Skocz do zawartości
IGNORED

vincent SV-226MK jakie kolumny i CD?

kessey

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

stałem się szczęśliwym posiadaczem wzmaka SV-226MKII (zmieniłem ze starego technics'a) i zaczynam "pogoń za królikiem" ;-)

Po wzmacniaczu muszę wymienić kolumny i odtwarzacz CD - może coś zaproponujecie/pomożecie w wyborze.

Pomieszczenie odsłuchowe to salon, połączony z jadalnią :( o całkowitej powierzchni około 40m2. Jakbyście potrzebowali dodatkowych informacji to służę :D

Z góry dzięki.

pozdrawiam,

Paweł

https://www.audiostereo.pl/topic/42902-vincent-sv-226mk-jakie-kolumny-i-cd/

Bardzo polecam Ci kolumny W. Albeckiego. Osobiście gram na zestawie z poniższego linku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie jestem osłuchany w kolumnach jak Koledzy z tego forum, ale podejrzewam, że są to kolumny mogące konkurować z innymi markami z przedziału do wspomnianych 7000 zł. Poza tym bezapelacyjnie wszyscy polecają ESA.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj! Gratuluję pierwszego audiofilskiego "klocka". Ten Vincent to w opinii wielu bardzo udany wzmacniacz.

Teraz reszta:

Powszechnie uważa się, że największy wpływ na charakter brzmienia mają kolumny. Wydaje się to logiczne - to właśnie głośniki "grają", reszta sprzętu zajmuje się innymi zadaniami, ale to dość duże uproszczenie... Tym się jednak nie zajmujmy - wzmacniacz już masz, teraz kolumny i źródło. Czeka cię niestety (a raczej "stety", bo to bardzo przyjemne) samotna podróż - musisz SAM posłuchać różnych konstrukcji. Twój wzmacniacz inaczej zabrzmi z kolumnami A, inaczej z B, inaczej z C i sam będziesz musiał zdecydować, co Ci bardziej odpowiada. Przy okazji będziesz się uczył słuchać, dostrzegać coraz więcej niuansów. Na odsłuch zabieraj swój wzmacniacz i kilka ulubionych płyt. Nie bierz żadnych "audiofilskich" samplerów, tylko coś, co znasz i lubisz. Nie zajmuj się kabelkami! To na deser :-)

Zapewne koledzy będą Ci teraz polecać to i owo, ale traktuj to raczej jako niezbyt wiążące sugestie.

Miłych odsłuchów!

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

JarlBjorn, 16 Maj 2008, 14:45

>CD Yamaha S-2000 czy jak tam ja nazwali.

A dlaczego nie Rega Apollo? :-)

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

>Witaj! Gratuluję pierwszego audiofilskiego "klocka". Ten Vincent to w opinii wielu bardzo udany

>wzmacniacz.

mnie brzmienie i dzwięk podoba się baaardzo :) Szczególnie jak się nagrzeje ;-)

>Teraz reszta:

[ciach] co znasz i lubisz.

taki mam zamiar, a jeszcze lepiej, zamiast jeździć ze wzmacniaczem instalować kolumny w miejscu, w ktorym póxniej będą stały na zawsze :)

>Nie zajmuj się kabelkami! To na deser :-)

hehe :D

>

>Zapewne koledzy będą Ci teraz polecać to i owo, ale traktuj to raczej jako niezbyt wiążące sugestie.

>

I tak właśnie chcę je trakować :)

Mam ten sam problem .Kupiłem Vincenta 226mkII - do tego CD NAD 521 BEE lekko modyfikowanego oraz kolumny AA Phoebe.Mam zamiar zmienić kolumny na coś lepszego.Po przeprowadzce zmienił się pokój na większy teraz to 25m i Phoebe nie dają rady szczegolnie jeśli chodzi o bas.Myślałem o ELAC 208A lub 209A albo MONITOR AUDIO RS6.Czy może ktoś z szanownej braci mógłby doradzić.

Osobiście wydał bym więcej na CD, a mniej na kolumny. Moim zdaniem przynosi to zazwyczaj lepsze efekty.

Za 4.5kzł mogę ci z czystym sumieniem polecić kolumny ESA Meritum 1. Gram na nich w oczekiwaniu na moje Wilsony Sophia 2 (50k zł) i za każdym razem gdy ich słucham nie mogę wyjść z podziwu nad ich umiejętnościami. Znakomite kolumny, o wręcz nieograniczonym potencjale rozwojowym.

Wydając 4.5kzł na kolumny zostało by ci jeszcze 6.5k zł na źródło - wystarczy aby kupić Wadię 830, Linna Ikemi, Meridiana 508.20-24 czy Krella KAV-280CD.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Witaj,

oczywiście kwestia wyboru CD i kolumn zależy w dużej mierze od Twoich prefernecji brzmieniowych oraz subiektywnych odczuć.

Pomyśl o odtwarzacu dedykowanym do wzmacniacza czyli Vincent CD-S1.1. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, to zdecydowanie proponuję wymianę lamp we wzmacniaczu i CD. Nawet niewielki wydatek rzędu 300-400 zł. np. na złote Electro-Harmonixy zapewni Ci znacznie lepsze brzmienie.

Kolumny to większy problem - duże znaczenie ma także akustyka Twojego pomieszczenia. Jeśli jednak miałbym Ci zasugerować konkretne modele, zwróć uwagę na wyższe serie Chario - połącz to jednak z Vincentem srebrnym przewodem. Świetnie współpracuje z SV-226 kolumna PHONAR P-5. Zwróć takę uwagę na Audio Physica Yara - nowa seria z bocznymi głośnikami. Kolumna po prostu znika z pomieszczenia, oferując ścianę naprawdę dobrego dźwięku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.