Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer DVR 555H-S

()))FPPfan))

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem zainteresowany kupnem nagrywarki z HDD gdyż często mnie nie ma w domu a niekiedy lecą ciekawe programy które szkoda przegapić.

W sumie kompletnie nie wiem co wybrać - nigdy nie miałem sprzętu takiego rodzaju.

W wielu miejscach polecają mi tego Pioneera DVR 555H-S

Specyfikacja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dvr555hs_main_large.jpg

Lecz to dla mnie sprzęt bardzo drogi muszę dokładnie przemyśleć jego zakup i chciałbym dowiedzieć kilka rzeczy na jego temat:

1. Czy nagrywarka umożliwia nagrywanie z TV także wprost na HDD czy tylko na DVD?

2. Jaki rodzaj sygnału TV akceptuje ? Czy tylko analogowy naziemny a jeśli tak czy nie stanie się bezużyteczna gdy w Polsce wejdzie TV cyfrowa ?

3. Jak jest z jakością nagrywanego materiału ? Czy po ustawieniu najlepszej jakości można odróżnić gołym okiem materiał nagrany od materiału lecącego na żywo ?

4. Czy nagrywarka jest cicha (bardzo ważne przy nagrywaniu nocnym - śpie w tym samym pokoju w którym mam TV)

5. Czy jest opcja ustawiania harmonogramu nagrywania w różnych dniach o różnych godzinach czy można zaprogramować tylko jedno nagrywanie na przód ?

6. Czy nagrywarka nagra zaprogramowany program mimo że TV jest wyłączony ? (Mój stary magnetowid Samsunga z wczesnych lat 90' to potrafił)

7. Jak można się dostać do danych nagranych na HDD ? Czy tylko nagrywając go na DVD wbudowanym DVD-RW czy można go posłać przez USB na kompa ?

8. Czy urządzenie ma możliwość flash'owania firmware'u ?

9. Czy jest możliwość ustawienia rodzaju i wielkości czcionki napisów w filmach ?

10. Czy sprzęt ma HDMI w wersji 1.3 i czy potrafi przesyłać pełnoprawne HD w 1080p ?

11. Czy sprzęt potrafi odtworzyć materiały zapisane w HD umieszczone na dysku twardym czy nie ma takiej możliwości (z płyt wiem że napewno nie bo nie ma obsługi HD-DVD i BD-DVD).

12. Czy Jest sprzęt który na obecne czasy jest lepszym wyborem od DVR 555H-S w tej klasie cenowej ?

Bardzo będę wdzięczny za odpowiedź na te pytania. Kompletnie nie wiem czy ten sprzęt kupić...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/42090-pioneer-dvr-555h-s/

Na razie zgłebiam od wczoraj LX60. Póki co odpowiem na to co udało mi sie juz odkryć.

Urządzenie ma bardzo duże mozliwości, ale jego obsługa nie jest szczególnie intuicyjna.

Z DVB-T sobie na razie nie zawracaj glowy, nie ma na razie nigdzie zapisane w jakim formacie wejdzie (MPEG2/4), pomijajac, ze na razie nia ma jakiegokolwke planu cyfryzacji ze strony rzadowej za wyjatkiem bicia piany na konferencjach. Zreszta nawet jak wejdzie nie bedziesz mogl zapisac obrazu w formacie HD, nie pozwalaja na to prawa autorskie.

Mam zapisane przez poprzedneigo wlasciciela jakies kilka filmow zgranych z C+, jakosc jest doskonala rowniez przy puszczeniu na projektor.

Nagrywarka lekko szumi, dla mnie nie jest to uciażliwe. Niemniej szxum wiatraka z tyłu lekko słychać.

Nagrywarka ma własną głowice, wiec bez problemu nagra obraz z niej mimo wylaczonego telewizora.

Zgrac z HDD mozesz jedynie na DVD, poki co nie znalazlem aby mozna bylo zgrac to na cokolwiek innego, szczerze mowiac nie widzialem na rynku nagrywarki nie opartej na pc-cie, ktora by to potrafila.

Urządzenie ma możliwośc flashowania firmware, polecam google :)

Napisy w DivX sa, jednak z bardzo mala czcionka. Poki co nie znalazlem sposobu aby to zmienic.

Nagrywarka nie zgra nic w HD, bo niby skad miala by taki content wziac ?

Ona jest SD, nie wgrasz na nia zadnego pliku DiVX, mozesz go tylko odtworzyc z wbudowanego napedu lub podlaczonej pamieci flash.

Inne zalety i wady:

+ dobra jakosc dżwieku z MP3, jak i wizji po component, supermarketowe chinskie DVD nawet sie do niej nie zblizaja.

+ fajna funkcjonalnosc jukeboxa, mozna zgrac wszystkie MP3 (rowniez z DVD) i odtwarzac je z wbudowanego dysku

- nieuzyteczne w Polsce EPG

- zgranie dwa razy tej samej plyty MP3 na dysk spowoduje powstanie jej tam w dwóch kopiach, nagrywarka nie sprawdza,czy nie wgrywasz tego samego dwa razy.

Na razie tyle, jak sie bardziej wgryze bedzie wiecej. Ilosc ustawien i mopzliwosci naprawde robi wrazenie, niestety przebrniecie przez nie definitywnie wymaga instrukcji :)

https://www.audiostereo.pl/topic/42090-pioneer-dvr-555h-s/#findComment-1082320
  • 2 tygodnie później...

Dzięki za odpowiedź.

Mam jeszcze jedno pytanko: cz tej nagrywarki mozna używać jako tunera TV z upscalerem 1080p ? Tzn. Oglądać poprzez niego standardowe TV z anteny upscalowane w locie do 1080p bez nagrywania go w danym momencie ?

https://www.audiostereo.pl/topic/42090-pioneer-dvr-555h-s/#findComment-1088386

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.