Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o najlepszy setup zestawu

bartur

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,

Mam do Was pytanie z pogranicza STEREO i KD. Mam dosyć budżetowy zestaw Onkyo - DV-SP405 i TX-SR505. Gra mi to wszystko na zestawie Tannoy HTS-200. Pytanie moje do Państwa jest następujące:

Czy w przypadku takiej "klasy" elementów - będzie miało jakieś znaczenie, czy stereo puścimy po digital coaxialu (czyli słuchac muzyki w trybie DVD), czy też lepiej dodatkowo użyć stereo interkonektu 2 x chinch i podłączyć do wejścia CD? Pytam o to, ponieważ wyczytałem, że jeżeli DAC jest lepszy w odtwarzaczu to lepiej jest polegać na nim, niż na tym w ampli. Jak może być tutaj?

Druga sprawa - ustawiając "pure audio" w ampli, na kolumny idzie tylko L/P, bez sygnału subwoofera, co niestety w przypadku HTS200 nie jest szczęśliwym rozwiązaniem bo bardzo brakuje dołu. Ponieważ subwoofer oprócz dedykowanego wejścia z ampli ma również możliwe wejście z głośników L/P, pomyślałem że zapnę do tych zacisków wyjścia głośnikowego zestawu B z amplitunera i na czas odsłuchu muzyki będę "B" włączać, ewentualnie zmostkuję głośniki i sub na zaciskach "A". No i kwestia, czy to w ogóle może zagrać, i po wtóre jak subwoofer zareaguje na jednoczesne podpięcie gniazda sub-out i zacisków z kolumn L/P?

Czy wierzyć ustawieniom Audyssey, który po przejściu setupu wykrywa przednie głośniki i center jako "large" (!!) oraz ustawia crossover na 100Hz? Czy nie powinienem przestawić tego na "powszechnie zalecane" 80Hz, aby uniknąć rozmywania przestrzenności?

Pozdrawiam

BArtur

https://www.audiostereo.pl/topic/42060-pytanie-o-najlepszy-setup-zestawu/
Gość ata77

(Konto usunięte)

Jezeli chodzi o polaczenie zdecydowanie interkonekty. Przy tej konfiguracji sprzetowej raczej unikalbym pure audio. Jezeli lubisz en tryb to podepnij suba na pewno nie bedzie to ze szkoda dla odsłuchu.

No właśnie tak jak kolega LepP poradził w trybie stereo działają 2 fronty + subwoofer. Mam 605 i powiem ci że pomiędzy trybem pure audio a stereo az tak duzej różnicy nie ma wiec przy kawalkach ktorych brakuje mi basu po prostu przełączam na stereo i robię bass +4db (czasem +6dB) i treble +2dB i wtedy jest spoko ale generalnie w dobrze "ubasowionych" kawałkach używam pure audio.

>Czy wierzyć ustawieniom Audyssey, który po przejściu setupu wykrywa przednie głośniki i center jako

>"large" (!!) oraz ustawia crossover na 100Hz? Czy nie powinienem przestawić tego na "powszechnie

>zalecane" 80Hz, aby uniknąć rozmywania przestrzenności?

Obejrzałem specyfikację twoich głośników i na twoim miejscu nie dość, że nie obniżałbym progu 100Hz przyjętego przez Audyssey, ale nawet bym go zwiększył - do 120Hz jeżeli jest taka możliwość. Poza tym zmieniłbym ustawienia głośnika centralnego na "small".

Dlaczego? Twój centralny ma pasmo przenoszenia od 100Hz. To oznacza, że basem to on nie zagra. A już na pewno nie z zakresu 80Hz - 100Hz. Poza tym niski bas w kanale centralnym nie jest ważny (czyli w dialogach).

Z frontami jest niewiele lepiej - one mają pasmo przenoszenia od 80Hz. Dlatego odcięcie (crossover) powinno wg mnie być na minimum 120Hz. A z ciekawości sprawdziłbym również ustawienie 120Hz plus zmiana frontów na "small". Może to zagra lepiej.

A tak w ogóle to polecam zasadę "próba nie strzelba, nie wypali" - próbuj, zmieniaj i wybierz to co dla Ciebie najlepsze. A jak nie słyszysz różnicy to się nie przejmuj :-).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.