Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CA 740 - 840 ustawienia ?

ciupaga

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Zapewne wszyscy właściciele Azur-ów 740 i 840 wiedzą, że nasze odtwarzacze mają kilka "bajerów". Interesuje mnie, jak macie skonfigurowany odtwarzacz dla opcji CD Playback (standardowe odtwarzanie płyt CD)

1. Digital Out Sample Freq (48/96/192) Khz ?

2. Digital Out Word Width (16/20/24) Bits ?

3. Digital Out Dither (On/Off) ?

Czy opcje ustawiacie na stałe, czy zmieniacie - no właśnie w jakich sytuacjach.

Witek

https://www.audiostereo.pl/topic/42275-odtwarzacz-ca-740-840-ustawienia/

To chyba dotyczy wyjścia cyfrowego z cambriga? przynajmniej takie wnioski z tego co piszesz można wyciagnąć. A chyba nikt nie kupił tak drogiego odtwarzacza aby działał on jako transport... zważywszy, ze prfesjonalnym transportem nie jest. Ale to moje domysły bo na oczy nie widziałem tego cambriga.

>ciupaga

>..czyżby przyznanie się do posiadania Cambridge 740 lub 840 na forum było mówiąc delikatnie

>"niepoważne". Panowie (i Panie) zadałem proste pytanie.

Skąd taki pomysł ? Posiadanie CA to żadna hańba, a że są w tej cenie lepsze urządzenia to nie ulega kwestii. Prawdopodobnie z tego powodu ludzie rzadko kupują te droższe CA.

Seba78 odpowiedział sensownie na Twoje pytanie. Te ustawienia na wyjściach analogowych nic nie zmienią.

Hmm... choć kto wie, być może z Sebą się mylimy.

Niezrozumiała jest dla mnie jedna sprawa. 21 Mar 2008, 19:28 napisałeś, cytuję:

>"Upsampling is The BEST !

Jakież było moje rozczarowanie gdy zacząłem przesłuchiwać płyty na odebranym dzisiaj, odtwarzaczu CA 740C. Przecież to brzmi tak samo jak z 640-stki !!!!!, lecz wyszło na jaw moje dyletanctwo gdyż nie zwróciłem wcześniej uwagi (o czytaniu manuala nie wspomnę) i widniejącej "jak byk" funkcji MENU/SELECT

W taki oto sposób zaczęła się moja przygoda z upsamplingiem - wew. odtwarzacz pracuje w częstotliwości próbkowania 384kHz i rozdzielczości 24bit ale na wyjściu było fabrycznie 48kHz/16 - przestawiając te parametry na 192/24 znalazłem się w innym wymiarze audio stereo Hi-FI !

Każdemu niedowiarkowi proponuję przetestować (na tym odtwarzaczu) przełączając tryby pracy DAC-a aby nausznie przekonał się o ewidentnej różnicy... bezwzględnie na korzyść !!! Jestem w 100% zadowolony z wymiany i końcowego efektu (ryzyko się opłaciło) i czy to na Epos-ach czy Sennheiser-ach 555 wszystko brzmi po prostu fantastycznie tzn. subiektywnie - tak jak to mi odpowiada (o gustach się nie dyskutuje). Najlepiej brzmią remasterowane płyty (te 24bit), koncerty (umiejscowienie instrumentów) oraz tzw. nowe brzmienie. To tyle mojej relacji po 3 godzinach przesłuchiwań (jak na razie) - Dziękuję za wszystkie wypowiedzi - na tym kończę wątek..."

Nie żebym się czepiał, ale... skoro 21 marca przekonałeś się, że po zmianach ustawień gra to aż tak rewelacyjnie to jaki sens ma ten topik ? Nie kumam.

>ps. wzmacniacz 640-stak daje radę napędzić CD 740-stę

U mnie wzmacniacz napędza komumny, u Ciebie z tego co piszesz CD. Dziwne to wszystko. Mam nadzieję że to zwykła pomyłka wynikająca z nadmiaru emocji. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.