niezły kawał lodówy - a założenia wzięte do obliczeń były i tak mocno optymistyczne.

Na razie jakoś nie przypominam sobie wooferów o takich czy nawet zbliżonych parametrach, był kiedyś Peerless SLS400 - lekkie dociążenie membrany i będzie miał coś koło 20Hz i 0.31 ale niestety przy mniejszej efektywności, za to buda będzie mogła być mniejsza, co niestety wiąże się ze spadkiem efektywności. Niestety ma on 40cm średnicy. Ze wszystkich wooferów 30cm jakie pamiętam najbliżej uzyskanego zestawu parametrów był Audax HT300M2 - ale wycofali go z produkcji bo 150dm3 budy na głośnikach 30cm jakoś wyszły z mody.

Fakt że na rynku nie ma kolumn zamkniętych 8ohm, 30dm3, schodzących do 35Hz przy efektywności 92dB to nie spisek producentów tylko prawa fizyki - w warunkach ziemskiej atmosfery fizyka nie pozwala głośnikowi dynamicznemu na osiągnięcie takich parametrów.

Gość rochu

(Konto usunięte)

OK.

Ale ja napisałm o objetości 60dm3, a nic mi się nie stanie jak będzie więcej.

Jakoś się zmieszczę z takim klonkrem w moim pomieszczeniu : )

Interesuje mnie po prostu klasyczny duży zestaw, ale na nowych przetwornikach.

Teraz podchodząc do sprawy realistycznie - objętość 50dm3 (duży monitor), próbujemy różnych głosników 30cm:

Beyma 12BR70 - efektywność 1.2% (odpowiadająca 94dB na IB, baffle step trochę zeżre zwłaszcza w ob. zamkniętej), Fc=68Hz, Qtc=0.7 a więc zejście (f6) do ok. 52Hz

Obniżając wymagania co do efektywności można zastosować taniego Dayton'a

Ukryta Zawartość

i będzie efektywność 0.8% (jakieś 1.8dB mniej niz Beyma) za to Fc=54Hz i Qtc=0.66 co oznacza f6 w okolicach 43Hz a więc jednak trochę niżej niż Beyma.

Jak masz dużo kasy to jest jeszcze ATC SB75-314 z krótką cewką i długą szczeliną. Efektywność 1.1% a w budzie 50dm3 powinien mieć Fc=60Hz i Qtc=0.69 a więc zejście pomiędzy Beymą a Daytonem (f6 w okolicach 47Hz).

To są parametry możliwe do osiągnięcia. Zwiększając budę i stosując woofer 15 cali można dostać lepsze zejście albo większą efektywność, choć zawsze jedno będzie przeciwstawne drugiemu przy danej objętości budy.

Ukryta Zawartość

Rochu.

W podobnej konfiguracji (średnica i góra) możesz posłuchać u mnie moich zestawów.

Co prawda na dole są dwa woofery w 110 litrach ale w tej chwili obudowa jest zamknięta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to może coś z tej listy policzmy-http://www.partsexpress.com/webpage.cfm?webpage_id=3&SO=2&CATID=30&ObjectGroup_ID=484,np. ten głośnik-http://www.partsexpress.com/pe/showdetl.cfm?&Partnumber=290-125

Rochu.

Średniotonówki grają bardzo dobrze, miałem na początku wątpliwości po przeczytaniu kilku opini kolegów z forum na temat PHLa. Jednak najwięcej zależy od odpowiedniej aplikacji tego głosnika i można go ujarzmić :).

Przede wszystkim gra bardzo naturalnie i dobrze współpracuje ze wstęgą.

Po odsłuchach u Artura (Artpaw) jego odgród trochę powalczyłem z basem żeby trochę się zbliżyć do takiego brzmienia. Środek i góra gra podobnie i tak mi się podoba ale na basie musiałem zamknąć BR.

Bas się skrócił i jest ogólnie lepiej niż przy BR.

Ale też sie zastanawiam nad taka koncepcją jak Twoja, czyli jeden większy głosnik na basie...

Od kilku lat myślę o takim dokładnie zestawie trójdrożnym - 92dB, bas do 30 cm , średnica Vifa D75 góra mniej istotna . Zrobiłem kilka podejść ale bez zadowalającego efektu . Problemem zawsze jest woofer - albo za drogi , albo nie ma zejścia a najczęściej brakuje efektywności . Jak znajdziesz coś dobrego , daj znać . Np takie robiłem ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

nie znam sie na budowie monitorów ale raz w życiu słyszałem te kolumny

Ukryta Zawartość

jest o co powalczyć jestem na nie po prostu chory

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.