Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa zasilajaca+Kabel

sussel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam podpiety caly sprzet na listwie Orivaldi Home Theater, czy jakos tak..Moje pytanie, czy warto zainwestowac w inna (czyt. lepsza) listwe zasilajaca czy moze podpiac bezposrednio lepszym kablem wzmacniacz do sieci? Wzmacniacz to NAD 352.

dziekuje z gory za odpowiedzi

https://www.audiostereo.pl/topic/42760-listwa-zasilajacakabel/

proponuje sonusa chyba ze mierzysz wyżej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8479-100003072 1210773360_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość ata77

(Konto usunięte)

najlepiej podepnij bezposrednio do sieci. Jakiekolwiek "ograniczenia" zlikwiduja skoki prądu ale jednocześnie zmniejsza jego wartość. Ciekawe, że zadna firma nie rekomenduje podłączania swoich produktów pod listwy albo kondycjonery (nie mowie o sugerowaniu konkretnej firmy), niektóre z nich nawet odradzają stosowanie "przejsciówek".

ptx- dobrze radzi. Jesli listwa to w korzystnej cenie Sonus Oliva.

Zródła i przeampy podłączamy za pośrednictwem listwy. Wzmacniacze brezposrednio do ściany (koniecznie solid corem) w której zwykłe gniazdko wymieniamy na gniazdo Solus Oliva. O kablach pomyśl dopiero potem jak bedziesz miał gniazdko i listwę.

Amen.

listwa sonusa jest bardzo dobra w swojej cenie (można powiedzieć bezkonkurencyjna).w moim systemie wyparł ja dopiero gigawat pf2 który także jest świetny dodaje sporo "masy" i niskiego dołu,bardzo gładkiej średnicy jednocześnie nie wprowadza żadnego zamulenia a wręcz dodaje dynamiki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - no i oczywiście nasz forumowicz sprzedaje ze 2 listwy, na razie dwie :))))

Ukryta Zawartość

Na wstepie dziekuje za opinie i Wasz czas jak i zainteresownie moim postem. Ze sklepu bede mial na wekeendzie HELIONA xp1700 i faktycznie sam stwierdze, czy slysze roznice. Po tym zedecyduje co kupie, nie wiecej chce na to przeznaczyc niz 1200pln. Choc przyznam sie, ze poczytalaem wczesniej na forum kilka tematow na temat listw, a szczegolnie zapadl mi w pamiec post, o oszustwie jedej z firm produkujacych listwy. Dlatego wole 3 razy spytac, niz raz kupic:)

Sussel - za 1200zł masz FIRMOWY i UZNANY kondycjoner sieciowy NEEL N5-1800k ; co prawda używany , ale w bardzo dobrym stanie . Moje doświadczenia mówią mi że ( dobra ) listwa nie da takich rezultatów jak ( dobry ) kondycjoner . Miałem np. listwę ENEER ( tą za 2000zł ) i nie " grała " ona lepiej niż Helion 1750xp ( 1200zł ) .

Listwy ( DOBRE listwy ) do ok. 1000zł dadzą śladową poprawę brzmienia , na pewno nieadekwatną do ich ceny - co prawda kondycjonery też dadzą nieadekwatną ( w stosunku do swojej ceny ) poprawę brzmienia , ale raz że będzie to deal DUŻO mniej niekorzystny , a dwa że poprawa ( w jakości dźwięku ) będzie CO NAJMNIEJ wyrażnie słyszalna .

od tygodnia korzystam z gigawata pf2 i na pewno bym jej już nie zwrócił.poprawa we wszystkich aspektach ,jednym słowem świetna poprawa (wyraźnie słyszalna nie na jakieś granicy percepcji).napisz może jeszcze czego oczekujesz od listwy -jakich zmiany byś chciał uzyskać w dzwieku?nie każda listwa gra tak samo.

...Grunt to nie dać się zwariować... Do listwy za 1200 podłączyć cd-ka za c.a. taką samą kwotę... to trochę taki kwiatek do kożucha.

Za łączną sumę można kupić takiego playera, który na zwykłym kablu zagra lepiej, więc...

ganzz_gut, 14 Maj 2008, 22:27

>...Grunt to nie dać się zwariować... Do listwy za 1200 podłączyć cd-ka za c.a. taką samą kwotę...

>to trochę taki kwiatek do kożucha.

>

>Za łączną sumę można kupić takiego playera, który na zwykłym kablu zagra lepiej, więc...

to fakt ale dlaczego nie zacząć od listwy ,która pozostanie już na wiele wymian sprzętu.

Daleki jestem od tego aby wydac bezdurnie pieniadze. Nie oczekuje, ze przez listwe moj sprzet zagra jak klocki za kilkadziesiat tysiecy pln. Chcialbym pzedewszystkim zbezpieczyc caly sprzet, a jesli w jakims stopniu poprawi to jego funkcjonowanie to byloby to mile widziane i slyszane i nic wiecej.Mam skoki napiecia w sieci co wyprowadza mnie z rownowagi

ps. macie racje, ze nie ma sensu podpinac cd za 1200 do listwy za taka sama cene. Jesli jednak, zabezpieczy mi dodatkowo wzmacniacz, plazme, amplituner to suma 1/10 wartosci sprzetu wydana na "spokojny sen" nie wydaje mi sie wygorowana. ( a moze sie myle...dlatego pytam)

OTÓŻ TO - po tym jak usłyszymy wpływ akcesoriów na dźwięk ( i zaakceptujemy ich cenę ) to niekorzystny stosunek ceny do skutków ( czyli wpływu na dźwięk ) listwy , konda czy sieciówki zmniejsza się , a potem nawet może przewyższyć stosunek ceny " zwykłych " klocków do ich możliwości wraz z czasem ( a mogą to być i dziesiątki lat , bez utraty jakości - w przeciwieństwie do klocków ) jaki użytkujemy te akcesoria ( zakładając że " wytrzymują " one wymianę na - LEPSZY - sprzęt i że je zostawiamy ) .

OTÓŻ TO - po tym jak usłyszymy wpływ akcesoriów na dźwięk ( i zaakceptujemy ich cenę ) to niekorzystny stosunek ceny do skutków ( czyli wpływu na dźwięk ) listwy , konda czy sieciówki zmniejsza się , a potem nawet może przewyższyć stosunek ceny " zwykłych " klocków do ich możliwości wraz z czasem ( a mogą to być i dziesiątki lat , bez utraty jakości - w przeciwieństwie do klocków ) jaki użytkujemy te akcesoria ( zakładając że " wytrzymują " one wymianę na - LEPSZY - sprzęt i że je zostawiamy ) .

Przyłączam sie do głosu Paradoxa,sam używam od paru lat listwy o której mowa i jestem przekonany o jej wartości,w ostatnich dniach podłączyłem przez nią u znajomego, zestaw Marantz, Rotel rcd 06 + klony ProAc Response 2,5 i zmiana była taka jak bym wymienił kable głośnikowe albo IC.

Kazda listwe trzeba wyprobowac we wlasnym systemie.

Wiekszosc forumowiczow niestety ale nie ma dobrze grajacych systemow z dobrze dobranymi kolumnami do pomieszczenia,czesc z nich nie slyszy nawet wplywu kabli na zmiane w dzwieku.

Jesli sie do nich zaliczasz to zapomnij o kablach sieciowych oraz listwach.

Mialem doswiadczenia z listwami i sieciowkami w moim poprzednim mieszkkaniu gdzie akustyka pomieszczenia byla niezla i mozna bylo sie bawic w kabelki sieciowe i listwy.

Roznica byla,czasem wieksza,czasem mniejsza,ale byla.

Obecnie,mieszkam gdzie indziej,pokoj do sluchania muzyki ma slaba akustyke,nawet trudno wylapac roznice miedzy odtwarzaczami CD.

Wiec Panowie,troche pokory,sa systemy w ktorych "graja" wszystkie elementy zestawu ale w pewnych niefortunnych sytuacjach trudno je wylapac.

Trudno to pojac niektorym,wiem. Sam bylem niedowiarkiem:)

pozdr.

mamz

-> sussel

"Chcialbym pzedewszystkim zbezpieczyc caly sprzet."

To zapomnij o audiofilskich listwach. Tam masz przeważnie tylko powietrze. Poszukaj na forum, było sporo różnych rozbieranych fotek i komentarzy elektroników, na ile te urządzenia są w stanie uchronić w razie problemów z prądem podłączone do nich sprzęty audio/video. Niestety, opinie przeważnie nie były pozytywne...

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

nejd,dlaczego negujesz wplyw nawet najprostrzych listw na bezpieczenstwo?

Prawie kazda ma ochrone przed przepieciami.

A jak piorun trafi to i najlepszy kondycjoner nie pomoze.

Listwa ma sluzyc: po pierwsze do zasilania sprzetu z odleglego gniazdka takim samym ekwipotencjalnym napieciem,(czy jakos tak),ma spelniac funkcje ekranowanego rozdzielacza pradu.

Jesli poza tym poprawia brzmienie systemu,tym bardziej wydatek sie zwraca.

Gość ata77

(Konto usunięte)

>Jesli poza tym poprawia brzmienie systemu,tym bardziej wydatek sie zwraca.

No prosze was. Przy konfiguracji która ma kolega wydanie 1200 na listwe to zbrodnia. Zadnej róznicy nie usłyszysz. Oczywiscie jezeli bedziesz siedzial 6 godzin i specjalnie sie wsłuchiwał to ona sie pojawi. To twoje pieniądze i twoj zakup ale ja raczej skoncentrowałbym sie na kolumnach (róznice usłyszysz)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.