Skocz do zawartości
IGNORED

Co do rotela

michciusek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam kilka pytań

Czy do mojego zestawu ( rotel Ra940 i Rotel RCD-855) będzie pasować Dynaudio 42/50 a jak nie to jakie kolumny warto wziąść? A jeszcze mam pytanie czy nie ma czegoś tanszego co by miało przyjemny wokal i przestrzeń ( Nie chcę nówek typu kefQ1) Najlepiej starsze i trójdrożne np Canton. Sam się przekonuję na te dynaudio ale nie wiem czy to nie wyjdzie mnie za drogo.

Druga sprawa to kable :

a) Jaki interkonekt? nie za drogi bo jak widzę to zdania dotyczące "ważności" kabli i interkonektów są mocno podzielone, powiedzmy max 80zł

b) Jakie kable? Max 35zł zł za metr.

https://www.audiostereo.pl/topic/42186-co-do-rotela/

Kable za 10zł grają tak samo jak te za 60-80zł, a nawet 100zł. Jedyna różnica to taka, że te pierwsze są brzydsze.

Natomiast jakiś odczuwalny wzrost wartości sonicznej następuje po przekroczeniu 300-400 zł w przypadku IC.

Możesz też wypróbować ostatnią rewelację w świecie audiofilskim czyli Belkina Synapse za 150 zł z alledrogo.

Podobno kasuje wszystkie konekty do 10 kzł. Ja go nie słuchałam, więc nie mogę tego potwierdzić.

https://www.audiostereo.pl/topic/42186-co-do-rotela/#findComment-1081732

Chciałbym zanegować to, co pisze szanowny Rolandsinger. Jako poparcie przedstawiam 2 przewody IC, które osobiście sprawdziłem i wg mnie jest między nimi OGROMNA różnica brzmieniowa, oczywiście na korzyść droższego

1)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2)

Ukryta Zawartość

także polecam Klotz'a LaGrange z całą odpowiedzialnością, nie jest drogi a kasuje duuużo droższe kabelki (jak np. Audionova Aurora, która u mnie się nie popisała ani w ząb)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

https://www.audiostereo.pl/topic/42186-co-do-rotela/#findComment-1081740

pozwole sobie nie zgodzic sie z przedmowcami. niektore kabelki naprawde pomagaja muzyce, jej przejrzystosci i kulturze. akurat nie zaliczylbym do tego grona cooperheada firmy audioquest. jesli juz AQ z metra, szukaj zdecydowanie okazji na diamondback ale najlepiej corala [niestety to starsze serie i nie wiem jaka jest ich dostepnosc]. zaznaczam, sugeruje wylacznie to co sam mialem okazje poznac i osluchac. cooperherad nie rozni sie wiele od zwyklego miedziaka... no moze ma lepszy basik... o klotzu LaGrange nie chce sie wypowiadac albowiem nie znam, znam inny przewod klotza i na pewno odradzalbym jako IC. za interkoniem w cenie 80 zl. chyba nie warto sie rozgladac. jesli juz chcesz bawic sie w samorobke wez zdec goertza micro purle [ok 150 zl m/b] to dosc malo znany i malo ceniony kabelek. daje powietrza i detalu nie wiem czy nie wiecej anizeli XLO ultra 1 za 750 zl. sam porwonywalem w czasach gdy mialem ku temu odpowiedni wzmaczek, na ktorym nauczylem sie wielu rzeczy o kablach a nawet ich konfekcji. oczywiscie najlepiej byloby zdobyc takiego goertza konfekcjonowanego firmowo. ale to juz wydatek ponad 300 zl. glosnikowe AQ sa bdzo udane, chocby type 6+. ale nie przenosi najczysciej wysokich czestotliwosci. tansze AQ glosnikowe sa dosc jasne i jak w przypadku type 2 wprowadzaja krzykliwy balagan. zgadzam sie z forumowiczami ktorzy traktuja kable na rowni z pozostalymi elementami sys. warto szukac i warto sprawdzac choc wiem ze to niemale kwoty. QEDy moga byc dosc ostre i metaliczne. wszystko zalezy do czego sie zmierza badz co sie chce w sys lekko zmodyfikowac. za 35 zl za metr bdzo sympatycznym przewodem jest XLO er 14. piekny 'zamsz' ladna mocna srednica. moze i ogranicza troche powietrze i glebie ale... nadrabia przyjemnoscia sluchania... wszystko jednak zalezy od czulosci komlumn na kable w sys.

https://www.audiostereo.pl/topic/42186-co-do-rotela/#findComment-1081763

...jeśli naprawdę interesujesz sie muzyką i chcesz cieszyć się nienagannym jej odzwierciedleniem odpuść sobie chłopie kable.Dołóż pieniążki do kolumn.Z takim rotelem to na pewno polecam eposy.Sa nawet na allegro,rzadko się zdążają na rynku wtórnym więc łap okazje.Wracając do kabli - jak się dorobisz lepszego sprzętu powiedzmy za kilkadziesiąt tysięcy to zaczniesz się bawić kablami.

pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/42186-co-do-rotela/#findComment-1081769

Nie wiem jak grają Twoje Rotele, wiem jak grają moje, dynamicznie, twardo i sucho. Do takiego sprzętu tylko jakieś miękkie, barwne kolumny, zwłaszcza jak mają grać wokale. Na pierwszym miejscu Dynaudio, dalej może Vienny Acoustic. Nie wiem jaką ten Twój Rotel ma wydajność ale coś czuję że dla Audience 50 będzie za słaby, dlatego polecę Audience 40/42. Napisz jeszcze w jakim pokoju to ma grać, bo 40/42 są do małych pomieszczeń.

I love the sound of crashing guitars

https://www.audiostereo.pl/topic/42186-co-do-rotela/#findComment-1081774

Dynaudio Audience 42 , mozesz tez sprobowac Magnat Quantum 903 na ebay'u w cenie 400 euro + ok 25 za przesylke.

Glosnikowe

Ukryta Zawartość

IC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

https://www.audiostereo.pl/topic/42186-co-do-rotela/#findComment-1081833

Hmmmmmm...Czy Klotz LaGrange zwęża scenę?!? Nie powiedziałbym. W moim zestawie primare20 i focal chorus 807v stereofonia i scena muzyczna jest wspaniała (przynajmniej tak dla mnie - amatora się wydaje...) Uważam, że o wiele więcej w tym przypadku zależy od sprzętu a przede wszystkim od jego ustawienia i akustyki pomieszczenia niż od kabli. Jeszcze raz: polecam Lagrange i wcale nie uważam, że jest przereklamowany, poczytajcie opinie pana claroquesi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

https://www.audiostereo.pl/topic/42186-co-do-rotela/#findComment-1082148
  • 1 miesiąc później...

W swoim zestawie PM-75, PD-7300, B&W 603 S3 z kabelkami AQ Rocket 33 "przerobiłem" IC Klotz'a LaGrange oraz AQ Copperhead. O wile lepszym dźwiękiem mógł się poszczycić AQ. Pięknie kontrolowany bas, śiwetny środek i góra. Pierwsza płyta Pearl Jam-u "Ten" zabrzmaiła niezwykle dynamicznie i świeżo. W przypadku Klotz'a nie było już tej dynamiki i tej szczegółowości. Więc osobiście uważam, że IC AQ Copperhead jest super kabelkiem w przystępnej cenie i jest wart tych pieniędzy.

https://www.audiostereo.pl/topic/42186-co-do-rotela/#findComment-1115472

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.