Skocz do zawartości
IGNORED

iPod Classic, tragiczna jakość dźwięku

kolodziejo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Nosiłem się z zamiarem iPoda Classic 80 GB. Dziś poszedłem odsłuchać w sklepie na swoich słuchawkach Sennheiser PMX100 jak brzmi i czy nie ma czegoś o podobnej pojemności, co brzmi lepiej. Okazało się, że 2-GB Sandisk Sansa Clip brzmi znacznie lepiej od drogiego iPoda. Zarówno w modelu 80, jak i 160 GB występowały ogromne zniekształcenia przy głośności >50 % i dźwięk był płaski, zupełnie nijaki... Chciałbym zapytać, czy może była to wada egzemplarzy wystawowych, czy jakość dźwięku produktów Apple jest aż tak żenująca i mam wybrać taniego Sandiska?

Pozdrawiam

Po co mnożyć wątki?

Przeczytaj najpierw uważnie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Clip ma mocny wzmacniacz, iPod Classic wer. EU bardzo słaby - sztucznie dostosowany do norm francuskich, dlatego nie napędzi żadnych dobrych słuchawek. Rozwiązanie - słuchaj przez line out (potrzebny specjalny kabel), a nie z wyjścia słuchawkowego używając wzmacniacza słuchawkowego - wtedy jest 10000x lepiej.

A potem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sluchales swojego pliku w obydwu przypadkach? Czy tez przypadkowych kawalkow w przypadkowej jakosci w sklepie? Jesli swojego pliku to daj na forum znac, ktorysalon to oferuje _ moze sie komus przydac. Jesli jednak sluchales na przypadkowych kawalkach, to nie masz zadnej skali porownania.

Coś tu nie gra. Osobiście używałem starszego już Ipoda Classic 5.5Gen 80Gb. Dźwięk bardzo przyjemny, detaliczny z ogromną dynamiką. Ipod Classic ma w sobie dość konkretny wzmacniacz słuchawkowy o mocy ponad 40mW na kanał. Są ipody z ograniczoną mocą wyjściową do 18mW na kanał... oraz bez blokady (moc do oporu). Wszystko zależne od softu - zawsze można dograć RockBoxa (Bateria pada szybciej ale sam system jest o wiele wydajniejszy, nie działa pilot do stacji dokującej Apple).

Ipod jest niezly, ale na mnie wieksze wrazenie zrobil I audio X5.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

kolodziejo, 25 Kwi 2008, 00:12

>Witam!

Zarówno w modelu 80, jak i 160

>GB występowały ogromne zniekształcenia przy głośności >50 % i dźwięk był płaski, zupełnie nijaki...

>Chciałbym zapytać, czy może była to wada egzemplarzy wystawowych, czy jakość dźwięku produktów Apple

Mam classica 160 GB i nie zauwazam zadnych znieksztalcen. Slucham zwykle na 75%-80% glosnosci i naprawde nie ma problemu. Mysle, ze warto sprobowac na wlasnych plikach, nie skompresowanych bo przy takiej pojemnosci pamieci kompresja nie jest konieczna. Powinno byc przynajmniej dobrze. Bardzo wciagnalem sie w dzwiek ze sluchawkami Creative Aurvana i uwazam jest to nawet rodzaj kultowego dzwieku - bardzo przyjemny mimo pewnych ulomnosci. Duza przyjemnosc. Wlasnie jutro o 5:00 rano wybieram sie w dluga podroz i juz sie ciesze na mysl o obcowaniu z iPodem przez 20 godzin.

Jezeli cos zle uslyszales to chyba przykry zbieg okolicznosci. IPod moze dostarczyc sporo frajdy, wierz mi. A odniesienie na stacjonarnym sprzecie mam dobre.

pzdrw

soso

• 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.