Skocz do zawartości
IGNORED

CD- Ciepła barwa POSZUKIWANY

Gość ata77

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ata77

(Konto usunięte)

Szukam "ciepłego CD" najlepiej SACD. Przyznam, że jezeli chodzi o ten temat jestem kompletnie "zielony". Zastanawiałm sie jak grają cd na lampach, ktos może sie podzielic opiniami? Prosze równiez o propozycje lagodnego i ciepłego brzmieniowo CD (Przestrzeń, klimat, Powietrze moze byc kosztem dokładności i przyyłumiac lekko gore. Dobry bas głeboki i kontrolowany)

Myślałem o czyms takim, Ktos to zna?

post-17238-100004449 1209197868_thumb.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/42049-cd-ciep%C5%82a-barwa-poszukiwany/

Polecam meridiana g8 nie dlatego że akurat go mam ale dlatego że to naprawde dobre cd grające ciepłym ,barwnym dzwiękiem bez utraty rozdzielczości.Sacd jest też ok. tylko płyt troche mało.

Gość ata77

(Konto usunięte)

meridian g8 niestety za drogi nie mam 15000 na cd. marantz ciekawy, szczegolnie z sygnatura KI i uzywka za ciekawe pieniądze. problem polega jednak na tym, ze zblizony brzmieniowo do denona a u mnie apli Denon jest w połączeniu z Opusami Wherfdale'a. Brakuje mi właśnie nutki ciepła i nizszego basu ale nie takiego jak np w produktach B&W serii 800 kontrolowanego niebotycznie ale bez duszy.Czy marantz bedzie dobry w tym połaczeniu? ktos ma doswiadczenie z odsłuchach. A co myslicie o sony np 555 es?

ata77, 26 Kwi 2008, 10:17

>Szukam "ciepłego CD" najlepiej SACD. Przyznam, że jezeli chodzi o ten temat jestem kompletnie

>"zielony".

w czym jesteś zielony?

ja też kiedyś myślałem o ciepłym dźwięku, ale okazało się, że ciepły dźwięk to nieporozumienie,

dźwięk musi być chłodny, szczegółowy i dynamiczny :-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Molibden

26 Kwi 2008, 11:57

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1211 / 4049 / 5

Po co od razu AN? Wystarczy inny który ma DAC bez oversamplingu lub można mu to wprowadzić. 1-bitowce więc odpadają w takim przypadku.

Molibden cenie Twoja wiedze ale znam przynajmniej kilka 1-bitowcow grajacych barwa i cieplo: Pioneer PD 71 Pioneer PD 73 Pioneer PD 75 Pioneer PD 95 Pioneer PD-S 901/PD 65 Yamaha CDX 1030/1050/1060 itp.

Nie przeczę, że nie są dobre - chodziło tylko o wprowadzenie takiego DACa w tryb pracy bez O-S co nie jest możliwe z jednobitowym układem. A sądzę, że NOS DACe tak właśnie grają (w tym AN).

Usher cd-100 lub cd-1. Ciepla srednica, silny bas, zero agresji w wysokich tonach, swietna rozdzielczosc (to nie to samo co przejrzystosc!) i piekny swing... Uzytkuje cd-100 od 4 lat i nie zamienilbym go na zaden inny :)

Budżet to 1500 czy 15.000zł ... bo po odpowiedziach widzę że obowiązuja dwie wersje.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość ata77

(Konto usunięte)

Szanuje twój poglad ale kompletnie sie z nim nie zgadzam. słuchacz to nie mikrofon pomiarowy a muzyka to nie czestotliwosci i aplitudy tylko małe formy które maja wzbudzac u ludzi emocje.

Gość ata77

(Konto usunięte)

A ja moja podtrzymuje naprawde warto posluchac Blue nota po to by sobie wyrobic samemu zdanie -napewno sie nie rozczarujesz.

Troche przekracza budzet ale jest nowy i z gwarancja.

robix

Tego Shanglinga miał chyba Ryszard_wpl, więc napisz do niego na PW to sie dowiesz jak gra.

Sam stawiał bym na coś z lampa w środku - jakiś Audio Note, DAC Audionemesis. Sprawdził bym również tego Blue Note'a i jeżeli znajdziesz - także Lectora 0.6 (tego włoskiego, nie polskiego !).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ostatnio zrobiłem manewr wymiany CD. Miałem wcześniej Linna Genki i wymieniłem go na Shanlinga CD300 poddanego lampizacji przez Pana Łukasza Fikusa (lampizator.eu). I w zależności jakie lampy 6SL7 się do Shanlinga wsadzi, gra ostro, ciepło - wedle życzenia. Jak są chińskie lub rosyjskie lampy - dźwięk jest bardziej szczegółowy, lotny itp. Jak stare Sylvanie z lat 50-tych to cieplej jest, więcej spójności mamy itp. Jak stoi na granicie, jest wyraźniejsza góra, precyzja itp. Jak na drewnianej desce - to góra łagodnieje, dźwięk się lekko "przymula" itd.

cortez71, 27 Kwi 2008, 07:32

>DAC Audionemesis nie ma lampy w środku...

Jest jak mówisz ... co nie zmienia faktu, że gra jakby miał.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.