Skocz do zawartości
IGNORED

Opinia Paradigm Monitor 3 .v2

marcin1982

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Bardzo interesujące kolumny podstawkowe, wyróżnia je dobra efektywność i dynamika, spore możliwości w zakresie niższego basu. Seria Monitor należy do ciekawszych kolumn jakie słuchałem, zarówno do muzyki jak i filmu. In minus - niezbyt ładna forma, stosunkowo duże wymiary, wymagają na prawdę solidnych podstawek.

dzieki widze ze potwierdzaja sie opinie jakie uslyszalem rowniez na innych forach :)

podstawki mam jednak nie az takie masywne zobaczymy jak sie beda sprawowaly ewentulnie kupie nowe a tamte sprzedam

WŁASNIE MI PRZESZLY KOŁO NOSA WRRRRRRRRR ale jestem zly takie ladne byly na allegro

ktos mnie w paru sekundach pyknoł dałem ogłoszenie w ogloszeniach ze jestem zainteresowany tymi monitorami ! ale jesli ktos ma takie na pozbycie chetnie kupie

A ja daaaawno temu miałem osobiście monitorki pierwszą serię. Na początku mi się podobały, ale im dłużej ich słuchałem tym większy dyskomfort i niedosyt odczuwałem na średnicy, na która na początku nie zwracałem uwagi, zaślepiony efektownym basikiem i soprankami, ale potem nabrałem "osłuchu" i stwierdziłem, że tam grają głośniki skrajami pasma z wyciętą nijaką średnicą, zapiaszczonymi wysokimi i podbitym basem. Kwestia posłuchania paru innych dobrych kolumn i już wiemy, czym paradigm próbuje kupić klientów:)

Nie są złe, ale jeśli ktoś docenia już na swoim etapie "rozwoju" audio średnicę to będzie to chybiony zakup.

a jak sie maja siesty monitory do takich np paradigmow? mam cetralke siesty i zadowolony jestem z nich ale jak sie nadaja do filmu takie siesty? sat na sourundy? miales moze doczynienia z tym dzwiekiem? warte sa te kolumny uwagi?

Na satelitki są lepszym wyborem niż paradigm. W siestach woofer gra bardzo równo i klasowo, słuchałem ich w salonie audio i zrobiły na mnie wrażenie wyrównaniem, kontrolą i szybkością. Jedynie tweeter mógłby być wyższych lotów.

Mam w domu 3v.1 i muszę przyznać, że za 800-1000 zł trudno znaleźć lepsze kolumny, pod warunkiem że lubimy słuchać głośno. Te skrzynki rozpędzają się ze wmakiem Marantza PM 7000 z gałką potencjometru na godz. 10-tej . Przy niższych poziomach głosności dźwięk jest dość nieciekawy, z jakby smutną średnicą. Pokój w którym słucham ma 22 m2. Odtwarzacz także Marantz 6000.

na przod lubie miec duze podlogowe potwory a technics sbm500 wlasnie do takich naleza ! i takie mam na tylach mam takie pierdziawki sb-afc250 technicsy typowe pod kino domowe nie mialem wiecej funduszy na zakup lepszego sprzetu jak kupowalel klocka yamahy plazme itd itp ! a ze jestem zwolennikiem sprzetu z drugich rak takze nie mam nic przeciwko uzywanym kolumnom:)

i chce mie porzadne glosniki na tylach osobiscie kupilem nowa centralke siesty tonsila i bardzo dobrze sie spisuje dosc mocna kolumna radzi sobie jak dam galke na duzą glosnaosc dlatego pytam sie tez o siesty a miedzy innymi paradigmy 3 i jb ti1000

:)

z ze jestem amator zaden znawca takze tu sie wielu rzeczy dowiaduje:) i oto chodzi

sorki ale akurat tannoy mi nie odpowiada poprostu nei chce ich:) na tyl

jesli ktos zna jeszze te siesty moze cos o nich powiedziec to prosze bardzo

A KONRADSKALA? MOZE CHCESZ ODPSRZEDAC TE V1?:))) pytam serio

Marcin, na razie nie bo są i... nie są do końca moje. Mój dobry kolega zostawił mi na czas remontu i tak stoją z pół roku. Zostawił mi w rozliczeniu, ale do końca remontu nie mogę ich się pozbyć. Obiecałem.

Jeśli masz na centralce sieste, to najlepiej wiesz czy Ci to pasuje. No chyba, że jesteś miłośnikiem ponadprzeciętnych wrażeń podczas oglądania filmów, to właduj tam wtedy jbl lub paradigm :))

Paradigm rozpędzają sie grając troszkę głośniej, jbl ma to do siebie, że chyba są bardzo skuteczne, bo pamiętam, że pierwsze co się rzuciło w uszy to to że grały po cichu dobrze-słychać było każdy szczegół, to może być szczególnie efektowne przy filmach, gdzie czasem ciche szczegóły uchodzą nieusłyszane,a tworzą atmosferę.

Ja i tak bym wybrał tanojki na tyły :))

na tyły do filmów BEZ SENSU jest ładować duże monitory bo i tak nie wykorzystasz ich pasma basowego, praktycznie cały czas surroundy tworzą tylko tło w zakresie średnio-wysokotonowym, bas praktycznie nigdy się nie odzywa - kupisz takie wielkie krowy i będziesz tylko żałował straconej kasy

polecam poszukać kolumn dipolowych (jedna kolumna ma 2 głośniki grające w przeciwne strony), w filmach spiszą się znacznie lepiej od zwykłych kolumn (fajna przestrzenność)

haha wlasnie lubie jak dobrze kopnie w kinie ogladam glosno :) nie tylko basem ale i srednica! a wlasnie dobrze ze mi o dipolach przypomnial kolega zaraz sobie w goglach poczytam jakie marki sie w tym specjalizuja bo chyba nie wszystkie? malo sie spotykam czy to na ebay czy na allegro z dipolami !

KOLEGA TAK POLECA TANNOY ?

JAKI DOKLADNIE TO MODEL ? M2 CZY M1?

MOWISZ ZE MAJA TAKIEGO KOPA TE TANNOYKI?

• 2 tygodnie później...
Gość Przemski

(Konto usunięte)

Monitor 3 jako tylne głośniki o ile nie mamy wymagań co do dużego ciśnienia akustycznego, np wymuszonych przez dużych rozmiarów pomieszczenie, będą się marnować. Nie chodzi tu jedynie o treść przekazywaną przez tylne kanały ale możliwości budżetowego amplitunera.

Może Mini Minitor, albo Atom Monitor z nowej serii v5 za 890 zł; ewentualnie z drugiej ręki polować np na model TITAN ze starej serii Performance.

Siesty słuchałem w wersji podłogowej i bardzo przyjemne mi się wydawały, w skrócie naturalne, przekonywujące brzmienie - na to patrzę najbardziej; przestrzeń i brak słyszalnych większych ograniczeń fizycznych, najlepsze kolumny ze znaczkiem TONSIL jakie słyszałem.

Do propozycji dodam JAMO S602, bardzo atrakcyjne cenowo, bardzo ładnie wykonane.

rxv2700 nie jest takim sobie budzetowym ampli nowy kosztowal ponad 5 tysiecy dzisiaj ceny oscyluja sie w granica 3,5 tysiaca:) jak na 2 latka to nie jest budzetowa cena no chyba ze porownujesz

z najwyzszym modelem wzmacniaczem wielokanalowym ktory kosztuje 15 tysiecy:)

swoja droga ta moja yamaha to mocna maszyna i bez problemu napedzi te monitory :)osobiscie testowalem paradigm 9v5 bo chcialem takei sobie zakupic :) na przody a moje sbm500 dac na stereo !

w osobnym pokoju ale gdy uslyszalem dzwiek z tych pudel to mnie cofło i zaczolem sie zastanawiam ile w dzisiejszych czasach trzeba wydac pieniedzy zeby dzwiek byl w miare rozsadny porownywalny do moich malo popularnych technicsow

przypuszczam ze 5 tysiecy skoro kolumny za 3 jak paradigm 9v5 to totalna porazka nadodatek obudowa z plyty wiorowej tandetnie wykonana załamka totalna jak juz wczesniej wspomnialem tanei siesty lepszym dzwiekiem zagraly jak te paradigmy nie wiem moze po 2 ,3 miesiacach intensywnego grania po wygrzaniu dzwiek sie poprawia !

marcin1982

Powiedz mi od kiedy to mdf do budowy obódów jest lepszy od płty wiórowej albo sklejki?? to po pierwsze .

Po drugie ,nie chce się czepiać ale głosniki za 3 tysie tak graja obecnie ,a sbm500 po prostu maskuje błedy i wypaczenia Yamaszki .Więc co tu porównywać ,każde głośniki z lepszą górą i szybszym basem będa na tej Y grac krzykliwie ,no chyba ze sie to zamuli kabelkami .

co do mdf roznica jest taka ze struktura jest zwarta i nie wprowadza rezonansów wlasnych co znacznie wplywa na jakos dzwieku

oczywiscie plyta mdf nie dorasta do piet ! kolumnom wykonanym z litego drewna ktore te sa rzadkie i cholernie drogie

no a sklejka płyta wiórowa to jak wiadomo sieczka :)wykorzystywana do budowy tandety jak paradigm 9v5 ktora po paru latach zacznie sie poprostu kruszyc :)

Te Technicsy SB M 500 mają koszmarną skuteczność, poza tym jakieś labirynty w środku i chyba Krell może by je jakoś ruszył :))), ogólnie bardzo zmulone, pozbawione dynamiki i blasku, ale niektórzy tak lubią :) W środku wykonanie - porażka, plstikowe ścianki, malutkie magnesy głośników..... z zewnątrz wyglądają solidnie, ale każde wspólczesne kolumny za 3 tysiaki roznoszą je w proch, choćnby nie wiem jak badziewnie były wykonane :))

nastepny znawca:) kolumn koles wlasnie w tym sęk ze sbm500 czy 800 sa trudne do napedzenia !

ale juz przy porzadnym wzmacniaczu te paradigmy to syf tyle ci moge powiedziec sbm500 ruszaja sie przy wzmaku sony es 870 770 sprawdzone ! w zyciu bym nie zamienil moich technicsow na te badziewne chiny paradigm 9v5 jesli nei slyszales dzwieku z sbm500 z poteznym wzmakiem to sie nie wypowiadaj ! bo wlasnie zdaje mi sie ze sluchales takie sbm 500 z jakims jamnikiem lub kasprzakiem wtedy zgodze sie graja gorzej jak kartony ! jesli by te kolumny nic nie potrafily to nei trzymal bym ich w domu ! a wiara na allegro by sie ich pozbywala w cholere ! jednak sa trudno dostepne !a jak juz sa czy to na ebay czy na naszym allegro to sa sprzedane w mig ! osobiscie mialem sbm800

te kolumny to potwor swoja droga wiem jak sa zbudowane sbm500 co ciekawe brzmia pieknie

jestes wielki znawca technicow ale gdy zadalem zapytanie na temat sb-ex kolumny technicsa umieles odpowiedzie ze sa ciezkie do napedzenia ! taki z ciebei znawca

Nawet je rozkręcaliśmy z kumplem, więc akurat ten model jest mi znany :))) Słuchałem na jakimś najwyższym Kenwoodzie 9050 czy jakoś tak, nawet je ruszał :))) Nie unoś się tak, najważniejsze, że podobaja się posiadaczowi :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - chodzą po 800,00 zł :))), a mało ich do kupienia, bo mało kto je kupił dawno, dawno temu :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.