Skocz do zawartości
IGNORED

sygnal z PC na TV przez DVI czy VGA

qot

Rekomendowane odpowiedzi

Na wejściu PC możesz mieć ograniczoną rozdzielczość (na moim Sony jest max 1024 x 764), na HDMI jeżeli karta graficzna, procesor i TV pozwolą, możesz mieć nawet 1080p (1920 x 1080). Zatem przez HDMI (DVI z przejściówką) powinno być lepiej. Ale to tylko teoria, bo nie porównywałem obu opcji.

Jeszcze jedno - jeżeli oglądasz z PC tylko DVD (nie Blu-Ray ani HD DVD) to VGA powinno spokojnie wystarczyć. U mnie tak działa i jest więcej niż OK.

Jeżeli Twój TV miałby Full HD to oczywiście najlepiej byłoby po HDMI.

Z tego co widzę to Twój TV obsługuje 1366x768, więc puściłbym po VGA (Praktycznie różnic w jakości między HDMI, a VGA nie zauważyłem przy krótkich odcinkach kabli 3m), ponieważ przez HDMI nie można ustawić rozdzielczości 1366x768 i trzeba to osiągnąć przez przeskalowanie programowe co sprawia, że obraz jest rozmazany.

Można oczywiście ustawić 720p, 1080i i 1080p, ale wówczas nie wykorzystamy w pełni rozdzielczości TV 1366x768 i obraz będzie odpowiednio większy lub mniejszy, ponadto część obrazu będzie poza ekranem.

No tak, tak ... [czytałem dokładnie] ;) Tylko chodzi mi o to że nic się nie przycina (nie ma strat pod wzgl. "kadru").

ps. a swoja drogą - jeśli wymusisz w np. powerstrip na DVI/HDMI rozdzielczość ... powiedzmy 1360x768 (podobno czasem są problemy przy 1366x768) to co sie dzieje? ... powinno działać

zacznijmy od natywnej rozdzielczości matrycy Twojego telewizora jest ona podana w instrukcji. Drugą rzeczą zawartą w instrukcji są obsługiwane tryby na każdym z podłączeń (RGB, S-video, composite, component, VGA, DVI/HDMI). Jeżeli w trybie VGA i DVI masz te same parametry to nie będzie różnicy między analogowym VGA a cyfrowym DVI. Stosowanie przejściówki VGA->DVI nie ma sensu ponieważ nadal będziesz wysyłał sygnał analogowy ponieważ przejściówka nie jest konwerterem. Wtyczka DVI w wersjach DVI-I i DVI-A przenosi analog, natomiast DVI-D jest wyłącznie cyfrowa. Więcej o DVI tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.