Skocz do zawartości
IGNORED

Recenzja kabla głoś. ELTRIM YDYP 2x1,5mm

Andy777

Rekomendowane odpowiedzi

Recenzja kabla głośnikowego ELTRIM YDYP 2x1,5mm2 300/500V

Wygląd: bardzo estetyczny biały plastik z wierzchu, eleganckie brązowe i niebieskie koszulki w środku

Konstrukcja: dwie równoległe żyły miedziane średnicy ok. 1mm, każda izolowana, oddalone od siebie na ok. 3mm.

Długość: dwa jednakowe odcinki 3 mb.

Cena: 1.7zł/m z metra, 12zł bulk 10mb

Zestaw odsłuchowy: jak u mnie, wzmak - JVC

Materiał odsłuchowy: najlepszy posiadany

Recenzenci: kolega dartman i ja

Brzmienie (w skrócie): bardzo dobra równowaga tonalna, z lekkim przyciemnieniem; bas - doskonale kontrolowany, chociaż mógłby być ciut obfitszy, i po dodaniu drugiej pary zapewne tak będzie (mały przekrój), ale to już kolejny wydatek; średnica - bez zastrzeżeń (chociaż tu mamy z kol. dartmanem drobną różnicę zdań - dot. przełomu średnicy i góry), pełna przezroczystość, kabelek prawie nic od siebie nie dodaje; góra - lekkie przyciemnienie, ale nie zamulenie, soczysta, może ciut cofnięta.

Nasza rekomendacja: do systemów średniej klasy (jak mój) nic lepszego nie potrzeba.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zwykły kabel do lampki ("lampki")

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

gelson, 2 Maj 2008, 21:32

>Zwykły kabel do lampki ("lampki")

YDYp - to jest drut a nie linka i w dodatku podtynkowy. Bardzo dobrze nadaje się do prowadzenia przewodów do oświetlenia wnętrz :)

skow29, 2 Maj 2008, 23:54

>na początku powinno byc "recenzja kabla podtynkowego w zastosowaniu....." a nie "recenzja kabla

>głośnikowego"

jak go kupowałem, nie myślałem o tynkowaniu

>skow29, 2 Maj 2008, 23:54

>na początku powinno byc "recenzja kabla podtynkowego w zastosowaniu....." a nie "recenzja kabla

>głośnikowego"

chyba trafiłeś do niewłaściwego Forum. My piszemy o hifi audio a czasami nawet o highend audio.

Tu nawet nie ma zakładki "budowlanka"... ale zawsze możesz poprosić Redakcję ...

Andy777, 2 Maj 2008, 18:53

>Recenzja kabla głośnikowego ELTRIM YDYP 2x1,5mm2 300/500V

Czy tam gdzie kupiłeś kabelek mają demówki na wypożyczenie, oprócz kaucji jest naliczana opłata za wypożyczenie kabla do domu?

->dartman, 3 Maj 2008, 19:47

>>skow29, 2 Maj 2008, 23:54

>

>>na początku powinno byc "recenzja kabla podtynkowego w zastosowaniu....." a nie "recenzja kabla

>>głośnikowego"

>

>chyba trafiłeś do niewłaściwego Forum. My piszemy o hifi audio a czasami nawet o highend audio.

>

>Tu nawet nie ma zakładki "budowlanka"... ale zawsze możesz poprosić Redakcję ...

Chyba jednak to Ty trafiłes nie do tego forum co trzeba - to jest zwykly kabel podtynkowy 1.5 kwadrat wiec mówiąc "My piszemy o hifi audio a czasami nawet o highend audio" śmieszny jesteś

>skow29, 3 Maj 2008, 20:39

Co masz na myśli pisząc "to jest zwykły kabel podtynkowy"? Nie rozumiem tego sformułowania. Recenzja nie dotyczy tynków czy czegoś takiego tylko kabla głoś. ELTRIM YDYP 2x1,5mm, w której z resztą brałem udział. Czy słuchałeś kabel głoś. ELTRIM YDYP 2x1,5mm i czy ew. możesz podzielić się swoimi odczuciami?

hmm a dlaczego uważasz, że jestem śmieszny? To tak przy okazji.

mam na myśli to, że kabel ELTRIM YDYP 2x1,5mm nie jest kablem głośnikowym tylko zwykłym kablem podtynkowym - takim jak w domu wykonuje sie instalacje - 1,5mm czyli przeważnie instalacje do światła

dlatego napisałem że nie jest to recenzja kabka głośnikowego

poczytaj tu:

Ukryta Zawartość

zastosowanie:

Przewody przeznaczone są do układania na stałe w urządzeniach elektroenergetycznych, w pomieszczeniach suchych i wilgotnych na tynku i pod tynkiem oraz do układania na stałe w urządzeniach elektroenergetycznych.

Ukryta Zawartość

-> Andy777

myślisz że najważniejsze jest to ile sie wyda na kabel?

myslę że kolega sprzeda Ci chętnie 2 kawałki kabla ELTRIM za 20kzł - będziesz bardziej zadowolony bo będzie droższy niż ten obecny w systemie

skow29,

z Twoich wpisów widać, że nic z tego nie rozumiesz, szkoda, w takim razie proszę nie zaśmiecaj mi wątku, ok? jak masz coś więcej do powiedzenia o kablach elektrycznych, załóż łaskawie swój własny temat, jasne?

skow29, 3 Maj 2008, 21:44

>mam na myśli to, że kabel ELTRIM YDYP 2x1,5mm nie jest kablem głośnikowym tylko zwykłym kablem

>podtynkowym - takim jak w domu wykonuje sie instalacje - 1,5mm czyli przeważnie instalacje do

>światła

>dlatego napisałem że nie jest to recenzja kabka głośnikowego

a jaka jest różnica techniczna pomiędzy kablem energetycznym a głośnikowym?

>josef,

>a jaka jest różnica techniczna pomiędzy kablem energetycznym a głośnikowym?

Podłącz sobie urządzenie pobierające z sieci 1,5kW pod głośnikowy 1,2mm2 i czekaj na fajerwerki. Potem sprawdź jak zachowa się przewód energetyczny - a może w odwrotnej kolejności żeby nie było ofiar :)

niniejszy wpis tyczy sie ww recenzji i jest komentarzem pewnej miłej kobiety..

-"jak on pięknie o kablu pisze, ciekawe co by napisał o swoim............ uff nie będę o tym myśleć"

bez komentarza

marivs, 3 Maj 2008, 22:36

>>josef,

>>a jaka jest różnica techniczna pomiędzy kablem energetycznym a głośnikowym?

>

>Podłącz sobie urządzenie pobierające z sieci 1,5kW pod głośnikowy 1,2mm2 i czekaj na fajerwerki.

>Potem sprawdź jak zachowa się przewód energetyczny - a może w odwrotnej kolejności żeby nie było

>ofiar :)

zobacz jaki przekrój ma typowy kabel głośnikowy -> 2.5mm2 to raz, dwa, że właśnie większość energetycznych np. od czajnika, farelki ma przekroje ~1mm2 i jakoś pożarów od tego nie ma, poniemaju?

marivs, 3 Maj 2008, 22:36

>>josef,

>>a jaka jest różnica techniczna pomiędzy kablem energetycznym a głośnikowym?

>

>Podłącz sobie urządzenie pobierające z sieci 1,5kW pod głośnikowy 1,2mm2 i czekaj na fajerwerki.

>Potem sprawdź jak zachowa się przewód energetyczny - a może w odwrotnej kolejności żeby nie było

>ofiar :)

zobacz jaki przekrój ma typowy kabel głośnikowy -> 2.5mm2 to raz, dwa, że właśnie większość energetycznych np. od czajnika, farelki ma przekroje ~1mm2 i jakoś pożarów od tego nie ma, poniemaju?

>josef,

Odpowiem Tobie w ten sposób: w swoim życiu już kilka instalacji elektrycznych, począwszy od listwy bezpiecznikowej na gniazdkach i przełącznikach kończąc, w budynkach popełniłem ale typowego głośnikowego przewodu nawet o przekroju 4mm2 na oświetlenie to bym nie zamontował. I tutaj nie chodzi nawet o możliwości przesyłania dużych prądów ale o powłoki izolacyjne. Za to, taki przewód świetnie nadaje się chociażby na oświetlenie punktowe w zasilaniu 12/24V za transformatorem - typowe halogeny powieszone na linkach (przew. głośnikowym)

>marivs, 3 Maj 2008, 22:36

musisz jeszcze trochę lekcji odrobić... mój wzmak w spoczynku pobiera 300W, w okresie wytężonej pracy 1kW. Kabel zasilający ma 1mm2 (jak nie mniej). Póki co dymu nie czuję...

Ale wracając do wątku, czy myślisz, że ww kabel głoś. ELTRIM YDYP 2x1,5mm nie sprawdziłby się w Twoim systemie? Jeżeli tak to dlaczego ?

wkamil, 3 Maj 2008, 23:16

>Nie jestem elektrykiem, ale czy nie ma tutaj istotnego znaczenia wlasciwa izolacja? W glosnikowych

>bywa czesto fantazyjna (czy bylaby nalezycie skuteczna dla duzych pradow?).

ja mówię o kablach zrobionych wg norm - czytaj profesjonalnie a nie voodoo audiofilskich drutach kręconych w piwnicy - np. Cordial dla swoich głośnikowych podaje 2kV

jedyne czego można by się bać to w przypadku kabli bez zewnętrznej otoczki z PCV to uszkodzenie mechaniczne

dartman, 3 Maj 2008, 23:28

>>marivs, 3 Maj 2008, 22:36

>

>musisz jeszcze trochę lekcji odrobić...

Niestety skończyłem elektryk i takie mam spaczenie, że głośnikowych jako zasilające w ściany nie montuję.

mój wzmak w spoczynku pobiera 300W, w okresie wytężonej

>pracy 1kW. Kabel zasilający ma 1mm2 (jak nie mniej). Póki co dymu nie czuję...

pracy ciągłej z maksymalnym i stałym obciążeniem np. 8 ohm czy chwilowej?

>Ale wracając do wątku, czy myślisz, że ww kabel głoś. ELTRIM YDYP 2x1,5mm nie sprawdziłby się w

>Twoim systemie? Jeżeli tak to dlaczego ?

zbyt sztywny, chociaż w wolnej chwili może sprawdzę działanie przewodu 2x1mm2 bo jeszcze mi został z ostatniej instalacji ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.