Skocz do zawartości
IGNORED

CD ONKYO INTEGRA DX-6470 PCM56 KSS-152A

jurek l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Potrzebuje konsultacji.

Zakupiłem odtwarzacz jak w tytule, niestety czytał bardzo długo płyty, szczególnie przy przeskakiwaniu z utworu na otwór oraz zdarzało mu sie, że dźwiek trzeszczał zarówno na płytach oryginalnych (bardzo sporadycznie) jak i CDR, W związku z tym, że elektronikiem nie jestem oddałem go do serwisu, w wyniku czego powstała diagnoza, że trzba kupić nowy laser. Po kilku tygodniach zakupiony został właściwy, oryginalny, nowy laser i serwis oświadczył, ze otwarzacz nie będzie miał kłopotów z płytami oryginalnymi. I tak jest, oryginały czyta bez problemów, natomiast na ok 50% CDRach wysepują wieksze bądż mniejsze trzaski (sytuacja gorsza niż przed naprawą).

Moje pytanie do szanownego grona, które grzebie w elektronice:

Czy jest możliwa jakoaś naprawa / regulacja? Gdzie może leżeć przyczyna ( wiem, że serwis miał problemy z regulacją po wymianie lasera)

Dziekuje bardzo za pomoc

Regulacja prądu w nowym laserze nie jest wskazana. Zwiększenie jasności diody może poprawić odczyt płyt o gorszym współczynniku odbicia światła ale spowoduje pogorszenie odczytu płyt oryginalnych. Możesz po wcześniejszym oznaczeniu pr-ek focus i tracking pobawić się reglacją.

Prądem ostatecznie możesz się też pobawić DELIKATNIE ale tylko dlatego że laser jest tani

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i jak spieprzysz to sobie migiem wymienisz sam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Dzieki za wskazówki (niestety jestem kompletne zero w tych rzeczach i boję się sam w to bawić, ale jeśli bedę musiał....). Jeszcze jedno pytanie: serwis twierdzi, że nie ma możliwosci naprawy tego zjawiska. Chcialbym poprosić o waszą opinie i przesłać ją potem do serwisu. dzieki z góry,

a może ktoś z okolic Lublina mógłby mi pomóc?

Nie znam Twojego odtwarzacza, jednak sam laser w innych odtwarzaczach nie ma problemów z czytaniem płyt nagrywanych (kenwood DP-8020, L1000D czytają perfekcyjnie). Prawda jest taka że jest kilka odtwarzaczy które fabrycznie NIE czytają CDR np. sony QS930 czy jakoś tak, ale tam laserem jest jakiś dziwny wynalazek sonego, w dodatku bardzo drogi.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.