Skocz do zawartości
IGNORED

Sieciówki- na chłopski umysł:)

Cocine

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym by w tym wątku pogrupować przewody sieciowe co z czym jak gra orza krótka charakterystyka poszczególnych kabli, czyli jasny, ciemny itd. Pozwoli to na lepsze zwracanie uwagi przy kompletowaniu okablowania- na co zwracać swoją uwagę.

Chyba tak u mnie tez sie chmurzy :-)

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Z moim modyfikowanym Technicsem SL-PS840 bardzo dobrze synergizuje fabryczny kabel dwużyłowy bez bolca z płaską wtyczką. Synergia jest nawet lepsza niż przed modyfikacją CDka. Niestety nie porównywałem z innymi kablami tego typu, a w kategorii do 10zł wybór mamy już spory.

Kable sieciowe mają sens do urządzeń o niskim poborze prądu.

Np. na moim wzmaku najlepiej gra kabelek fabryczny. Porównywałem z róznymi sieciówkami za sporą kasę i było gorzej, bezbarwnie, dźwięk odchudzony. Natomiast DACa zasilam dobrą sieciówką, a faktycznie kabel komputerowy jest w jego przypadku do d.

Zresztą ten fabryczny od wzmaka też jest o niebo lepszy niż komputerowy za 30 zł. Jak widać producenci nie dają w zestawach gównianych kabli, lecz ich dobór jest raczej przemyślany.

Cocine:

>Brak odwagi do konkretnych wpisów?

>:)

Wszyscy po prostu wiedzą, że wątek założyłeś wyłącznie po to, by próbować wcisnąć komuś kable własnej "produkcji". Zydelek, krętaczu żałosny - myślisz, że kogoś tu jeszcze nabierzesz?

-> Teo

To chyba nie zed. On by na starcie Tobie i mi bana dał :)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Nie interesuje mnie osobiście kto co i z czego produkuje tak samo jak twórczość X Y Z.

Tematem wątku ma być co z czym i cechy poszczególnych kabli.

W każdym wątku jest tylko bicie piany. Sądzę że najwyższy czas przejść do konkretów. Nie ma złotego środka ale znając cechy danego kabelka w łatwy sposób można poznać gdfzie go zaaplikować w swoim systemie. Czy nie zalezy wam na tej wiedzy?

Gość

(Konto usunięte)

Cocine

Zabawny jesteś, jest coś takiego jak cechy danego kabelka ? Chyba, że chodzi Ci o kolor i grubość :)

A jeśli Cię nie interesuje moja "twórczość", to po cholerę się udzielasz w moim wątku ?

XYZPawel, 26 Kwi 2008, 12:07

>Cocine

>

>Zabawny jesteś, jest coś takiego jak cechy danego kabelka ? Chyba, że chodzi Ci o kolor i grubość

>:)

>A jeśli Cię nie interesuje moja "twórczość", to po cholerę się udzielasz w moim wątku ?

_______________________________________________________________________________________________

Wyobraź sobie że kolor czy grubość to tylko dwie z wielu innych cech. Pod terminem cecha kryje się o wiele więcej.... niż byś sądził.

Gość

(Konto usunięte)

Cocine

>Pod terminem cecha kryje się o

>wiele więcej.... niż byś sądził.

Jesteś strasznie tajemniczy... Zdradź tą wiedzę tajemną: CO się kryje pod izolację kabelka ?!? audiofilski proszek i gaz szlachetny ? :)))

Paweł

W przeciwnieństwie do Ciebie odpowiem!

Nic szczególnie tajemniczego w sieciówkach się nie znajduje.

Te nazywane mianem the best wykonane są z czystego przewodnika, posiadają przeróżne wymyślne rodzaje geometrii, przekroje, sposoby izolacji i tłumienia wszelkich drgań itd. Nie ma tam nic z voo doo prócz włozonej pracy i pomysłowości. Wątpliwości nasuwają się wyłącznie z powodu braku naukowego uzasadnienia dlaczego to skręcenie takie a takie lub izolacja taka a taka daje taki a taki efekt słyszalny. Ot i cała tajemnica.

Zakładający ten wątek nie ma zielonego pojęcia o co w tej audiofili chodzi.Sieciówki mają to do siebie, że zachowują się różnie w zależności od konfiguraci sprzętu do którego zostały zastosowane.

Należałoby napisać, że sieciówka X w konfiguracji sprzętów Y,P,D zachowuje się tak i siak, co nie znaczy, że w innej konfiguracji zachowa się identycznie.Szukanie stałych cech sieciówek(i nie tylko sieciówek) w oderwaniu od konkretnej aplikacji jest moim zdaniem bez sensu.

Gość

(Konto usunięte)

Cocine

Słusznie piszesz, że brak naukowego uzasadnienia, czyli nie ma żadnego. To co ty piszesz, to jest VooDoo w postaci czystej, definicja VooDoo :))

Nikt kabli nie słyszy w ślepym teście, czyli brak jest *jakiegokolwiek* wpływu kabli na dźwięk.

A dlaczego każdy kabel *gra* inaczej na każdym sprzęcie ? To proste: bo on w ogóle nie gra, to czysta fantazja słuchających :)))

Paweł

a ja ciągle nie mogę zrozumieć jak kabelek zasilający może mieć wpływ na dźwięk, jeśli i tak jest go zaledwie metr a dalej w ścianie metry często aluminiowej instalacji...

przecież kablem płynie tylko 220 czy te 230V przy 50Hz a i tak całą moc oddaje trafo i kondesatory,

Kto technicznie wytłumaczy wpływ kabla na dźwięk?

Cocine, 26 Kwi 2008, 13:20

>To proszę przeczytaj dokładnie zanim zaczniej pisać.

>

>Czy rozumiesz w jakim celu chcę pogrupować????

>Jesli nie rozumiesz nadal to proszę nie pisz więcej!

Cici, Ty niestety nie rozumiesz czego chcesz dokonać i w tym właśnie jest sedno twojej niewiedzy. Tego nikomu jeszcze na tym forum i na żadnym innym nie udało się dokonać poprzez te wszystkie lata, no ale mamy tu chyba do czynienia z jakimś geniuszem, który w paru wpisach poda przepis jak wygrać w totka.

Takie grupowanie to psu na budę- zerowa wartość praktyczna, ale wierzę w Polaka bo...Polak wszystko potrafi:)

Pawelek a ty skończ wpisywać swoje bzdury gdzie popadnie gdyż takich rzekomych technicznych realistów było tu wielu, którzy po zakupie sprzętu z prawdziwego zdarzenia usłyszeli nagle o wiele więcej niż poprzednio.Po tylu latach rzekomego obcowania z sprzętem i muzyką powinieneś już dawno wiedzieć, że w zestawie nie ma elementów bardziej ważnych i nieważnych(kable!!). Każdy element toru by uzyskać nirwanę dźwiękową powinien być zrobiony z najwyższej klasy komponentów z zastosowaniem do tego odpowiedniego know how, a tego nikt tanio nie sprzeda bo to wymaga lata doświadczeń, gigantycznych nakładów.Mogę tylko zgodzić się co do jednego, że cena nie jest miernikiem jakości gdyż oszuści są wszędzie. Każdy komponent zestawu( w tym okablowanie) należy bardzo starannie sprawdzać w swoim zestawie i jeśli wnosi na tyle znaczące zmiany które sami słyszymy, to warto dać każdą cenę.Nie ma tu żadnego czarnoksięstwa, po prostu budżetówka na swoich jak ktoś już pisał boomboxach słyszy tylko połowę zarejestrowanych dźwięków z nośnika więc nie jest w stanie wychwycić jakichkolwiek zmian w dźwięku przy wymianie czegokolwiek w zestawie budżetowym.

Gość

(Konto usunięte)

Chochelko

Dlaczego mnie obrażasz ? CO jest bzdurą, z tego co piszę ? Udowodnij to. Spróbuję porozmawiać z Tobą merytorycznie, chociaż Tobie to nie wychodzi.

"sprzęt z prawdziwego zdarzenia" o jakim zdarzeniu piszesz ? Chodzi o kradzież ? ;) Jaki to jest ? Masz rację po tylu latach już wiem co jest ważne, a co zupełnie nie :))

Masz rację, że powinno się starannie sprawdzać każdy element, ale w ślepym teście. Albo można zawierzyć w inne ślepe testy.

Czy każdy musi wszystko sprawdzać ? Chyba nie. Czy przeżyłbyś upadek ze 100 metrów na beton ? Ty zapewne być odpowiedział: nie wiadomo, trzeba sprawdzić... Ja Ci powiem, spróbuj, ale nie przeżyjesz... Nie sprawdzałem, ale wiem, ciekawe, no nie ?

>Czy każdy musi wszystko sprawdzać ? Chyba nie. Czy przeżyłbyś upadek ze 100 metrów na beton ? Ty >zapewne być odpowiedział: nie wiadomo, trzeba sprawdzić... Ja Ci powiem, spróbuj, ale nie >przeżyjesz... Nie sprawdzałem, ale wiem, ciekawe, no nie ?

Sorry Pawelku ale twoje porównanie doświadczeń audiofilskich z upadkiem ze 100 metrów to jakaś gigantyczna błazenada i nie dziw się że gro forumowiczów traktuje ciebie jak błazna.

> giagi :

>a ja ciągle nie mogę zrozumieć jak kabelek zasilający może mieć wpływ na dźwięk, jeśli i tak jest go zaledwie metr a dalej w ścianie metry często aluminiowej instalacji...

chyba jedyny rosadny glos w dyskusji,

Tego nie ma co rozumieć lub nie :):)

Usłyszeć znaczy uwierzyć!!!

By tak sie stało system w którym ma się stosować wymyślne kable musi być przeźroczysty i transparentny. W źle skonfigurowanych systemach będzie to zwykła szarlataneria:)

Technicznie nikt Tobie nie wytłumaczy, ewentualnie pochwali się czystością miedzy czy innego tworzywa kolejnym miejscem po przecinku.

Kable mają taki wpływ jak powodzie w Ameryce Południowej na umierających z braku wody w innych zakątkach globu. Może lepiej wziąć pod uwage temperature pomieszczenia w ktorych dokonujemy odsłuchu, lub stan psychiczny w obecnej chwili? Magia przewodu jest taka,że jej nie ma.

A cieżko jest powiedzieć do ludu, że wydało się tysiąc i jego wielokrotności na przewod, miedziany zresztą, ktory poprawia tylko samopoczucie wiarą, że jest jednak lepiej.

Jeśli jest inaczej, to zapraszam na odsłuch, lub proszę o zaproszenie.

Powyższy wpis nawiązywał do wpisu giagi

giagi, 26 Kwi 2008, 14:19

>a ja ciągle nie mogę zrozumieć jak kabelek zasilający może mieć wpływ na dźwięk, jeśli i tak jest

>go zaledwie metr a dalej w ścianie metry często aluminiowej instalacji...

>przecież kablem płynie tylko 220 czy te 230V przy 50Hz a i tak całą moc oddaje trafo i kondesatory,

>

>Kto technicznie wytłumaczy wpływ kabla na dźwięk?

>DawideM, 26 Kwi 2008, 21:32

>Kable mają taki wpływ jak powodzie w Ameryce Południowej na umierających z braku wody w innych

>zakątkach globu.

No w końcu jakiś rozsądny;)

Podobnie jak napisałeś jest też pewnie z innymi sprawami:

- rodzaj stosowanych lamp nie ma wpływu na dźwięk w sprzęcie lampowym

- na finalny dźwięk nie ma np też wpływu to, kto wyprodukował kondensatory użyte w budowie sprzętu (byle pojemność była ta sama). To samo z rezystorami. Ten wpływ to chyba kolejne rozpowszechnione Voodoo;)

- nie ma wpływu to, jakie potencjometry są użyte w sprzęcie

itd, itd...

A na koniec na finalny dźwięk nie ma wpływu to czy ten reprodukowany jest np na zestawie Unitra+Altusy czy też na sprzęcie Krella z kolumnami za kilkanaście kzł.

A wszystko to nie ma znaczenia dla ... osoby niesłyszącej.

pozdrowienia

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.