Skocz do zawartości
IGNORED

Który projekt wybrać - seas

rafaljakichmalo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Sprawa jest bardzo pilna i potrzebuję rzetelnych porad.

Byłem już prawie zdecydowany na to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale obawiam się, że będzie niedosyt w basie. Czytałem opinie, że np. Al130 radzi sobie w cieższej muzyce ( różnego rodzaj gitarowa ), a jest w podobnym rozmiarze. Dodam, że pokój ok 14m2.

Jako alternatywa

Ukryta Zawartość

ale ciągnie mnie do tego Excela.

Sprawa jest też taka, że zwrotnicę do W12 musiałbym zrobić na słabszych elemantach a z L18 mógłbym poszaleć. Z czasem w12 mógłbym na 3-way jakoś przerobić ( oczywiście od nowa wszystko projektując ) i byłby już hajend pełną gębą.

Tylko kudre nie wiem, czy do tego czasu ( troche pewnie minie ) mnie szlag nie trafi na słuchaniu muzyki bez basu.

Muzyka: SOAD, Muse, Rammstein, Nightwish to najcięższe klimaty. Reszta może by jakoś przeszła.

No i mam dosłownie kilkanaście- może -dziesiąt godzin na decyzję.

Będę wdzięczny za rzetelną pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/41952-kt%C3%B3ry-projekt-wybra%C4%87-seas/

Jest jeszcze taki wynalazek jak ER18RNX - ma napęd z faradayem, sztywną membranę i może okazać się lepszy niż L18. Do gitarowego łojenia 12cm to chyba jednak za mało - w oryginale ta muzyka jest grana na dużych celulozowych maszynach pro-audio.

Linki do opracowanych zwrotnic:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A słuchałeś może tego ER18? Ciężko znaleźć w sieci bezpośrednie porównanie.

Przyznaję, że L18 to moja stara miłość:) i bardzo chciałbym zrobić projekt na nim. A tak przy okazji, to który z modeli zwrotnic dla pochyłej ścianki które robiłeś poleciłbyś najbardziej bo w tamtym topicu ciężko się doszukać.

Z góry dzięki.

Ja bym proponował jednak drugi projekt. Wydaje się być bardziej uniwersalny. Z czasem nazbierasz kasy i zrobisz coś w pełni na excelach. Odnośnie brzmienia bardziej może być uciążliwy brak odpowiedniego bassu oraz dynamiki niż nieznacznie słabsza jakość średnicy/wysokich.

Mój wpis jest czysto teoretyczny........

Pozdrawiam

W tej chwili ciągle czekamy na obudowy, dlatego ze zwrotnic jakie tam opublikowałem nie jestem jeszcze w stanie polecić żadnej. Ta z filtrami 3rd order (akustycznie 4th) jest właściwie przeróbką projektu Zapha pod pochyłą ściankę - z podobnym przebiegiem fazy akustycznej ale ze skuteczniejszym tłumieniem śmieci break-up jak i ich wpływu na harmoniczne.

Co do porównań ER18RNX vs L18RNX/P - dla mnie sprawa jest niejednoznaczna. Wydaje mi się jednak że na obu można zrobić bardzo zacny projekt zwłaszcza że jest sporo opracowanych zwrotnic. ER18 ma tę przewagę że jest "papieropodobny tylko lepszy" przez co do muzyki gitarowej może być zacny, zwłaszcza dla osób które miały sporo do czynienia z taką muzyką odtwarzaną na sprzęcie profesjonalnym. Tutaj aluminium z całkowitym brakiem modów własnych na środku może nie podpasować. W takim przypadku może nawet CA18RNX byłby najlepszy.

A ja mam AL130 + KE25sc lecz niestety w 6dm3 closed narazie, więc basu mało (co nie znaczy że wcale), za to średnica i wysokie to cud miód malina (a słucham np Tool'a), pozdrawiam :)

Na L18rnx najlepszy bylby projekt misiomora z podzialem na 1,7k. Tylko niech nie przeraza Cie skomplikowanie tej zwrotnicy, tak to juz niestety jest z metalowymi wooferami, jak sie chce dobrze odfiltrowac break-up to zwrotka nie jest "minimalistyczna".

Druga opcja bylby seas ER18rnx, ciekawie by to wygladalo z nowym seasem DXT. 14litrow monitor strojony ponizej 40hz nieskrocona rurka precision port (zamowic mozna w polinku).

Trzecia opcja i prawdopodobnie najlepsza jest monitor 14-15litrow na seasie W18NX, strojenie jak wyzej.

Istnieje spore prawdopodobienstwo, ze sluchajac ciezkiej muzy na metalowym wooferze pozegnasz sie ze znaczna czescia swojej plytoteki;) Dlatego wzialbym ER18 lub w przypadku wiekszych funduszy W18NX, zwlaszcza ze exel jest bardzo chwalony za niskie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.