Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze wydanie Bolera Maurice Ravela?

marcelinho24

Rekomendowane odpowiedzi

Co to jest: dobrej jakości?? Muzycznie podoba mi się Dutoit, jak tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i za tanie pieniądze sprzedają.

Ukryta Zawartość

to ja Ci powiem Marcelinijo że "bardzo dobrej jakości wydawnictwo Bolera Ravela" to są w sumie dwa ..no może jeszcze na Telarcu pod Slatkinem ... aczkolwiek taka konstrukcja pytania jak ja przedstawiłeś ... nie należy do (ujme to delikatnie) najrozsądniejszych. Osobiscie jednak muzycznie ... nie wybrałbym żadnej z nich choć obydwie miałem przez długi czas. Jak doszło do mnie swojego czasu że w ravelu nie licza sie tylko fajerwerki ... zmieniłem te wykonania na przykład na Pierra Monteux. Ale pytałeś - więc proszę:

1. Mobile Fidelity z Minnesota Orchestra pod Stanislawem Skrowaczewskim

2. Deutsche Grammophon z Berliner Philharmoniker pod Pierre Boulezem

Ukryta Zawartość

post-704-100004979 1208351096_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

Gdybyśmy CoolMike chcili poszukac wydania muzycznie wspaniałego ... to moim skromnym zdaniem należałoby wybrać pomiedzy rzeczonym juz Pierrem Monteux wydała go philips/decca !!!!!!! (fenomenalnie interpretował francuzów, zreszta nie tylko... wogóle zjawiskowa postac w dyrygenturze. Jeden z "dziesiątki" dyrygentów złotego wieku) Wspaniały (!) jest wspomniany juz przez Tad46 Dutoit z Montrealczykami. Baaaardzo jest ciekawa interpretacja (troche odmienna akcentowo i rytmicznie) Charles'a Muncha z Boston Symphony wydana dawniej na RCA teraz na Living Stereo. Bardzo melodyjne i miekkie wykonanie jest Abbado z Londyńczykami, wpada w ucho i przypada do gustu. Znakomicie interpretował Ravela Ernest Ansermet z orkiestra Szwajcarii Romanskiej ... miód na uszy. Bardzo wyrażista jest wizja Jeana Martinon'a z Orchestre de Paris wydane przez EMI. Mozna posłuchac jeszcze Soltiego z Chicago Symphony po to żeby zobaczyć że da się zbudować napięcie w tym utworze jak u hitchcock'a.

Ostatecznie możesz też posłuchać jak za pulpitem dyryguje sam kompozytor i jego autorską opowieść z 1928 roku całkiem zgrabnie zrealizowaną nawet. Grał z Lamoureux Concerts Association Orchestra. Dostepne to było na Philipsie jeszcze calkiem niedawno.

No dobra chyba bedzie tego dobrego ...

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

• 2 miesiące później...

Martin, dla mnie nieprześcigniony jest Karajan z Berlińczykami w koncertowym nagraniu z Sylwestra 1976 r. - niedawno ukazało się na DVD. Muzycy nie prowadzili jeszcze wojny z dyrygentem, energii jest tyle samo co u Bernsteina, a precyzja jest nie do pobicia....

• 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.