Skocz do zawartości
IGNORED

pęknięta płytka drukowana

doma19333

Rekomendowane odpowiedzi

chcialem wrzucic zdjecie ale moja malpka nie ma opcji makro i nic nie widac - płytka jest przełamana tak mniej więcej do 1/4 dlugosci - po jednej stronie trzy ścieżki i po spodniej też pewnie kilka będzie - czy da się to normalnie polutować, kabelkami trzba przechodzić przez przełamanie na 2 stronę a może jakieś jeszcze inne znacie sposoby?

zrób ostre foto w max rozdzielczości i wytnij odpowiedni kawałek

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Płytke od góry kleisz jakims poxipolem lub distalem żeby nie latała , jak sie da to troche zedzrzec papierem sciernym , a ścieżki zdzierasz soldermaske (tą zieloną przeważnie farbe)do żywej miedzi ale z umiarem nożykiem do tapet albo papierkiem sciernym w zależności od ścieżki tak od 5mm do 10mm w każdą stronę od pekniecia, dajesz drucik ew. druciki w zależności od grubości scierzki z jakiegoś kabla i lutujesz , dobrze mieć kalafonie albo jakies pasty do lutowania. ale i dobra cyną sobie poradzisz , zarzuć zdjęcie bo to co napisałem to tylko ogólna metoda a peknięcia są różne :)

Ja zamiast kleić to czymkolwiek; wzmocniłbym paskami blachy np ocynkowanej. Wycinasz paski, tniesz na rozmiar, otwory 3mm na końcach, tak samo wiercisz na płytce drukowanej i skręcasz...

a jakby nie kleić wogóle tylko kablami poprowadzić ścieżki bezpośrednio od łączonych przez ścieżki elementów? tak próbuje robic ale sprzęt jak nie działał tak nie działa. Musze zajrzeć na drugą stronę płytki - i tu moje pytanie: jak wyjąć płytę ze wzmaka - trzeba odlutowywać wszyskie czincze , tranzystory odkręcać od radiotora ,czy radiator odkręcić od obudowy i utrzyma się na tranzystorach?

Wiem że jestem kompletnie zielony ,ale zrozumcie iż naprawa w serwisie przekroczyłaby wartość sprzętu.

jezeli jestes laikiem w tej dziedzinie połącz sciezki jak napisałem , łaczeniem od punktu do punktu istnieje mozliwość ze cos przeoczyłeś i byc moze dlatego nie dziala , pozatym posprawdzaj elementy w poblizu peknięcia , wydaje mi sie tez ze pekniecie tez powstalo po jakims np. upadku dlatego tez nie mozna wykluczyć iz same pekniecie jest przyczyna , musisz obadac tak na prawde caly sprzęt, niestety jesli Ci zalezy musisz zrobic to dokladnie i starannie , klejenie ma na celu ociążenie lutów od trzymania ze sobą peknietych czesci plytek , zrob to na koncu , najpierw polutuji sprawdz reszte , wrzuć zdjecia.... to duzo pomoże

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.