Skocz do zawartości
IGNORED

chce wydac na winylu

miku

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

zajmuje sie jednym zespolem w polsce od strony managerowania i postanowilem przemyslec wydanie poza cd takze na 7 calowym winylu kilku utworow.

na tzw. zachodzie to dosc popularne.

obawiam sie ze rynek zbytu nie bylby nakierowany glownie na polske (chyba ze bedzie wystarczajaco duzo zainteresowanych)

jako, ze negocjacje i decyzje ciagle sie dzieja, nie bede na razie podawal nazwy zespolu.

znalazlem jedna firme w czechach (moj znajomy tam pol roku temu zamowil 7 calowki)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

za 300 sztuk wyszlo mu po 4 euro za sztuke (calkowity koszt produkcji bez wysylki)

pytanie czy ktos z obecnych na forum ma doswiadczenie w dziedzinie wydawania plyt, moglby poradzic gdzie ewentualnie jeszcze mozna szukac producenta, na co szczegolnie zwracac uwage itp.

kazda wskazowka jest cenna.

jezeli znajde sensowne rozwiazanie to mam nadzieje ze plyta ukazalby sie w ciagu kilku miesiecy.

i kolejne jak najlepiej dystrybuowac taki produkt w polsce?

bo poza pasja to chcialbym zeby to sie jakos zwrocilo :)

plyta jest kierowana raczej do przecietnych uzytkownikow tanich gramofonow (do 500e)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/41798-chce-wydac-na-winylu/

nie za bardzo rozumiem co jest popularne na zachodzie. wydawanie na vinylu ? to nei jest kwestia popularnosci.

zeby wydawac musisz dogadac sie z wytwornia, muzycy musza podpisac kontrakt z wytwornia i w tym kontrakcie jest wszystko, od ilosci tloczen ktore gwarantuje wytwornia, do rodzaju i skali dystrybucji poprzez tantiemy i syzk ze sprzedazy plyt.

jako manager powinienes wiedziec ze dopoki kapela nie wysle materialu demo do jakiejkolwiek wytworni jedyne co mozesz zrobic to wyslac material do tloczni jakich w polsce sa dziesiatki, i po ewentualnym wczesniej oplaconym studyjnym masteringu kupic x-kopii plyty w jakiejs tam formie (cd, vinyl kaseta). dystrybucja, o ile nie mowimy o kontrakcie ktory zapewnia takowa, polega na roznoszeniu plyt i dogadywaniu sie z record-shopami w sprawie ewentualnego pozwolenia wystawienia plyt na sprzedaz. raczej to watpliwe, poniewaz sklep musi sie rozliczyc a dopoki artysta nei ma kontraktu i nei jest nigdzie zrzeszony to teoretycznie sprawa nei istnieje.

pytanie o to jak najlepiej dytrybuowac plyty i gdzie tloczyc winyl, z calym szacunkiem, swiadcza o totalnym braku zrozumienia tematu. najpierw zastanowcie sie gdzie wyslac demo.co ma do tego kto bedzie odbiorca ?

czy zespol kieruje nagrania do amatorow plyt analogowych, czy raczej uderza w konkretna stylistyke ? bo nie za bardzo wiem jak mozna to pierwsze osiagnac.

ponadto, dwie luki w mysleniu:

1. przecietny gramofon nie kosztuje 500e

2. "na zachodzie", jak to ladnie okresliles, nie ma zadnej mody, po prostu plyty vinylowe wydawane sa, z reguly, rownolegle z plytami CD i maja taka sama cene.przynajmniej w przypadku liczacych sie nazw. to ze w polsce jest moda na dj-ke i ludziom sie wydaje ze vinyl to ekstravaganza, to wynik nieznajomosci tematu.traktowanie vinyla jako jakiejs szczegolnej formy wydawnictwa plyty to albo sarkazm, albo.... sam nie wiem :)

pozdrawiam.

wiec

material jest gotowy

chce sam znalezc tlocznie (jak np. podana w linku do czech)

zrobic tam lub gdzies indziej cd + vinyl

szukam miejsce gdzie dobrze i tanio mozna to zrobic.

tak plyty winylowe sa popularne na tzw. zachodzie ale ma sie to nijak do popularnosci cd. to jest nisza na ktora obecnie zapanowala chwilowa moda.

mam grupe docelowa na winyl ale jak wspomnialem to raczej nie w pl.mowimy o wytloczeniu raptem kilkuset sztuk.

wytwornie w pl w wiekszosci przypadkow nie sa latwe we wspolpracy (ale to moja opinia)

wiec zalatwiam to na wlasna reke.

szukam miejsca gdzie to mozna dobrze i tanio wytloczyc.

miku, 12 Kwi 2008, 23:34

Gorąco polecam kontakt z Wojtkiem Czernem. Dużo wie, dużo robi, mało gada.

Sam wydał już parę pozycji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

acha

i tak, moim zdaniem winyl to szczegolna forma wydawnictwa. nie jest to na pewno norma. znam tu i owdzie ludzi ktorzy potrafia docenic roznice miedzy cd a winylem i nie trzeba im tlumaczyc ze warto sie bawic w czarne, latwo brudzace sie, delikatne krazki, ustawianie ramienia, dobor wkladek itp.

jednak to nie jest norma. wiekszosc zadowala sie superskompresowanym mp3, a jak im mowie ze to slychac to sie na mnie patrza jakbym byl nienormalny.

i kolejne kontrowersyjne stwierdzenie z mojej strony - nie trzeba wydawac absurdalnych sum zeby cieszyc sie muza. za 500euro spokojnie mozna skompletowac sprzet analogowy ktory bedzie cieszyl ucho. (gramofon, wkladka itp)

jezeli masz namiary na jakas dobra tlocznie winyli w polsce to ja chetnie skorzystam :)

pozdrawiam

Miałem gdzies linka do strony polskiej firmy, która śmiesznie tanio tłoczy winyle nawet na prywatne zlecenie, nie trzeba zresztą zamawiać dużych partii. Gdzieś miałem ten namiar, bo sam miałem ochotę skorzystać, ale nic z tego nie wyszło, bo nie doszło do nagrania materiału tak, jak chciałem. Tak że poszukam i postaram się wkleić.

nie ma w polsce zadnej tloczni plyt. jezeli jakakolwiek firma przyjmuje zamowienie na taka usluge to albo wcale nie tloczy plyt tylko robi wycinane diamentem dubplaty albo zleca to tloczni w czechach w ktorej tloczone sa wszystkie wydawane przez polskie labele plyty, laczne z reedycjami polskich nagran ktore to wlasnie owej tloczni na rzecz czechow sie pozbyly. jednym slowem musisz sie skontaktowac z czechami

Tu masz adres do firmy polskiej,nie wiem gdie tlocza plyty ale mozesz z nimi pogadac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>tak plyty winylowe sa popularne na tzw. zachodzie ale ma sie to nijak do popularnosci cd. to jest

>nisza na ktora obecnie zapanowala chwilowa moda.

--------------------------------------------------

sluchaj, ja mieszkam na zachodzie od kilku lat i nie bede specjalnie szedl do sklepu z plytami zeby udowodnic ci ze plyty winylowe sa rownolegle wydawane z plytami CD i ksoztuja tyle samo jesli nie mniej.to zadna nisza, nisza to jest w polsce, na przyklad we wroclwaiu ktory jako jedno z najwiekszych miast w polsce ma raptem jeden czy dwa record shopy ktore w ofercie maja uzywki za 60 zlotych w kopertach ktore sa tak zdarte ze wstydzilbys sie komukolwiek to pokazac. i tak smao nei ma na to zadnej mody, chyba ze w polsce bo w polsce z winyla robi sie ekstrawaganckie hobby - wiekszosc ludzi nie ma pojecia ile kosztuje winyl a o gramofonach wie tyle co o traktorach - ze sa.a winyl to obok CD takie samo wydawnictwo. oczywiwcie, sklepy preferuja CD ale, "na zachodzie" sklepow z plytami 12" jest mnostwo, i sleczy w nich taka sama mas aludzi jak w tych z CD.

oczywiscie, vinyl moze stac sie wspanialym hobby - tak jest tez w moim przypadku. zbieram plyty i dbam o nie, wole to od CD, uznaje ze analog > cyfra. moe sie zgodzic ze dbanie o winyl nie jest norma, ale sam vinyl nie ma statusu kultu.na pewno nei na zachodzie.

podobnie, ja sam uwazam ze za 500e kupi sie dobry gramofon, ale nie ma takiego standardu. w polsce wogole nie ma standardu gramofonowego.wiec nie wiem skad to wymysliles.

ponadto, nie za bardzo rozumiem co to jest ta grupa docelowa. myspace i deklaracje ze jak sie pojawi winyl to go kupia ? dopoki kapela nei podpisze dobrego kontraktu z jakakolwiek wytwornia to bedzies jezdzil od sklepu do sklepu i pytal czy mozesz zostawic troche plyt w celahc promocyjnych - chociaz nie wiem jak to bedzie z tym zachodem. no, chyba ze otworzysz strone internetowa i bedziesz zbieral zamowienia, ale tak naprawde dopoki plyta nie pojawi sie w sklepach, gdzie mozna zrobic odsluch, nie wroze zbytniej popularnosci. chyba ze mowimy o waskiej i stalej niezaleznej grupe fanow.

generalnie, doceniam trud i czas wlozony w przedsiewziecie, ale to jest, przynajmniej jak to na razie opisujesz, logistycznie zle rozegrany schemat.tak przynajmniej ja to widze. takie chalupnicze sposoby dystrybucji na zachodzie wlasnie skonczyly sie tak ze labele maja pudla kartonowe przy drzwiach i listonosze sami wrzucaja tam plyty i vinyle z demowkami. wiem bo sam widzialem, a mowie o labelu ktory na rynku niczym szczegolnym nie jest - ot ma pare plyt na koncie.natomiast, powtorze po raz n-ty - bez labela i kontraktu, ktory t jako manager musisz wynwgocjowac wlasnie, wszystko zmienia sie w domowe sposoby produkcji i bardzo ograniczona dystrybucje.zeby sprzedac "raptem" kilkaset sztuk trzeba zrobic rewolucje na rynku dziejszych brzmien albo miec wyrobioa marke i to na wiekszym szczeblu niz lokalne znajomosci.

mam tym smaym nadizeje ze uda wam sie zdzialac jak najwiecej - wiem ze wytwornie zdzieraja zmlodych kase i talent i wiele kapel z duzym potencjalem konczy w remizach. taki swiat.

zycze jednak jak najlepiej - fajnie byloby gdybys tez informowal w watku jak przebiega caly proces - to ciekawa sprawa.

pozdrawiam :)

• 3 tygodnie później...

witam !!!

z własnej wiedzy wiem,że w Polsce nie ma tłoczni.wszystkie tłocznie padły po zmianiach ustrojowych na początku lat 90 i zachwycie formatem cd :)))Większość tłoczy w Czechach (od sceny "niezależnej" po twórców szeroko pojętej muzyki elektronicznej).

Jako ciekawostkę moge podać CI cenę wytłoczenia 300 sztuk 12 calowych winyli w UK - to koszt 200 - 300 funtów.

pozdrawiam gorąco !!!

MUSIC NON STOP

200 funtow?

gdzie?

za 100 sztuk u curve pushera bez tekturek w samych kopertach

wychodzi 350 funtow + vat + shipping

a the exchange jest o wiele drozszy, o tloczeniu MPO nie wspominajac.

no i pozostaje jeszcze kwestia stosunku cena/jakosc -

bo mozna wyladowac z 50 dubplate'ami ktore swietnie nadaja

sie na dekoracje w tanich restauracjach ;)

Mam znajomych w Londynie,którzy wydają swoją muzykę na winylach ...taki jest koszt konkurencji im więcej tym taniej...

Co z jakością tłoczenia ? przyznaję sie nie wiem czy są "audiofilsko" tłoczone ;)))

MUSIC NON STOP

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.