Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe DIY - poczatkujący

M@riusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukałem kabli głośnikowych, w żaden sposób nie mogłem się zdecydować, no i te ceny (OK 500zł) postanowiłem wziąść sprawy w swoje ręce (zachęcony zrobionymi samemu sieciowkami).

Dowiedziałem się że dobre kable mają czujniki, a że pracuję w firmie produkującej maszyny montażowe, skoczyłem na produkcje i dostałem za flaszke 22m kabla od czujnikow, (fi ok 8mm w środku 4 male kable),

na próbe wziłem sobie 6 m, zrobiłem kable 2x1.5, czyli na + i - po całym kablu, poprostu połaczyłem kable w srodku w jedno.

PO wpięciu efekt niesamowity, przerósł moje oczekiwania, grały u mie wczesniej cardas crosslink i supra linc,

po wpięciu po suprze, dzwięk stał się jedwabisty, nie stracił na dynamice, srobił wiele bardziej namacalny, przestrzeń o wiele lepsza od cardasa, w holere pojkawiło sie szczegółow.

Czekam na baltlaba, ciekawe co tam bedzie sie działo :).

POstanowiłem zrobić kable już na stałe 2x2m, i tu mam tytania:

- zrobić go ekranowany, czy nie (oryginał nie ma ekrany),

- czy warto zrobic na + i - po 2 kable, a nie jak teraz po jednym, czy wzrost przekroju coś pokaże (dynamika i bas powinna)

- oczywiscie widełki też sięznajdą

Czy miacie jakieś jeszcze podpowiedzi, co można zrobić, na co zwrócić uwagę przy budowie kabla DIY.

Jak bedzie już wszystko na miejscu porównam go z AQ CV4, Audionowa Illuminator

Ciekawy jestem jaki bedzie efekt

Pozdrawiam

->M@riusz

Zajrzyj tutaj -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Zapewniam, że te kable rozbijają większość firmowych konstrukcji za 200zł/m.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Też jakiś czas temu się w to bawiłem i popełniłem wędki z Beldena H1000. Świetny bas i góra, ale środek taki sobie, więc gra w shotgunie ze starym multistrandem, zdaje się jakiś Monster. I jest cudnie.

Ekranować nie ma po co bo prądy płynące w kablach głośnikowych są nieporównywalnie większe niż to co może się wyindukować. A ekran jedynie zwiększy Ci pojemność.

Ja sumaryczny przekrój mam 11.5mm2 na żyłę :D ale nie sam przekrój się liczy ale też materiał przewodnika, materiał izolatora i geometria. I nie można do końca powiedzieć że tak czy tak jest lepiej: w moim przypadku rekomendowana geometria w ogóle się nie sprawdziła, zaś jej przeciwieństwo działa świetnie. Wszystko chyba zależy od wzmaka i kolumn.

Daj maila na prv to Ci podrzucę co znalazłem w sieci o budowie kabelków głośnikowych (7MB po spakowaniu).

Pzdr,

Asiki

PS. Jak najbardziej zachęcam do zabawy we własne kabelki. Byle nic nie wysadzić, to nie nie ma co porównywać do sklepowych (oczywiście w tej samej cenie). A tak patrząc po tym co ludzie mają to często starzy wyjadacze łączą zabawki właśnie kablamy własej roboty.

asiki bede mial w przyszlosci taki sam problem. Jezeli mozesz wyslij mi te same materialy o robieniu kabelkow DIY.

Moge miec dostep do kabli roznej masci, powiedzcie jakie najlepiej by sie nadawaly konkretny rodzaj, przekroj itp:) bede wdzieczny

Witam,

Odnosnie kabli ze skretki komputeowej, to swego czasu popelnilem cos co jest opisane na TNT-audio:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i szczerze mowiac strasznie sie roczarowalem, bas tragedia, wysokie rowniez. Na poczatku pomyslalem: no tak, jeszcze nie wygrzany i dalem mu 10 dni. Po tym czasie praktycznie zero poprawy.

Ale sie nie zrazam, zamierzam jeszcze pokombinowac, bo przynajmniej fajna zabawa to byla :)

A co do tych materialow odnosnie budowy kabli to tez chetnie sie im przyjrze :) Jesli mozna poprosic na maila: [email protected] :)

Pzrd.

Ukryta Zawartość

Wysłane.

Jak już niektórym pisałem, można jeszcze rzucić okiem na ten wątek:

Ukryta Zawartość

Wiele tam mądrego nie ma ale na pierwszej stronie jest parę niezłych pomysłów a na trzeciej kilka rozbieranych fotek mojego kabla. Reszty wątku w zasadzie nie ma co czytać (teoretycy, antykablarze i antyDIYowcy zawsze mają wiele do powiedzenia).

Pzdr,

Asiki

Ukryta Zawartość

Po 2 tygodniach namysłu aby zrobić sobie taki kabelek w końcu się za niego zabrałem. Czas robocizny około 3h.Koszt całości 6zł. I na tyle te kabelki wyceniam.Nie wniosły mi do systemu nic poza fatalnym wyglądem. Najgorsze jest to że nie słyszę żadnej różnicy, ani na + ani na -. nie słyszę żadnej różnicy ani w basie , ani w sopranie, i to mnie martwi. Porównuję je z kabelkiem za 2zł za metr. Przez 15 min.moja cierpliwa córeczka stała przed wzmacniaczem i co parę sekund przełączała mi na głośniki A lub B, i tak sobie myślę czy nie powinienem czasem kable podłączać i rozłączać za każdym razem z systemu? Na razie odsłuch z powodu 21h kończę i jutro spróbuję jeszcze raz z rozłączaniem kabelków. Może się uda coś usłyszeć.

arturross, 17 Maj 2008, 21:21

Przełączanie między A i B (speakers) to zły pomysł, bo jak się domyślam to dla obu wyjść będzie wspólna masa. Czyli masa będzie cały czas płynąć i przez kabel i przez folię.

Jeżeli piszę bzdury to proszę mnie poprawić.

Mam zamiar zrobić sobie takie "kable". Choć jeszcze nie wiem, jaką wybrać konstrukcję. Czy jako izolator dać papier czy taśmę klejącą ? Obawiam się, że przy taśmie, folia może ulegać rozrywaniu.

Pewnie kilka zrobiło sobie takie "kable", ale nie mieli okazji napisać o swoich spostrzeżeniach.

Ciekawi mnie i myślę, że kilka osób także, jak te "foliowe kable" mają się do bardzo popularnych i solidnych ProCabów ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.