Skocz do zawartości
IGNORED

dzwiek 5.1 na SPDIF?

marcin_biuro

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Posiadłem niedawno tuner satelitarny Ferguson 8900HD, do tego mam zestaw kolumn Jamo 606 + sub200, do tego wszystkiego TV Panasonica 42PV80, chciałbym uzyskać na w/w sprzecie dzwiek 5.1 (mam c+ wiec sporo programow nadaje dzwiek w 5.1)

Pytanie tylko jak to zrobic? Jak podlaczyc? Jakim kablem? Ponizej podaje złącza w poszczegolnych elementach:

1) TV - panasonic 42PV80 z:

- 3 wejsciami HDMI

- Component

- Audio-in (L+R)

- Audio-out (Cinch)

2) tuner - Ferguson 8900HD

- 1 HDMI

- Component (Y, Pb, Pr)

- 2x RCA (Cinch) analogowe audio (wyjscie sygnału audio-video - czerwona i biała wtyczka)

- RCA (Cinch) video - wyjscie kompozytowe sygnału video

- S/PDIF - cyfrowe optyczne wyjście audio

3) amplituner Pionieer VSX-417 - praktycznie wszystkie standartowe złącza poza HDMI

z tego co widac powyzej chyba tylko pozostaje podlaczyc tuner z ampli przez SPDIF, ale nigdy nie uzywalem takiego podlaczenia, nie wiem jak ono zadziala i czy dobrze? Czytalem ze warto kupic kabel SPDIF (tuner) --- coaxial (ampli) i tak podlaczyc, ale o opinie i wypowiedzi prosze wlasnie Was

Skoro tuner posiada tylko jeden standard wyjścia cyfrowego (optyczny), to właśnie takiego połączenia należy użyć (Pioneer jedno wejście optyczne też ma).

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

P.S. Tak swoją drogą, to skrót S/PDIF (SONY/Philips Digital Interface Format) odnosi się zarówno do złącz elektrycznych (RCA), jak i optycznych (Toslink).

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.