Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm Mini Monitor v.5 - jaki wzmak?

aldam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuję wzmacniacza pod Paradigm Mini Monitor v.5

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słucham głównie rocka (np. U2, Pearl Jam, Myslovitz, Dżem, Pink Floyd, Led Zeppelin), ale czasami również Robert Miles czy Depeche Mode.

Poza tym zestaw będzie wykorzystywany przy filmach.

Pokój ok. 16m2 (niestety z aneksem kuchennym, więc dźwięk może „uciekać”)

Chciałbym, aby wzmacniacz cechował:

- głęboki bas (lubię, gdy perkusja i gitara basowa dominują w przekazie)

- dynamiczne i przestrzenne brzmienie,

- ciepły, otwarty środek

- delikatna góra (nie krzykliwa)

Przeszukałem archiwum forum i do Paradigmów (co prawda podłogowych) polecane były następujące wzmacniacze:

- DENON PMA 1500AE

- Exposure 2010

- NAD c352

- Rotel RA-980BX

- Xindak XA-6950V

- Xindak A06

- Yamaha AX 890

Niestety mój budżet wynosi ok. 1000zł, więc większość tych wzmaków jest poza zasięgiem. Oczywiście, gdyby była taka konieczność (czytaj: znaczna poprawa brzmienia) mógłbym coś dorzucić do tej kwoty.

Przejrzałem ceny wzmacniaczy i za tą kwotę mogę kupić nowego Denona PMA 700AE. Słuchałem go na płytce U2 i jego brzmienie nawet mi odpowiadało. Grał przyjemnie nisko, ładnie prowadził perkusję i gitarę basową. Jednak brakowało mu trochę lepszej średnicy, która była jakby spłaszczona.

Doradźcie, co innego można kupić za tą kwotę. Oczywiście biorę także pod uwagę używany sprzęt.

PS. Przy propozycjach mile widziane linki do sklepów i aukcji.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/41981-paradigm-mini-monitor-v5-jaki-wzmak/

Z tanich używanych wzmacniaczy bardzo dobrze zagra z tymi kolumnami jakiś starszy NAD. U mnie gra NAD 3240PE i takie połączenie z moimi 9v5 okazało się zdecydowanie najlepsze spośród takich wzmacniaczy jak Rotel 985, Luxman L430, HK 680, Denon PMA 260, 900V, Pioneer A-858, Musical Fidelity E11, NAD c270 (370).

W skrócie - pełny, nisko schodzący bas, średnica wyraźna (i nie "sucha"), wysokie tony super - szczegółowe ale jednocześnie nie drażnią ucha jak się zdarzało czasami na innych wzmacniaczach. Oprócz tego bardzo fajne przestrzenne brzmienie z dobrą separacją dźwięków.

Ten NAD po prostu ma coś w sobie, naprawde polecam - poszukaj używki w dobrym stanie (ja swojego z wymienionym kablem zasilającym kupiłem za 450zł) i masz gwarancje dobrego "zgrania", przy okazji oszczędzisz pare groszy :)

Nie jestem w stanie powiedzieć ewentualnie jaki inny model NADa zagrałby podobnie do 3240PE, musiałbyś popytać na forum. Wiem na pewno że nie będzie to model z serii c370/350 bo to już zupełnie inne brzmienie (i do Paradigmów v5 zdecydowanie odradzam).

A ja ci polecę Reloopa HA-210. Na tym forum znajdziesz wiele pochlebnych opinii o nim. Jakby był za słaby, zawsze możesz go "stuningować" u McGyvera. A wersja ten reloop + tuning wyniesie cie 699 (do negocjacji na stagefield.pl, a w bialymstoku w strefie DJ jest za 650 na zamowienie) + 360 za tuning = 1060 zł Czyli mieścimy się w kwocie.

tylko nie wiadomo jak to zagra razem :)

a koledze chyba chodzi o sprawdzone rozwiązanie a nie zakup w ciemno... bo sam wzmacniacz z zasłyszanych opinii jest super w tej cenie

Ja ze swojej strony mogę polecić końcówki mocy Yamaha, ale nie te z serii M czy MX, ale P. Sam gram teraz na P2150 oraz Performance Titan, i do metalu jest naprawdę dobre połączenie. Bas jest naprawdę szybki i detaliczny, dosłownie "kruszy ściany" w małym metrażu (9 m2). Co do reszty zakresu - jest detaliczna i nie przeszkadza w odbiorze perkusji Behemotha i Vadera :-)

witam!!!!

z twojej listy zdecydowanie pożegnaj denona.....i jego kolegę Reloopa HA-210 szkoda czasu na te wzmaki!

1000zł na nowy to trochę niewiele ale zawsze można przesłuchać:

-Nad C315 BEE

Ukryta Zawartość

-Marantz PM 4001 OSE

Ukryta Zawartość

-Marantz PM4400

Ukryta Zawartość

Do rocka jak znalazł!!!!!!!

Co do używek:

- MARANTZ - PM66KI(niestety troszkę droższy)

Ukryta Zawartość

-MARANTZ 6010 OSE

Ukryta Zawartość

-VINCENT SV-129

Ukryta Zawartość

Xindak i Exposure 2010S to bardzo dobre propozycje ale chyba trochę za kosztowne!!!

osobiście posiadan te 2 wzmaki i choć grają zupełnie inaczej u mnie z industrial/grind itp. sprawdzają się rewelacyjnie!!!!!(warte każdej zety)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szkoda czasu to chyba na te nowe wzmaki co podałeś...

Jak nie znasz potencjału reloopa to się o nim nie wyrażaj, jest to naprawdę świetny sprzęt, który się sprawdza dobrze w rocku. Miałem na nim okazji posłuchać Rammsteinn. Milutko :) Jeśli chodzi o NADa to może i jeszcze, ale IMO marantz do rocka... Daj spokój! U mojego przyjaciela gra właśnie wzmacniacz i cd Marantza, jak puściłem na nim System of a Down...to kiepsko było. Dźwięk był rozmyty, instrumenty ginęły, nie były wyczuwalne i nie akcentowało basu tylko grzało środeczkiem. Ogólnie wrażenie było negatywne. Ale autorowi tematu polecam odsłuch, Reloopa również - naprawdę warto!

Szkoda to pieniedzy wydawac na bezsensowne rzeczy .Reloop gra ...tak sobie i nie ma go co porównywac z takim na.Xindakiem A-06 ,zwłaszcza jesli chcemy podpiąc do niego takie głosniki Jak Paradigm Mini .Z używek poszukałbym MF-A1 i tym podobnych prosto i efektywnie zrobionych wzmacniaczy .Xindak zagra z Paradigmem bardzo efektownie i dynamicznie pod warunkiem zastosowania odpowiedniej kabelkologii ,inna sprawa to koszta .Dlatego warto też poszukać MF E-10.

Polecam ten wątek, apropos reloop i xindaka:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam. :)

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Witam ponownie.

Ostatecznie kupiłem

Paradigm Titan v5

Xindak A06

DAC Beresford

Kabelki LS25 oraz IC procab 820, coax firmowy z rms

Imo xindak idealnie zgrywa sie z titanami. Gra bardzo neutralnie, nie wyostrza góry co dla mnie ma bardzo duże znaczenia. Słucha sie tego zestawu naprawdę dobrze. Przede wszystkim na nowo odczuwam przyjemność z słuchania muzyki :)

Pozostała jeszcze kwestia transportu. Postawiłem na PC i muszę kupić jakiś transmiter spdif.

Dziekuję wszystkim za rady.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.